Katı gıdalara ne zaman başlamalı?
Zeyno 4 ayı geride bıraktı. Artık koca kız oldu anlayacağınız. Son doktor kontrolünde kilosunun ve boyunun arttığını gördük. Doktor amca yavaş yavaş katı gıdalara geçebileceğimizi söyledi. Günde bir öğün sebze çorbası içmeye başladı. 1 kabak, 1 havuç ve 1 patatesi 3 bardak suda haşlayıp püre haline getiriyoruz. Yiyebileceği kadar soğuduktan sonra kaşıkla yediriyoruz. Bu çorbayı tattığı ilk anı görmeliydiniz. Çorbayı sevdi. Sanırım çok da açtı. Ancak kaşıkla yemeyi henüz bilmediğinden zorlanıyordu. Zavallıcık bir yandan yemek istiyor öte yandan kaşıkla yiyemiyor. Nasıl sinirlendi anlatamam. İlk gün çok az yiyebildi. Ertesi gün biraz daha fazla. Şimdi gayet güzel yiyor. Artık kaşıkla yemeyi öğrendi. Siz de bebeğinizin ne zaman katı gıdalara geçeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Ama her bebeğin farklı olduğunu unutmayın. Bebeğin katı gıdalara geçmesi önemli bir adımdır. Bu iş için iyice hazır olmalıdır. Doktorunuzla birlikte en doğru zamanı bulabilirsiniz. Çünkü erken başlamak da geç kalmak da pek doğru değil. Bebeğiniz hazır olmadan mamaya başlarsanız, bir takım sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü ilk aylarda bebeklerin sindirim sistemi henüz katı gıdaları sindirmeye hazır değildir. Aslında besinlerin içindeki vitamin ve mineralleri sindirmek için gerekli olan enzimler bebeklerde ancak 9'uncu ay gibi üretilmeye başlar. 4-6 ay arası verilen mamalar daha çok bebeği yeni tatlara alıştırmak, dilini ve damağını daha iyi kullanmasını öğretmek içindir. Peki bebeğinizin hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız. İşte size birkaç ipucu: Başını tutabiliyorsa. Oturabiliyorsa. Kilosu doğum kilosunun 2 katıysa. Doyduğunu anlatabiliyorsa (doyduğunda başını ters yöne çeviriyor ya da ağzını açmayı reddediyorsa). Sizin yediklerinizle ilgileniyorsa. Siz yerken sizi taklit ediyorsa (siz ağzınızı açtığınızda o da açıyorsa) İstediklerini almak için uzanıyorsa veya istediklerine ulaşmaya çalışıyorsa. Hep daha çok yemek istiyor gibi görünüyorsa, bebeğiniz katı gıdaya hazır demektir (Your Baby's First Year Week by Week, Glade B. Curtis, M.D., M.P.H ve Judith Schuler, M.S).