Yiyecekler psikolojimizi bozuyor
YİYECEK ve içeceklere renk, koku, tat ver- mek için kullanılan katkı maddeleri, duyarlı kişi- lerde alerji, astım, baş ağrısı, karaciğer büyümesi, kanser ve depresyon gibi pek çok hastalığa neden olabiliyor. Araştırmalar, katkı maddelerinin küçük çocuklarda hiperaktivite ve dikkat etsikli- gibi psikolojik bozukluklarda da rolü olabileceğini ortaya koydu. İstanbul bronşiti denilen rahatsızlık ise, sadece öksürükle belirti veren bir çeşit astım tü- rü. İstanbul gibi büyük şehirlerde daha fazla görüldüğü için İstanbul Bronşiti deniyor. En çok çocuklarda görülmekle beraber her yaştan kişide görülüyor. Rahatsızlık; hava kirlili- ği, ev, okul ve iş yerlerindeki iç ortam kirliliği ile hazır gıdalardan kaynaklanı- yor. Kamusal alanda astım ya da alerji şikayetlerinin ortaya çıkması ya da art- masına 'kamusal alan alerjisi' deniyor. Hastalıkla savaşmak için bu alanların iyi havalandırılması, sigara içiminin ya- saklanması, klimaların bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor.
|