Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 19 Kasım 2006  

Acil servis



Böbrek taşı nasıl tedavi edilir?
Böbreğimin birinde taş var. Zaman zaman çok ağrı yapıyor. Ameliyat olmadan tedavi olabilir miyim? Böbrek taşı olmaması için neler yapabilirim?
Nihat Kocatepe / İzmir
Böbrek taşları ameliyat olmadan hem dışarıdan, hem de böbreğe tüp takılarak kırılabiliyor. Taşların yeniden oluşmasını engellemekte en etkin yöntem günlük sıvı alımını yüzde 50 artırmak ve yaklaşık 2000 cc sıvı almaktır ki; böbrek taşı riski yüzde 80-85 azalmaktadır. Ancak kalsiyum depolaması yapan metabolik hastalıklar, ürik asit düzeyini artıran durumlar, tiroid ve paratiroid hastalıkları, kemik hastalıkları, oksalik asit denge bozuklukları böbrek taşı oluşumunda etken rol oynamaktadır. Bu nedenle, taşınızın hangi tip olduğu belli olduktan sonra tedavisi daha uygun olacaktır. Yine, taşın nedenini bilerek, önlem alınmalıdır.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

***
1.70 boyundayım kilom ne kadar olmalı?
Benim kilom 65, boyum da 1.70. Biraz daha kilo almam gerekiyor sanırım. Boy ile kilo arasında ne kadar fark olmalıdır? İdeal kilomu bana söyler misiniz?
Pervin Çalışkan / İstanbul
Boy-kilo uyumu cinsiyete ve yaşa göre değişim gösterir. Yetişkinler için yaklaşık kullandığımız hesaplaması en kolay olan yöntem ise boydan 105 çıkartılıyor. 1.70 cm boyunda 34 yaşında bir kadın için 170-105= 65 kg gibi. Ancak, vücudun kas kütlesinin azlığı ya da fazlalığı kilonun vücutta dağılımı bu rakamları etkiler. 1.70 cm boyu olan bir kadının kilosu 72 olsa da, vücudunda yağ fazlalığı yoksa yine idealdir denilebilir.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

***

Yüzümdeki lekelerden nasıl kurtulurum?
Yüzümde yaz aylarından kalma lekeler var. Çok sayıda ilaç ve çeşitli kremler kullandım. Bir türlü geçmedi. Siz bana ne önerebilirsiniz?
Funda Meral / İstanbul
Güneş lekelerine sebep olan başlıca etken; güneş ışınlarında yer alan 'Ultraviyole B' dediğimiz ışık ve östrojen hormonudur. Yeryüzüne kadar ulaşan bu ışın, derideki hücrelere, bağ dokusuna ve damarlara hasar verecek kadar güçlüdür. Aynı şekilde, pigment hücrelerini de etkilediğinden, koyu sarıdan kahverengiye kadar değişen cilt lezyonları, yani istenmeyen lekeler de kaçınılmaz olur. Güneş ışınlarına maruz kalınmaya devam edildikçe bu lekeler daha da belirginleşir. Dolayısıyla; oluşmuş lekeler varsa, güneşten korunmak ana prensiptir.. Güneşten koruyucu ürünler bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan yarım saat önce kremin uygulanması ve 3 saatte bir tekrar sürülmesi gereklidir. Lekeleri gidermek için doğal yaklaşımlar da uygulanabilir. İçinde hidrokinon, kojik asit, azeleik asit, retinoik asit, salisilik asit, AHA, vitamin C, üzüm çekirdeği ekstresi, atkuyruğu ekstresi bulunan ürünlerin yanı sıra, bunları içeren cilt bakımları ve pullanan deride soyma işlemleri yapılması uygun olur.
Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk

***
Duyu kaybına neden olan durumlar...
Sol kulağımda duyu kaybı vardı. Şimdi sağ kulağımda da başladı. Az duymaya başladım. Bunun sebebi nedir? Tedavisi var mı? Duyu kayıpları neden oluyor?
Kenan Tekyıldız / İstanbul
İşitme kayıplarının çoğunlukla nedeni vardır. Dış kulak yolundaki ya da orta kulaktaki hastalıklar, iletim tipi işitme kayıplarına yol açarken; iç kulak işitme organı ya da beyne giden sinirlerdeki hastalıklar, algılama ile ilgili işitme kayıpları yapar. Bir kulaktan başlayıp diğer kulakta da süren kayıplar, orta kulak kireçlenmeleri, iç kulaktaki bağışıklık sistemi ile ilgili ya da doğuştan gelen bazı hastalıkları düşündürebilir.
KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Mazhar Çelikoyar

