Gözlerimde yanma var Çok fazla televizyon izliyorum. Zamanımın çoğunu bilgisayar ve televizyon karşışında geçiriyorum; uykumu da alamıyorum. 26 yaşındayım, gözlerimde bir yanma oluyor. Sabah kalktığımda devam ediyor. Neler yapmalıyım? Vedat Tibetli / İstanbul Günlük hayatımızda yer alan bilgisayar kullanma, televizyon seyretme ya da kitap okuma gibi aktivitelerin gözlerimize kalıcı zararı yoktur. Ancak bu gibi dikkat gerektiren aktiviteler sırasında göz kırpma sayısı azalmakta, gözyaşı daha çok buharlaşarak göz yüzeyinde kuruluk oluşturmaktadır. Bunun sonucu olarak yanma, batma, sulanma, kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler rahatsızlık verdiğinde, oda havasının nemlendirilmesi, her 10-15 dakikada bir 30 saniye kadar gözlerimizi sık kırpıştırıp pencereden uzaklara bakmak gibi tedbirler faydalı olabilir.
Bademcik iltihabı için neler yapmalıyım? Sıkı sık bademciklerim iltihaplanıyor. Artık beni çok halsiz bırakıyor. Antibiyotik kullandığımda geçiyor, ama hafif bir üşütmede tekrarlıyor. Ne yapmalıyım? Sertap Buğra / İzmir Bademcik iltihaplarında en az 10 gün penisilinli bir antibiyotik tedavisi gerekiyor. Eğer bu tedavi yapılmazsa, boğazdaki mikroplar vücuda yayılıp başka sistemlerde problem yaratabiliyor. Dolayısıyla, 10 gün düzenli penisilin tedavisi görülmesi çok önemli. Halsizliğiniz ya nekahet döneminden olabilir, ya da antibiyotikler sizi biraz hırpalamıştır. Birkaç gün vitamin alabilirsiniz. Ama yine de 4-5 gün vitamin uygulamasına rağmen halsizlik devam ediyor ve genel durumunuz düzelmiyorsa, o zaman mutlaka doktorunuza yeniden başvurmalısınız.
Ailemde kalp ölümleri var, endişeliyim... Babam ve amcalarım kalp krizinden vefat etti. Ben 36 yaşındayım. Acaba bende de kalp hastalığı ortaya çıkar mı? Orhan Karabacak / Ankara Genetik geçişli çeşitli kalp hastalıkları veya kalp-damar sistemini etkileyebilen diğer hastalıklar vardır. Genel olarak, genetik geçişli kalp hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları (kalp delikleri, kapak darlıkları ve büyük kalp damarlarının yerdeğiştirmesi gibi) olabilir ki, bunlar bebeklik döneminden itibaren bulgu verir. Kalp kasının anormal kalınlaşması, genç yaşta ani ölümlerin sebebidir. Ayrıca, bazı kalp ritim bozuklukları da genetik geçişli olabilir. Tüm bunların yanı sıra, genetik geçişli kalp dışı bazı hastalıklar vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; ailesel kolesterol yüksekliği gibi genç ve orta yaşta erken damar sertliği nedeniyle ani ölüm, kalp krizi, felç gibi sonuçlar doğurabilir. Sizin gibi anne ve babasında genç yaşta kalp hastalığı olan kişilerin bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Doğumsal kalp hastalıkları yönünden ekokardiyografi ile mutlaka kan kolesterol seviyelerinin kontrolü gereklidir. Bir rahatsızlık saptanırsa, uygun tedavi uygulanır.
Lohusa bakımı nasıl olmalı? Doğum yaptıktan sonraki dönemi nasıl atlatabilirim? Neler yapmam gerekiyor? Lohusalık sendromundan korkuyorum. Bana neler önerirsiniz? Ayşegül Çakırca / İstanbul Doğumunuzu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra, lohusalık dönemini de sağlıklı geçirmelisiniz. Lohusalıkta beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Bebek bakımı sorumluluğu da üzerinize ekleniyor. Psikolojik olarak güçlü olmanız gerekiyor. Çok fazla yorulmamalısınız. Bebek bakımı ve lohusalık dönemi beslenme düzeni hakkında bilgi edinmeniz lazım. Bir de, lohusalık döneminde vitamin takviyesi ve psikolojik destek öneriyoruz.
Lazer epilasyonunda kanser tehlikesi var mı? Lazerle yapılan epilasyonun herhangi bir zararı var mı? Teknolojik müdahalelerde kanser riski olduğundan, çok korkuyorum. Bana bilgi verir misiniz? Yıldız Karlı / İstanbul Epilasyonda son derecede başarılı olan bu yöntem, kıl köklerindeki boya maddesinin, ışık enerjisi kullanılarak ısı oluşturulması ve onların tahrip edilmesi esasına dayanır. Yetkin ellerde yapılan tedaviler son derecede başarılı sonuçlar verir. Kanser oluşturma gibi bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki, bazı deri kanserleri de lazerle tedavi edilmektedir. Ama unutmamak gerekir ki; lazer tedavileri güneşten bronzlamış ciltlere uygulanmaz ve her türlü lazer tedavisinden sonra mutlaka güneşten korunmak gerekir.
Oğlum geceleri altını ıslatmaya başladı Oğlum geceleri altını ıslatmaya başladı. Acaba bir rahatsızlığı mı var? Doktora götürmem gerekiyor mu? Ne tavsiye edersiniz? Belkıs Şentürk / Denizli Gece idrarını kaçıran çocukların yüzde 5- 10'unda idrar yolu enfeksiyonu, şekersiz veya şekerli diyabet, böbrek ya da idrar yolları hastalıkları vardır. Geriye kalan yüzde 90-95'in nedenini ise derin uykudayken mesane kontrolünün kaybedilmesi ile açıklanabilen gece idrar kaçırması şeklinde gözlenir. Bu nedenle öncelikle asıl nedenin araştırılması gerekir.