Yılın ilk yarısında dövizin dalgasına kapılan katılım bankaları, kurların gerilemesiyle kârlarını yüzde 57 artırarak 267 milyon YTL'ye yükseltti.
Yılın ilk 9 aylık döneminde katılım bankalarının kârları yüzde 57 oranında artırarak 267 milyon 959 bin YTL'ye yükseldi. Portföylerinde Hazine bonosu taşımayan katılım bankaları, döviz kurlarındaki düşüşün de etkisiyle kârlarını bankalara oranla daha fazla artırdı. Halka açık bankalarda ortalama kâr artışı yüzde 35 seviyesinde kaldı. Dalgalanma döneminde artan döviz kurlarını etkisiyle katılım bankalarının geçen yıl 9 ayda 170 milyon YTL'ye ulaşan kârları, bu yılın ilk yarısında 163 milyon YTL'ye gerilemişti.
İki kurum öne çıktı Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 23 seviyelerine yükselen bono faizleri dalganın geçmesine rağmen yüzde 21'in üzerinde kaldı. 1.76 YTL'ye kadar yükselen dolar kuru ise son dönemde 1.44 YTL seviyesine kadar düştü. Bu da katılım bankalarının gelirlerinin bankalardan daha fazla artmasında etkili oldu. Kurum bazında incelendiğinde ise halka açık Bank Asya ve Türkiye Finans ismi öne çıkıyor. Geçen yılın ilk 9 ayında 67.8 milyon YTL kâr açıklayan Bank Asya, bu yıl kârını 95.6 milyon YTL'ye yükseltti. Birleşmenin meyvelerini toplayan Türkiye Finans'ın kârı ise yaklaşık yüzde 100 oranında artarak 50 milyon YTL'den 104 milyon YTL'ye yükseldi. Katılım Bankaları Birliği verilerine göre, 2005'in ilk 9 ayında 8.4 milyar YTL olan toplanan fonlar bu yıl aynı dönemde 10.2 milyar YTL'ye ulaştı. Yılın ilk 9 ayında topladıkları fonların 8.7 milyar YTL'sinin kredi olarak kullandırıldığı dikkat çekiyor. Kredilerdeki artış oranı yüzde 45. Bankalar gibi katılım bankalarının da özellikle tüketici kredilerine ağırlık verdikleri gözleniyor. Toplanan fonlar içerisinde YTL oranının da giderek arttığı gözleniyor.