Günün Mönüsü
Püf Noktası Kuş üzümlerini ayıklamak için; onları bir avuç unla ovuşturun ve kalın delikli bir süzgece atını. Unla beraber çöpleri de düşecektir.
Tavuk Haşlama Malzeme: (6 Kişilik) 1 bütün tavuk, 10 adet arpacık soğanı, 2 adet patates, 3 havuç, 1 adet kereviz, 1 su bardağı iç bezelye, yarım kahve fincanı pirinç, yeterince su, maydanoz, tuz, karabiber, kekik.
Hazırlama: Bir tencereye tavuk, tuz ve tavuğun üstüne çıkacak kadar su koyun. Pişirme sırasında oluşan köpükleri delikli bir kepçe ile alın. 1 saat kadar bu şekilde pişirin. 10 adet arpacık soğanı, küçük parçalar halinde kesilmiş patates, kereviz, havuç ve bezelyeyi pirinç katarak 30 dakika daha pişirin. Pişen tavuğun kemiklerini temizleyip, parçalara bölün ve sebzelere ilave edin. Ayıklanıp yıkanmış ve kıyılmış maydanozu, karabiber ve kekeği ilave ederek, bir taşım daha kaynattıktan sonra servis yapın.
Patates Kavurması Malzeme: (6 Kişilik) 750 gram patates, 2 adet soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1.5 su bardağı beyaz peynir, 4 adet yumurta, tuz, karabiber. Hazırlama: Patatesleri soyup yıkayın. Hemen rendeleyin ve suyunu iyice sıkın. Bir tencerede 2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarinle, soyulup doğranmış soğanları kavurun. Patatesleri ekleyip biraz daha kavurun. Ilınınca tuz, karabiber, peynir ve yumurtaları ilave edip iyice karıştırarak harcı hazırlayın. Harçtan birer kaşık alıp kızgın sıvı yağda her iki tarafını kızartın. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine çıkartın. Sıcak ya da soğuk servis yapın.
Şeftalili Tatlı Malzeme: (4 Kişilik) 1 kavanoz şeftali konservesi, 1 kahve fincanı şeker, 1 su bardağı su, 2 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un. Sosu için; yarım litre süt, 1 su bardağı şeker, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 kutu krem peynir, 2 yemek kaşığı un.
Hazırlama: Şeftalileri küçük küçük doğrayıp bir tencereye alın. Şekeri, suyu, iki kaşık nişastayı ve unu ekleyip bir taşım orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Tatlıyı kuplara paylaştırın. Sosu için ayrı bir tencerede sütü, şekeri, limon kabuğu rendesini, krem peyniri ve unu bir çırpıcı yardımıyla iyice harmanladıktan sonra orta ateşte devamlı karıştırarak pişirip, kasedeki şeftalili tatlının üzerine dökün. Ilıdıktan sonra buzdolabında soğutun. Şeftali dilimleri veya çikolata rendesi ile süsleyin.
|