Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 14 Kasım 2006  

Acil servis



Retina hastalıkları görmeyi engeller mi?
Retina hastalıkları nelerdir? Tedavisi var mı, görme kaybına neden olur mu?
Kemal Sevinç / İskenderun
Retina, göz küresinin arka duvarını kaplar ve milyonlarca görme hücresinden oluşur. Retinayı oluşturan bu hücreler sinir lifleriyle görüntüleri görme sinirine ulaştırır. Görme siniri 1.5 milyon sinir lifi içerir ve adeta elektronik bir kablo gibi görüntüyü beyine iletir. Retinadaki bozukluklar görüntünün beyne yanlış iletilmesine, hatta hiç iletilememesine neden olur. Retinada oluşan hastalıklar doğrudan görme duyumuzu tehdit ettiğinden, erken teşhis ve koruyucu bir tedavi şekli çok önemlidir. Ayrıca, dakikaların önemli olduğu erken teşhiste geç kalınmadan yapılacak doğru cerrahi müdahale hayati önem taşımakta ve hastanın ileriki görüşünü önemli ölçüde belirlemektedir.

Sarılık geçiren bebeklerin tekrarlama riski
Bebeğim bir haftalıkken sarılık geçirdi. Şimdi iyileşti ama bir daha tekrarlar diye korkuyorum. Bu olabilir mi? Neler yapmalıyım?
Vecihe Bağbozan / Ankara
Yenidoğan bebeklerin çoğu sarılık geçirir. Kanda bakılan değer, yani bilirubin değeri belli bir düzeyin üzerinde ise fototerapi uygulanır. Sarılık genelde doğum sonrası 3-8 gün arasında gözlenmektedir. Göz aklarında, cildinde sarılık farkettiğinizde mutlaka doktorunuza müracaat ediniz. Böyle bir durum tekrarlarsa doktorunuzun verdiği önerilerle vakit geçirmeden tedavisi yapılmalıdır.

Karaciğer büyümesinde perhiz yapılmalı mı?
Gittiğim doktor bende karaciğer büyümesi olduğunu söyledi. İlaç verdi ama pek bilgi alamadım . Bu rahatsızlık nasıl tedavi edilir? Perhiz gerekli mi?
İnci Çayırbaşı / İstanbul
Karaciğer büyümesi (Hepatomegali), karaciğerin boyutlarının normalde olması gereken 12 cm'in üzerine çıkmasıdır. Pek çok hastalığa bağlı olabileceği gibi, bazen hiçbir klinik önemi de olmayabilir. Hastanın klinik ve laboratuvar bulguları bunun değerlendirilmesinde önem taşımaktadır. En sık nedeni, karaciğer yağlanmasıdır. Fazla kilo, yüksek kolesterol, aşırı alkol tüketimi ve şeker hastalığı, karaciğer yağlanması için risk faktörleridir. Uygulanacak tedavi altta yatan nedene göre değişmektedir. Fazla kilolardan kurtulmak ve egzersiz yapmak, her konuda olduğu gibi bu durumda da son derece etkili bir tedavi olabilir. Beslenmeye gelince; karaciğeri yormayacak yiyecekler tüketmeniz yararlı olur. Bayat gıdalar ve kuruyemişten uzak durulmalı, yemeklerde baharat ve koku verici maddeler kullanılmamalı, sucuk, salam, pastırma gibi uzun süre bekleyebilen et ürünleri tüketilmemelidir.

Kilo vermeye yardımcı olan spor dalları
En fazla kalori harcatan sporlar hangileri? Zayıflamaya yardımcı olması için hangi sporları yapmalıyım? Akşamları 20 dakika yürüyorum, acaba bu yeterli mi?
Yener Melike / Ankara
Günlük 20 dakikalık yürüyüş yeterli gelmeyebilir. Yaşınızı bilmediğim için yaklaşık bir öneride bulunacağım. Haftada 5 gün 45-50 dakikalık hafif tempolu, düzyol yürüyüş sağlığınız için destekleyici olur. Su topu, yüzme, basketbol, voleybol, jimnastik, futbol, tenis ve atletizm, en çok kalori harcamanıza yardım edecek spor dallarıdır. Ancak vücudunuza uygun olanları uygulamınızda fayda var.