***
Benim rahatsızlığım mide fıtığı mı?

Bir yılı aşkın süredir boğazımda, aşağıya doğru yemek borusunda yanma ve göğüs kafesimin arasında ağrı oluşuyor. Bu arada sesimde de kısılma, nefesimde daralma oluyor. Doktorumun verdiği ilaçları kullandım, ama hiçbir fayda görmedim. Başka bir doktora gittim; tedavinin yanlış olduğunu söyledi. Verdiği ilaçları kullanıyorum ama hala şikayetlerim geçmedi. Bu rahatsızlık mide fıtığı mı?
Rumuz/ Çaresiz
Bu yakınmalarınız sadece reflü ozafajit veya reflü ile birlikte mide fıtığına bağlı olabilir. Tanı için gastroskopi veya ilaçlı yemek borusu-mide filmi çekilmesi uygun olur. Ayrıca kimi zaman 'PH moniterizasyonu' denilen özel bir tetkik de kesin tanı için kullanılmaktadır. Hekiminize başvurmanızda fayda var.
İç Hastalık Uzmanı. Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu

***
Dinlendirici gözlük kullanabilir miyim?
Gözlerimde bir bozukluk yok ama zaman zaman çalışırken gözlerimin yorulduğunu hissediyorum. Hiçbir görme problemim yok. Dinlendirici bir gözlük kullanabilir miyim?
Reyhan Lalehan / İstanbul
Dinlendirici diye bir gözlük yoktur. Eğer net göremiyor ve düşük numaralı gözlüğe ihtiyacınız varsa gözlük alabilirsiniz.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Davut karısını hastanelik ettiBir yılı bile dolduramadılar
'Mega' hastalıklarStilinizle fark yaratın
Herkesi Smart'acakO şimdi yorgun kurbağa!
Mutluluk için cinsel dengeMilyon dolarlık bebekler
İrfan Gürkan Çelebi: Göğüs...Teknoloji takvimi
Bronşit tedavisinde...Çikolata, ilaç gibi geliyor...
Bebeğinizi gece beslemeyinİkinci bir şans!
Depresyondayım unutuldum...Havada aşk kokusu var
Orkestra dayanmıyorŞaşmaz ağa gibi!
Dantelin zarifliğiKendi özüme döndüm
Gökhan kendini yollara vuruyorDr. Bilal Şov yaptı
Uyumlu mobilyalarYiyecekler psikolojimizi bozuyor
Astım, yengeç burcunu seviyorKeyifli bir çay için...
İstanbul'un 15 tılsımıGeziye hazırlanın...
Hırsızlığa karşı en 'güzel' müdahaleHerkesi iş mutsuzluğu sardı
Duygu Asena'nın adı internette...Klasik aplikler
Keçe sıcaklığı...Sıcak servisler için sağlıklı kaplar
Salkım salkımLüks deri tepsiler
Asaletin rengi: MorMisler gibi kokun
Doğru hedef, hızlı incelmeTırnaklar bayram edecek!
Duru ve çekiciBu kış hepimiz moraracağız!
İşin uzmanı olunSüper kahramanlar...
EDP ve EDT çok farklıdırRenk değişikliği
Pespembe yanaklarNemi hapsedin
TapTa-Ze bir güzellikSaç, bakım ister
Meyve özlerinin farkı'Köylü' oldular
Casusluk çok sevildiGünün mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Talih Talih kuşu atv
Ne Sayısal Loto, ne de Şans Topu.. Talih kuşu atv ekranlarında uçtu.
İnanılmaz ihmal
Burak'ın suçu ne?
Göz gözü görmedi
Gaspçılar iyice azıttı
Manisalı köylüler işi biliyor
Alanda faciadan dönüldü
SPOR
Şenol-a Şenol-a Cimbom
Rakibi önünde maç boyu oldukça zorlanan Sarı-Kırmızılı takımın...
Aurelio&Ümit şart
Doğru taktikle kartal kazanır
Meydan savaşı
Doğan'ın kader günü
Tek kişilik gösteri
Açık açık söyledi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 13°C 8°C 
ANKARA Sisli 12°C -1°C 
İZMİR Az Bulutlu 19°C 9°C 
ANTALYA Az Bulutlu 22°C 9°C 
ADANA Az Bulutlu 21°C 7°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.432,800 D:% -2,13
DOLAR S: 1,443 D:% 0,10
EURO S: 1,844 D:% -0,14
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu