Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Çubukçu: Kadına dayağı özel sektör önler Dayakçı kocalar işten atılsın, tazminat eşe verilsin. Bakın dayak nasıl biter!.
Ne yasalar, ne cezalar kadına şiddeti önleyemedi... Hâlâ bir çok proje üstünde çalışılıyor. Aileden Sorumlu Bakan Nimet Çubukçu ise şiddeti özel sektörün önleyeceğini iddia ediyor. 'Erkeğin hayatta tutunduğu en önemli şey işidir' diyen Çubukçu, 'Karısını döven erkek işten atılsın' diyor.
Kariyer korkusu engeller İşte Çubukçu'nun projesi: Daha önce büyük bir özel şirket uyguladı. Eşini döven adam işten çıkartıldı. Tazminat, dayak mağduru eşe verildi. Karısını döven erkeğin iş ve kariyerinden olacağını bilmesi onu engeller. Özel sektör bize bu konuda yardımcı olsun...
Halil Ürün ne diyecek? Konya Milletvekili Halil Ürün'ün, aldatıldığını öğrenen eşini dövmesi haftalarca gündemde kalmıştı. Ürün'ün Çubukçu'nun önerisine nasıl bakacağı merak konusu.
***
Dayakçı kocaya iş yok
Atav'ın sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Çubukçu'dan eşlerini döven erkeklere ibretlik uyarı: Özel bir şirket, karısını döven erkeği işten çıkarttı. Tazminatını da karısına verme yolunu seçti....
Tûba Atav'ın "Doğruya Doğru" programının bu haftaki konuğu, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ydu. Çubukçu, kadına şiddetten töre cinayetlerine kadar birçok konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
* T.A: Bir takım kampanyalarınız var. Mesela 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü... Bunlar amacına ulaşabilecek mi? N.Ç: Biz kadına yönelik şiddet konusunda çok kapsamlı, birden fazla çalışma yapıyoruz. Başta Anayasa olmak üzere çok ciddi yasal değişiklikler, düzenlemeler yaptık. Kadına şiddet konusunda, özel sektörün de özel önlemler alması gerekiyor. Mesela bir şirket, karısını döven erkeği işten çıkartıp tazminatı da karısına verme yolunu seçti. Erkeklerin hayatlarında tutundukları en önemli şey, iş hayatlarıdır... Karısına şiddet uygulayan erkeğin kariyer yapamaması ve işinden atılma riskinin olması, onu bundan vazgeçirecek en önemli şeydir.
* T.A: Bir günde kaç kadın size geliyor? N.Ç: Bana ortalama, 100-150 tane başvuru olur. Böyle bir durumda Cumhuriyet Savcılığı'ndan yardım istemek önemli bir girişimdir. Eğer ulaşmada bir sorun yaşanıyorsa emniyette başvurması durumunda kolluk gücümüz yani polislerimiz de kendilerini yönlendirirler. Acil durumlarda tabii ki 155 Polis İmdat'ı arayabilirler. Bizim Alo 183 Şiddet Hattı var. Buraya da başvurabilirler.
* T.A: İzmir'de 17 aylık bebeğe tecavüz gerçekten çok önemli bir sorun. Sizi bu konuda çok eleştirdiler. Bebekle ilgili son durum nedir? N.Ç: Olay öncesinden bebeğin bakım yurduna alınması için başvurumuz var. Komşular bebeğin ağlamalarını duyduklarını eve çok insan girdiğini söylüyor. Bu çığlıkları duyanların hiç mi sorumluluğu yok Allahaşkına!
* T:A: Kabinenin tek kadın bakanı ve bir anne olarak, bu olaylarla karşılaştığınızda neler hissediyorsunuz? N:Ç: Çok üzülüyorum. Bu tür hadiselerde uyumadığım çok oluyor.
***
Silahlı kuvvetlerle düzenlenen eğitim sonunda şiddet konusunda bakış açışını değiştirmiş erkekler bekliyoruz. * Biz devlet olarak risk grubundaki aileleri takip ediyoruz. Bu arada toplum da her çocuğun koruyucusu olmalı. * Kadına şiddet konusunda çok ciddi yasal değişiklikler yaptık. Artık şiddet toplumsal bir sorun olarak değerlendiriliyor. * Töre cinayetleri ve berdel konularında tüm kurumlara büyük görev düşüyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da çalışma yapması gerekir. * Diyanet'in en azından töre cinayetlerinin günah olduğunu anlatması bile, değişim için önemli bir etken olacaktır.