Greenlight, tedavide ne kadar etkili? Greenlight hakkında bilgi verir misiniz? Bu yöntem prostatın tedavisinde ne kadar etkili oluyor? Herkese uygulanabilir mi? Ahmet Tanrıkulu / İstanbul Greenlight yöntemi; büyümüş prostat dokusuna kapalı ameliyat tekniği ve laser kullanılarak yapılan operasyon tipidir. Greenlight, her prostatı büyümüş ve ameliyat olması gereken hastaya yapılamaz. Bu yöntemde dokular buharlaştırıldığı için, operasyon sonunda patolojiye gönderilecek örnek olmaz. Bu nedenle prostat kanseri şüphesi olan PSA ve kan tetkiki yüksek hastalarda greenlight yöntemi kullanılmamalıdır. Olası tümöral bölgeler de buharlaştırılıp yok edildiği için kanser hastalığı ilerlemekte, ancak patolojik örnekleme yapılamadığı için de tanı konulamamaktadır. Dolayısıyla Greenlight yöntemi hastalığın ilerlemesine neden olabilir.
Yumurtalık kistinden tek kurtuluş ameliyat mı? Yumurtalıklarımda kist olduğu tespit edildi. Bunun ameliyatsız tedavisi var mı? İleride çocuk sahibi olmamı engeller mi? Rumuz Kuşkulu / Ankara Öncelikli olarak kistin tipi belirlenmeli. Basit kist ise doğum kontrol hapı ile 1-2 ay tedavi denenir. Olumlu sonuç elde edilmezse, vajinal yoldan kist aspirasyonu (kistin boşaltılması) yapılabilir. Eğer basit kist değil ise muayene ve ultrason sonuçlarına göre laparoskopik olarak kist tedavi edilebilir. Yumurtalık dokusuna ve özellikle yumurtalara zarar vermediği sürece kistler kısırlık yapmaz. Sadece tedavi edilmediği sürece gebeliği engelleyebilir.
Doğuştan kalp hastaları spor yapabilir mi? Doğuştan kalp hastalıkları ne zaman ortaya çıkar? Bu çocukların spor yapmasında bir sakınca var mı? Yılmaz Bozdoğan / Ankara Doğuştan kalp hastalıklarının bazıları genç yaşta bulgu verebilir. Ayrıca ülkemizde halen yaygın olan romatizmal kalp kapak hastalıkları da genç yaşta ortaya çıkabilir. Spor yaparken hayatlarını kaybeden gençlerin çoğunda önceden fark edilememiş kalp hastalıkları olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle de ağır efor gerektiren sporlara başlarken ciddi bir sağlık kontrolü şarttır. Önceden bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireylerde sporun kalp hastalığı tetiklediğine dair bir bulgu olmamakla birlikte, ağır eforlu sporlar kalbin büyümesi ve ve kalp kasının kalınlaşmasına neden olur. Bu durumun normal fizyolojik bir olay mı, yoksa bir hastalık bulgusu mu olduğu ise, ancak konunun uzmanı olan hekimler tespit edebilir. Bu hekimler, ileri tetkiklerle sonuca varabilir. Ağır efor gerektiren sporlara yanlızca başlarken değil, aynı zamanda yaparken de periyodik kontroller gereklidir. Yakın akrabalarında kalp rahatsızlığı bulunanların bu konuda çok daha dikkatli davranmaları gerekir. Kardiyoloji Uzm.Doç Dr. BahadırDağdeviren
Göz kanlanması nasıl tedavi ediliyor? Göz boşluklarıma kan oturuyor. Bu durum son zamanlarda sık sık olmaya başladı. Acaba bunun sebebi nedir ve nasıl tedavi olabilirim? Rumuz: Gözler Gözün beyaz kısmı, yani konjonktivasında bazen kızarıklıklar olabilir. Bu kızarıklıkların sebebi sigara dumanı, uzun süre bilgisayar kullanmak, enfeksiyonlar ve alerjik nedenler olabilir. Enfeksiyonlar ve alerjik nedenler söz konusu ise ilaçla tedavi olunabilir. Herhangi bir enfeksiyonunuz olup olmadığını yazmamışsınız. Böyle bir enfeksiyonda gözlere kan oturabilir. Herhangi bir şeye alerjiniz varsa nedeni bu da olabilir. Önce doktora başvurmanız gerekir.
Hepatit B'nin zararları nelerdir? Kanımda Hepatit B çıktı. Bunun bana ne gibi zararları olur? İlaçla tedavisi mümkün mü? Fililiz Demirdöğen / İstanbul Hepatit B virüsü ile enfekte olanların yüzde 90'ında, vücuttaki antikorlar karaciğerdeki virüsü tamamen temizliyor; kalıcı bir bağışıklık kazandırıyor. Ancak hastaların yüzde 5-10 kadarında virüs karaciğerde yerleşerek orada çoğalıyor. Hepatit B virüsünün karaciğerde 6 aydan uzun süre kalmasına "Kronik hepatit" denir. Kronikleşenlerin bir kısmı sadece taşıyıcı olarak kalırken, kimi hastalarda karaciğerde önemli hasar ile siroza dönüşebilir. Mutlaka dokorunuza başvurun.
Boğaz kaslarımdan ameliyat olacağım... Benim boğaz kaslarımda bir problem var. Bu kaslarım açıkçası tüm organlarıma etki ediyor. Doktorum ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ameliyattan korkuyorum. Peki bu ameliyatlar, yani kaslarla ilgili ameliyatlar zor mu? Kaç günde iyileşme oluyor? Rumuz: Korkuyorum Boğaz kaslarındaki sorununuzun ne olduğunu anlamış değilim. Her ameliyatın riskleri, zorlukları vardır. Bununla birlikte tıp bilimindeki gelişmeler önemli boyutlarda. Beni daha fazla aydınlatırsanız size fazla bilgi verebilirim.