Morarma kalpteki rahatsızlıktan mı?
Oğlum 2 yaşında. Ağlarken aniden morarıyor. Bu yeni yeni olmaya başladı. Acaba kalbinde bir rahatsızlığı mı var? Bu morarma neden ileri geliyor?
Hale Soykıran / İstanbul
Çocuklarda ağlarken morarma çoğunlukla normal bir bulgudur. Bu durum, uzun süren nefes almama sonucu kanın oksijen miktarının düşmesi veya ağlarken artan akciğer basıncı nedeniyle geçici olarak kalbin kulakçıkları arasındaki zarın açılması sonucu kirli kanın temiz kana karışması nedeniyle olabilir. Ayrıca, bazı doğumsal kalp hastalıklarında da morarma olabilir. Bunu ayırt etmenin en doğru yolu, çocuğunuzun bir uzman tarafından kontrol edilmesidir.

Tekrar prostat olma ihtimali var mı?
Prostat ameliyatı geçirdim. Tedavi oluyorum. Bir daha prostat olmam söz konusu mu?
Sinan Yıldızhan / İstanbul
Prostat ameliyatlarında prostatın büyümüş olan etli dokusu kapalı veya açık yöntemle alınır, kazınır veya laser ile eritilir. Ancak prostatın kapsülü, yani kabuğu duruyordur. Prostatın kapsülü sadece kanser ameliyatında, prostat tümörü ameliyatında alınır. Bu nedenle prostatın iyi huylu büyümelerinde yapılan her türlü ameliyatta tekrar büyüme şansı vardır. Yıllık takiplere devam etmek gerekir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bu hikaye çok tanıdıkOrtaya karışık acayip bir şeyim
Türkiye'nin de Angelina'sı varPara kimde güç onda
Depresyona dikkat!Biz dalga geçiyoruz tüm...
Türkçe'nin güzel savunucusuÜzülme Sevgili...
Hem direksiyon hem diksiyonBelgeseli çekiliyor
Tuba 'ev'lilik hazırlığındaEstetik kabusu oldu!
İmaj hayatın ta kendisi...Emre'nin korkusu ne?
Tek hayali 'Süperstar'lıkŞaşırtan açıklama
Alışveriş merkezini...Sigara doktorları böldü
Pek çok hastalığın sebebi...Bilinçsiz spor kalbi vuruyor
Domates ve enginar...Bilimkurgu onun işi...
Nefes alamıyorSakin mi, sabırsız mı?
Her hafta erkekleri...Pişti olunca tatları kaçtı
Adını yazdırdı kaldırımlaraServete yaklaştı
Günün mönüsüRüya yorumları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Ölüme Ölüme geri sayım
Bursa'da 'İmmun yetmezliği' hastası 2 kardeş, ilacın piyasada...
Polis 'toz' aldı
Yardım sele, herkes el ele
Dost acılar
Ölümüne kapkaç
Emniyet amirli çete...
Yaratıcı olmak elinizde
SPOR
Tigana Tigana düşünsün
Otoritelere göre Kartal'ın bu maçtan puansız ayrılması Fransız...
Milli korku!
Ocak harekatı
Aslan pusuda
İtalya çıkarması
Alex'in ince hesabı
Musampa kovuluyor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 12°C 8°C 
ANKARA Sisli 9°C 2°C 
İZMİR Az Bulutlu 15°C 9°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 20°C 12°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 19°C 10°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.030,300 D:% -1,51
DOLAR S: 1,453 D:% 0,83
EURO S: 1,863 D:% 0,65
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu