Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 13 Kasım 2006  

Acil servis



Kilo almak istiyorum ama olmuyor...
Ben 21 yaşında bekar bir genç kızım. Kilo problemim var. 1.66 boyunda, 45 kiloyum. Asla kilo alamıyorum. Sigara içmiyorum ama ellerim çok titriyor. Beni görenlerin sürekli 'çok zayıfsın' demesinden nefret ediyorum. Nasıl bir beslenme programı uygulamalıyım?
Rumuz: Genç Kız/ Sakarya
Öncelikle doktor kontrolünden geçin ve herhangi bir hastalığınız olup olmadığını öğrenin; varsa hemen tedaviye başlayın. Beslenme ile ilgili en önemli öneri, sizin düzenli öğünler halinde ve enerjisi mümkün olduğunca yüksek yiyecekler tüketmenizdir. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini belirli saatlerde bol porsiyonlar olarak yemeli, aralara mutlaka tatlı yiyecekler eklemelisiniz. Böyle bir düzenle 15 günde yaklaşık yarım kilo alabilirsiniz. Bunu söylemekteki amacım; bu işin uzun ve yavaş yavaş gerçekleşeceğini belirtmektir. Düzenli yemek yemekten vazgeçmeyin.

Spor, kalp hastalıklarını tetikliyor mu?
23 yaşındayım ve spor yapmayı çok seviyorum. Spor, kalp hastalığını tetikler mi? Bu konuda ailemin korkuları olduğundan benim spor yapmamı istemiyorlar. Bize bilgi verir misiniz?
Aydın Sökeli / İzmir
Doğuştan kalp hastalıklarının bazıları genç yaşta bulgu verebilir. Ayrıca, ülkemizde halen yaygın olan romatizmal kalp kapak hastalıkları da genç yaşta ortaya çıkabilir. Genç yaşta spor sahalarında kaybedilen gençlerin çoğunda, önceden farkedilememiş kalp hastalıkları olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle de, ağır efor gerektiren sporlara başlarken ciddi bir sağlık kontrolü şarttır. Önceden bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireylerde sporun kalp hastalığını tetiklediğine dair bir bulgu olmamakla birlikte; ağır eforlu sporlar kalbin büyümesi ve kalp kasının kalınlaşmasına neden olur. Bu durumun normal fizyolojik bir olay mı, yoksa bir hastalık bulgusu mu olduğu ise, ancak konunun uzmanı hekimlerin ileri tetkikleri ile anlaşılabilir. Bu nedenle ağır efor gerektiren sporlar yalnızca başlarken değil; aynı zamanda yaparken de periyodik kontroller gereklidir.

Tüp bebekte tek bebek imkanı var mı?
Tüp bebekte hep çoğul bebekler mi oluyor? Tüp bebek düşünüyoruz, ama ikiz, üçüz bebek bizi korukutuyor. Tek bebek olma şansı yok mu?
Seher mahir / İstanbul
Embriyoyu üçle sınırlandırıyoruz. Bunun için de ikiz, üçüz gebelikler olabiliyor. Ancak tek gebelik de mümkün. Tek gebeliklerin oranı yüzde 80'den fazla. Yine de çoğul gebelik görülme şansı daha yüksek. Elbette tek bebek için tek embriyonun yerleştirilmesi gerekli. Fakat böyle bir durumda da gebelik oranları düşük olacağından, bu risk göze alınmıyor. Böyle bir arzunuz varsa tek embriyo yerleştirilerek, tek gebelik olabilir.

Kan yapması için hangi besinleri yemek lazım?
Kızım çok kansız. İştahsız bir çocuk da değil. Ona neler yedirmeliyim? Kansızlık besin yolu telafi edilebilir mi, yoksa ilaç tedavisi de gerekiyor mu?
Güler Tan / İstanbul
Kansızlık çok sık görülen bir rahatsızlık. En önemli nedenlerden birisi de, 'demirden fakir' diyetle beslenmedir. Kırmızı et, üzüm pekmezi, yeşil sebze ve meyveler, baklagiller demir bakımından oldukça zengindir. Bu besinleri bolca yemelidir. Doktorunuza danışarak gerekli gördüğünde demir hapları da alabilirsiniz.

Ön çapraz bağlar nasıl tedavi edilir?
Trafik kazası geçirdim. Sağ dizimdeki ön çapraz bağlar kopmuş. Dizim çok ağrıyor. Bu nasıl tedavi edilir? Sonra yürüyememe gibi bir durum söz konusu olur mu?
Ceyhun Kocatepe / Ankara
Ön çapraz bağların diz fonksiyonlarında çok önemli bir yeri vardır. Bu önemli anatomik oluşum kendiliğinden iyileşmez ve fonksiyonlarını yeniden kazanmak için operasyon gerekir. Operasyonda da bağın kendi parçaları kullanılamaz. Bunun yerine vücudun değişik bölümlerinden alınan bağlar ACL yerine transfer edilir. İyi bir cerrahi ve fizyoterapi dönemi sonrası dizin fonksiyonları tam olarak geri kazanılabilmektedir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Yılbaşına özel Mega ShowBazı kadınlar yönetilmek ister
Erkeksiz hayat oh ne rahatKavganın ince ayarı
İşi şansa bırakmayınMaço kovboylar
Bu aşkta dönüş yokİlk Aşk'ını özleyenlere
Hala 'taş' gibiyimBritney Spears nasıl zayıfladı?
Güzel yıldız çılgına döndüScarlet Johansson
Hayaline çok yaklaştı...'Bebek için çalışacağız'
Heyecan dorukta'Hayatımı bitirdi'
Eşi istemedi Şeyh'i reddettiŞaşkın Gaffur
Şevval Sam'ın gururuOlgun kadın yorumu
Minisever sosyetikYepyeni soluk
Kadınlar için kolları sıvadıKendinizi beğeniyor musunuz?
Ne kadar unutkansınız?Suri, onların uğuru oldu
Birleşme yokŞarap gibi kadın
Beckham'ın tek varisiBebeğini düşürdü
Rüya yorumlarıAŞK mesajları
Günün Mönüsü
GÜNCEL
Deprem Deprem geliyor
Tûba Atav sordu, Şengör yanıtladı: İstanbul, 7,6 ile sarsılacak.
Ülker küreselleşiyor
Eğlenemeyenler!
Etkili reçete düğün
Hava mevsimine göre
İçten taciz
Tam 250 kilo
SPOR
Yağma Yağma Hasan'ın böreği: 4-0
Galatasaray, geçtiğimiz haftaki Rize yenilgisini dünkü farklı...
Bu gidiş tehlikeli: 0-0
Köpeğin babasının morali...
2 attı, gönderme yaptı
Aslan'ın aklı F.Bahçe'de
Trabzon'da isyan var
Uff! Ne maçtı ama
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 12°C 9°C 
ANKARA Yağmurlu 13°C 5°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 18°C 13°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 21°C 11°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 19°C 10°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.627,180 D:% -0,66
DOLAR S: 1,444 D:% -0,35
EURO S: 1,857 D:% 0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu