İklim değişimi ve seller ürünü vurdu. Fakir yemeğinin kilosu 3-4 YTL'ye tırmanıyor.
***
'Yoksul yemeği' kuru fasulyeyi hep bu havalar mahvetti: 3 YTL
Tüm dünyada üretimin azalması nedeniyle toptan kilo fiyatı 70-80 YKr'den 1.40 YTL'ye kadar çıkan kuru fasulyenin perakende fiyatı da en az 3-4 YTL'ye çıktı.
Türk mutfağının geleneksel yemeği, özellikle yoksul sofrasının vazgeçilmezi olan kuru fasulyenin fiyatı, üretimin düşmesi nedeniyle geçen yıla göre yüzde 50-60 artarak 3-4 YTL'ye yükseldi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumları İhracatçı Birliği Başkanı Mahmut Arslan, bu yıl gerek olumsuz hava koşulları gerekse çiftçilerin başka ürünlere yönelmesi nedeniyle üretimin yüzde 40 azaldığını söyledi. Bu tür durumlarda ithalat yapıldığı için fiyatların yükselmediğini anlatan Arslan, şunları söyledi: Üretim % 40 düştü "Ancak dünyada en büyük üreticilerden olan Çin, ABD ve Kanada'nın üretimi de düştü. Uluslararası pazarda tonu bin dolar civarında seyrediyor. Tüm dünyada üretimin azalması nedeniyle fiyatlar tırmanışa geçti. Kuru fasulyenin fiyatı geçen yıla göre yüzde 50-60 oranında arttı. Geçen yıl toptan 80- 90 YKr'ye satılan kuru fasulye, bu yıl 1.40 YTL'ye yükseldi. Toptan fiyat tüketiciye ulaşana kadar ikiye katlanıyor. Kışın kendisini iyice hissettirmesiyle perakende kilo fiyatının 2.5 YTL'den 3-4'ye yükselmesi bekleniyor. Eskiden 'fakir yemeği' diye bilinen kuru fasulye, artık zamlarla sosyete yemekleriyle anılmaya başlanacak." Türkiye'nin toplam kuru fasulye üretiminin 300 bin ton, tüketimin ise 250 bin ton olduğunu kaydeden Arslan, geçen yıl Ocak-Ekim'de 4 milyon 98 bin 656 kilo ihracat gerçekleştirilirken, bu yıl ihracatın 2 milyon 853 bin 492 kiloya düştüğünü söyledi.
Barbunya artık bitti Reis Gıda'nın sahibi Mehmet Reis de, "Üretim düşünce 20 bin tonluk açık oluştu. Bu da ithalatla karşılanıyor. Örneğin, barbunya fasulye neredeyse artık hiç üretilmiyor. Toptan fiyat 2.6 YTL'den en az 5 YTL'ye yükseldi" dedi.