Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 21 Kasım 2006  

Acil Servis



Göz tansiyonu neden yükselir?
Göz tansiyonu olduğumu söylediler. Göz tansiyonu neden yükselir? Tedaviden sonra tekrar yükselir mi?
Şahin Soylu / Ankara
Göz tansiyonu göz içi basıncının yükselmesidir. Göz içi basıncı 20 mmhg'ya kadar normal kabul edilir. Göz içinde sürekli sıvı üretilir ve üretilen bu sıvı farklı yollarla göz dışına atılır. Eğer üretilen göz içi sıvısı göz dışına yeterli miktarda atılamazsa, göz içi basıncını artırır. Göz tansiyonu daha çok miyoplarda, şeker hastalarında, yüksek tansiyonlularda ve düşük tansiyonlularda görülür. Ayrıca, konjenital (yani doğuştan) olabilir. Genetik geçiş gösterir. Göz tansiyonunun tedavisi ilaçlarla olur ve ömür boyu ilaç kullanmak gerekir. Eğer ilaçlar yetmezse, lazer ile de tedavi yapılır. Gerektiğinde cerrahi müdahaleye başvurulur. Bazen, lazer tedavisi ve cerrahi tedaviye rağmen ömür boyu ilaç kullanmak gerekebilir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
Midemde aşırı derecede yanma var...

Yıllar önce ülser geçirmiştim. Bugünlerde midemde yanma oluyor. Zaman zaman artıyor. Hiçbir şey yiyemiyorum. Bu yanma neden ileri gelebilir? Yine ülser olabilir miyim?
Hale Bahçeli / İstanbul
Bu yakınmalarınız ülsere bağlı olabilir. Ancak, özellikle iştahsızlığınız varsa daha ciddi bazı başka hastalıklar da bu yakınmalarınıza yol açabilir. Geçmişte ülsere neden olan ve Helicobacter pylori adı verilen bakterinin tedavisini alıp almadığınızın bilinmesi önemlidir. Tam bir fizik muayene ile değerlendirilmenizi öneririm. Tekrar ülser belirtisi görülürse, ona uygun bir tedavi verilir.
İç Hastalık Uzmanı. Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu

***
Saç dökülmesi tedavisinde yeni yöntem

Saçlarım çok dökülüyor. Bu konuda en etkili yöntem hangisidir? Bu yöntem nasıl uygulanıyor?
Bahar Yadigar / İstanbul
Saç dökülmesine en yeni ve en etkili yöntem; günümüzde ETG teknolojisidir. ETG teknolojisinde kullanılan temel enerji, tıbbın çeşitli alanlarında 20 yıldır kullanılan elektrostatik enerji, yani bir elektrik enerjisidir. Vücuttaki kemiklerin gelişim ve onarımında etkin olan, büyüme faktörünün salgılanmasını sağlayan bu enerji, benzer bir mekanizma ile saçtaki kıl foliküllerindeki büyüme faktörünü harekete geçirmektedir. Böylece, saçlı deride büyüme faktörü artar. Hücreler arası ve hücre içi kalsiyum ile magnezyum gibi maddelerin geçişini kolaylaştırarak saç metabolizması etkilenir, bu sayede saç dökülmesi önlenir. Hatta, saç geri kazanılır. Bu tedavinin güvenilirliği ise son derece üst düzeydedir. Öyle ki; 1 dakikalık cep telefonu ile konuştuğumuzda maruz kaldığımız enerjinin 50.000'de 1'inden daha az bir manyetik alan etkisinde kalınmakta, dolayısıyla hiç bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tedavinin en önemli avantajlarından biri de, ağrısız olması.
Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk

***
Detoksun zararları var mı?

35 yaşındayım dekoks yapmak istiyorum. Yapmam uygun olur mu? Herhangi bir zararı var mı?
Nihan Tahir / İstanbul
Detoks, vücudumuzu zaman zaman belirli yiyeceklerden mahrum bırakıp belli yiyeceklere ağırlık verilerek uygulanan bir arındırma yöntemi. Bedene bunlar uygulanırken, ruhsal rahatlamalarla da desteklenen detoks programları mevcuttur. Yetişkinler detoks uygulayabilir. Ancak mide bağırsak hastalıkları, tansiyon hastalıkları, diyabet ve böbrek hastalıkları varsa, sakıncalı olabilir. Bu nedenle kişi, bedenini yenilemek isterken sağlığına zarar verebilir. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa yaşınız detoks için engel değildir.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

