Susuzluktan dert yanar dururuz. Peki ama olduğu zamanlarda kadir kıymet biliyor muyuz? Aslında suya karşı çok da ilgili değiliz.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan 'İstanbul'da Su Kültürü ve Su Kullanım Alışkanlıkları' konulu araştırma sonuçları çok ilginç. Bu araştırma, İstanbullular'ın yüzde 41'inin şehir şebeke suyu içtiğini, istenen hijyen şartlarında su kullanmadıklarını, gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'deki kişi başına öngörülen su miktarı kadar su tüketmediklerini ortaya koydu.
Sonuçlar ilginç Araştırmaya göre, İstanbulluların yüzde 30'u gezmek için su kenarlarını tercih etmiyor. Bu da ortasından deniz geçen dünyadaki tek kent olan İstanbul'da yaşayanların üçte birinin suya ilgisiz olduğunun kanıtı. Su tüketim oranlarına bakıldığında da araştırmaya katılanların yüzde 18.7'si günde 3-10 litre arasında, yüzde 10.8'i 11- 15 litre arasında, yüzde 19.4'ü 16-20 litre arasında, yüzde 7.1'i 21-25 litre arasında, yüzde 12.3'ü 26-30 litre arasında, yüzde 19.4'ü de 31 litre ve üstü su tükettiklerini bildirdi.
Arada sırada İstanbullular günde ortalama 6.5 bardak su içiyor. Bu da uzmanların tavsiye ettiği 8-10 bardaktan az. İstanbul'da yaşayan her 5 kişiden 4'ü hem yemekten önce, hem de yemekten sonra ellerini yıkarken, yüzde 2'si yemekten sonra kesinlikle elini yıkamıyor. Yüzde 27'- si tuvaletten önce elini yıkamazken, yüzde 91'i tuvaletten sonra her zaman elini yıkadığını, yüzde 9'u ise arada sırada yıkadığını ifade etti.
Banyo alışkanlığı İstanbullular'ın yüzde 99'u her sabah düzenli olarak yüzlerini yıkıyor, yüzde 10'u ise her sabah düzenli duş alıyor. Yüzde 8'i hiçbir zaman dişlerini fırçalamıyor. Yüzde 92'si ise sürekli ve düzenli olmamakla birlikte dişlerini fırçalıyor. Arabası olanların yüzde 57'si arabalarını yıkamaya verirken, yüzde 25'i kendisi yıkıyor. Yüzde 18'i ise bazen yıkamaya veriyor bazen de kendisi hallediyor.