Günün mönüsü
Püf noktası Domatesin kabuklarını kolay soymak için, bıçağın sırtını önce domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün. Sonra kolayca soyabilirsiniz.
Kırmızı Biber Dolması Hazırlama: Biberlerin sap kısımlarından kapak kesin. Kıymayı, ayıklanıp yıkanmış pirinci derin bir kaba alın. Üzerine küçük doğranmış soğanı, ince kıyılmış nane ve maydanozu, sıvı yağı, rendelenmiş domatesi, tuzu, karabiberi, dolma baharı ve salçanın yarısını ekleyin. İyice karıştırın. Yıkadığınız biberlerin içine hazırladığınız harcı bir parmak eksik kalacak şekilde doldurun. Biberlerin kapaklarını kapatarak tencereye dizin. Kalan salçayı biraz su ile ezip, bibererin üzerine gezdirin. Ağır ateşte pişirin. Servis tabağına alın, yeşilliklerle sıcak olarak servis yapın.
Malzeme: (8 Kişilik) 1 kg kırmızı biber, 400 gr orta yağlı kıyma, 2 adet soğan, 1 domates, 1 demet maydanoz, 2 kahve fincanı pirinç, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çorba kaşığı salça, yarım demet taze nane, tuz, dolma baharı, karabiber
Püreli Mantar Salatası Hazırlama: Mantarları dörde kesin, üzerine hafif aşacak kadar su ilave edin, şeker ve limon suyunu ekleyin haşlayıp, suyunu süzün. Domatesi soyup, küp şeklinde doğrayın. Kornişon turşuları küçük doğrayın. Maydanoz, taze soğan ve taze sarımsakları ince ince kıyın. Hepsini bir kasede karıştırın. Üzerine sıvıyağı, tuzu ve limon suyu ekleyip, harmanlayın. Bu arada haşladığınız patatesleri sıcakken rendeleyin. 1 çay bardağı sütü, oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve tuzu ekleyip, püre kıvamına getirin. Püreyi servis tabağına alın, kenarlarını düzeltip ortasını çukurlaştırın. Mantarları bu çukura koyarak servis yapın.
Malzeme: (6 Kişilik) 200 gr mantar, 1 kaşık limon suyu, 1 kaşık şeker, 1 domates, 4 patates, 4- 5 kornişon turşu, 2 dal taze sarımsak, yarım demet maydanoz, 2 dal taze boğan, tuz, 1 kahve fin- canı sıvı yağ, 1 çay bardağı süt, 1kaşık margarin
Limonlu Parfe Hazırlama: Kesme şekeri bir kaba alın, üzerine limon suyunu ekleyin. Karıştırıp, şekerleri eritin. Ayrı bir kapta yumurta aklarını ve toz şekeri çırpın. Kısık ateşin üzerinde yumurta aklarını iyice kabarıp, bembeyaz olana dek telle çırpın. Katılaşınca ateşten alın ve soğumaya bırakın. Kremayı ve 8 çorba kaşığı pudra şekerini ayrı bir kaba alın. Boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Soğuyan yumurta aklarının üzerine kremayı ilave edin. Tahta bir spatül ile özleşene dek iyice karıştırın. Şekerli limon suyunu ekleyin. Parfeyi dolduracağınız kabın içine rendelenmiş limon kabuğu serpiştirin. Parfeyi üzerine doldurun. Buzlukta yaklaşık 3 saat bekletin. Soğuttuğunuz servis tabağına alıp dilimleyin.
Malzeme: (8 Kişilik) 1 kahve fincanı limon suyu, 6 kesme şeker, 3 adet yumurtanın akı, 7 kaşık toz şeker, 8 çorba kaşı- ğı pudra şekeri, 300 gr krema, rendelenmiş limon kabuğu
|