***
Kalp kirizinde ilk müdahale

Babam bir kez hafif bir kalp krizi geçirdi. Tedavisine devam ediyor, ama yiyeceklerine pek dikkat etmiyor? Tekrar bir kriz gelirse ilk olarak neler yapmalıyım?
Şahin Bozıkır / İstanbul
Kalp krizi, kalp kasını besleyen damarların aniden tıkanması sonucu damarın beslediği sahaya kan gitmemesi demektir. Tıkanan koroner damarlara hızlı ve güvenli bir şekilde müdahale yapabilecek bir merkeze ulaştırılması gerekir. Oluşan hasar ne kadar küçük olursa, tedavi o kadar yarar sağlar. Bunun için, kalp krizi geçirdiğinden şüphelenilen kişiye hemen bir aspirin çiğnetilmeli, baş kısmı 45 derece dik olacak şekilde yatırılmalı, yakası gevşetilmeli, etrafı boşaltılarak rahat nefes alması sağlanmalıdır.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
İşitme cihazı ile iyi duyabilir miyim?
Tek kulağımdan ameliyat oldum. Diğer kulağımını duyması normal olmasına rağmen, yine de çok fazla duyamıyorum. İşitme cihazları kullansam duymamda artış olur mu? Bu cihazın sağlığa zararı var mı?
Fidan Bağlar / İstanbul

İşitme cihazları dış ortamdaki sesi yükselterek az duyan kişilere yardımcı oluyor. Sizin de kullanmanızda yarar vardır. Bunu doktorunuza da danışabilirsiniz. Size uygun bir işitme cihazı önererek daha iyi duymanızı sağlayacaktır.
KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Mazhar Çelikoyar




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Resti gördüler dönüş yok!Lüks düşkünlüğü Lüksoreksia
Yabancı dili nasıl öğrendiler?Şimdiki moda hasta ediyor!
Boşanmış erkek öcü mü?Masaj ustalık gerektiriyor
Seri seri dolarlar!'Antakya'nın tadı başka'
Oyunculuk için ders alıyorumAhirete çevreci göç
Polemikler hiç bana göre değilBoşandığı eşi eskisine döndü
Bu ilişki kavga çıkarır!Aşık olma hızını öğren
Çiçeği burnunda şarkıcı...İstekleri kırmadı
Bade'nin kıskançlığıFazla duş yapmak beyne zararlı!
Kilo aldırmayan insülinÇocuğunuz için önleminizi alın
Sivilceye elma sirkesi'Ben Robot' gerçek oluyor
Dışarı yalnız çıkamıyorCan'dan dostluk
Sahnede barışacaklarSon transferi Hollywood'a
Doğmadan çok şanslıEski halinden eser yok şimdi
Kumsallar çiçeklenecekŞok eden fotoğraf
Hayatı peri masalı gibiJennifer ile Mel 'soğuk' bulundu
Podyumda rahat durabildiAŞK mesajları
Günün MönüsüRüya yorumları
GÜNCEL
Ölümüne Ölümüne ihmal
Merdivenlere çıkamadılar
İstanbul Fatih'in tarihi semti...
Ne yaptın Ebru
Evdeki düzenbaz
Ahiret yatırımı
Meclis'te Keremcem izdihamı
Cerrahpaşa'da esrarengiz ölüm
Lüks semtte fuhuş
SPOR
Garip Garip bir lig
Başta Mustafa Denizli olmak üzere birçok futbol adamı, 9. haftada...
Panik havası
İstanbul'a kalmaz
Hakem asıl bizi yaktı
Doğan'a son şans
Gelen gideni arattı
Fırsatı teptik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 15°C 8°C 
ANKARA Yağmurlu 14°C 0°C 
İZMİR Çok Bulutlu 16°C 11°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 22°C 9°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 23°C 6°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.276,790 D:% -0,41
DOLAR S: 1,453 D:% 0,52
EURO S: 1,864 D:% 0,62
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu