Günün mönüsü
Püf Noktası Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.
Baharatlı Mercimek Malzeme: (4 Kişilik) 250 gr yeşil mercimek, 1 çorba kaşığı köri, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet kuru soğan, 2 diş sa- rımsak, 2 acı kurutulmuş biber, 3 dal taze zencefil, tuz.
Hazırlama: 1 adet kuru soğanı, 2 diş sarımsağı ve 3 dal taze zencefili ince ince doğrayın. Ayıklanmış yeşil mercimekleri bir süzgeç içinde iyice yıkayın. 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Soğan, sarımsak ve zencefili yağda kavurun. 1 çorba kaşığı köriyi ve aci biberi ekleyip bir- iki dakika karıştırın. Tuz ile tatlandırın. Mercimekleri ekleyin. Üstüne çıkıncaya kadar su ilave edin ve mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
Domatesli Pilav Malzeme: (4 Kişilik) 1 su bardağı pirinç, 2 adet domates, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı et suyu yeteri kadar tuz.
Hazırlama: Pirinci yarım saat tuzlu ılık suda haşlayın. Domatesleri rendeleyin ve tencerede yüksek ısıda üç dakika pişirin. Domateslere 1 su bardağı et suyu ilave ettikten sonra yüksek ısıda altı dakika kaynamaya bırakın. Daha sonra pirinci ekleyin ve altı dakika daha pişirin. Piştikten sonra demlenmesi için 15 dakika bekletin.
Aşure Malzeme: (10 kişilik), 2 su bardağı aşurelik buğday, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kurufasulye, 1 su bardağı kuru üzüm, 1 su barda- ğı incir, 1 su bardağı kuru kayısı, yarım su bardağı fıstık, 4 su bardağı şeker, 1 yemek kaşığı karanfil, 10 - 15 su bardağı su. Üzerine 1 su bardağı kuş üzümü, çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı, tarçın, nar taneleri.
Hazırlama: Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip 30 dakika kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın. Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltıp üzerini süsleyin.
Yarın: Tavuk Haşlama-Patates Kavurması-Şeftalili Tatlı
|