Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 09 Kasım 2006  

Acil servis



Kornea naklinin riski var mı?
55 yaşındayım. Önümüzdeki günlerde gözlerime kornea nakli yapılacak. Kornea nakli nedir; riski var mıdır? Bu konda vereceğiniz bilgi beni rahatlatacak. Doğal olarak kuşku duyuyorum.
Haşim Kocatepe / Ankara
Kornea nakli ameliyatı (keratoplasti), hastanın gözündeki korneanın çıkartılarak yerine kadavradan alınan korneanın takılmasıdır. Halk arasında göz nakli olarak bilinse de, bu yanlıştır. Çünkü gözün hepsi değiştirilmez, sadece ön kısımdaki saydam kısım nakledilir. Kornea nakli, sadece kornea hastalıklarında uygulanabilir. Keratokonus, kornea distrofileri, psödöfakik büllöz keratopatiler, kimyasal yanıklar, yaralanmalar keratoplastinin başarılı sonuç verdiği hastalıklardır. Sonrasında bazı riskler mevcuttur. Bunlar; kornea reddi, sütür reaksiyonu, yüksek astigmat, göz tansiyonu gibi risklerdir. Ameliyat sonrası uzun dönemli takip gerekir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
4 yaşındaki oğlum sayı sayabiliyor
Oğlum 4 yaşında. Her şeyi çok çabuk öğreniyor. Sayılar sayıyor, elinden kağıt-kalem düşmüyor. Ona rakamları yazıp öğretebilir miyim? Yoksa daha çok mu erken? Bazı kelimeleri yazabiliyor.
Fatma Doğulu / İstanbul
4 yaşındaki bir çocuğun tam olarak okuma yazmayı öğrenmesinin okul çağına geldiğinde sakıncaları olabilmektedir. Okuma yazma ile zaman kaybetmek yerine, değişik oyuncaklarla ve eğitim materyalleriyle onun el becerilerini, dil gelişimini güçlendirmeniz mümkün olacaktır. Sayılara, harflere ilgi duyan çocuklar, bu yönleri fazla pekiştirilirse bir süre sonra gerekli başka beceri alanlarından uzak kalmakta, bu becerileri geliştirememektedirler. Böylece çocuğun zihnini ve zamanını erkenden, ihtiyacı olmayan bir aktivite ile meşgul etmiş oluruz. Bunun yerine, yaşına uygun başka faaliyetlerle vakit geçirmesi gerekmektedir. Eğer yuvaya gitmiyorsa mutlaka göndermelisiniz. Yapılandırılmış bir yuva programı ile çocuğunuzun var olan beceri ve yeteneklerini uygun bir şekilde geliştirmek mümkün olacaktır.
Pedagog Belgin Tamer

***
Kabakulak kısırlık yapar mı?
21 yaşındayım. Geçen sene çok ağır kabakulak geçirdim. Çocukluğumda bütün aşılarım yapılmış, ama kabakulak olmamışım. Şimdi bu yaşta oldum. Kısır olabilir miyim?
Osman Kaleli / İstanbul
Her kabakulak geçirmekten sonra sperm bozulması ve kısırlık riski yoktur. Ergenlik çağında kabakulak geçirilir ve kabakulaktan 2- 3 gün sonra testisler de şişme ve büyüme olursa, bu önemlidir. Kabakulak geçirenlerde testislerin hastalığa iştirak oranı yüzde 20-35 olmakla beraber, hastalığın iki testisi de etkilemesi sadece yüzde 10'dur. Özellikle kısırlık riskinin arttığı durum, iki testiste şişme yaptığı bilateral orşittir. Eğer ergenlik çağında kabakulak hastalığına yakalanılmış ve 2-3 gün sonra testislerde özellikle iki taraflı şişme olmuşşa, bu hastalarda spermlerin geri dönüşümü olmayan hasarının oranı yüzde 30' dur. Testis şişmesi olursa hasta, ürolog gözetiminde tutulmalıdır.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

***
Smear testi neden yapılıyor?
Smear testi ne kadar aralıklarla yaptırılmalı? Bu test neden yapılıyor? Hiç bir rahatsızlık yokken de yapılması gerekiyor mu?
Senem Meral / istanbul
Yaptırdığınız smear testi normal ise ve hiçbir rahatsızlık yok ise yılda 1 defa smear testi yapılması gereklidir. Çünkü oluşabilecek enfeksiyon ve kansere karşı erken teşhisin en kolay yolu smear testidir. Eğer bir problem tespit edilirse 3-6 ay gibi sürelerde mutlaka tekrar yapılmalıdır. Bu test, sizde bir enfeksiyon ve kanser oluşması durumlarında erken önlem alıp tedaviniz için önemlidir. Olası kanser vakalarından hayat kurtarıcıdır.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir

***
Akciğer hastalıklarının sebebi nedir?
Sigara içmeyenler de akciğer hastalıklarına yakalanıyor. Bunun nedenleri nelerdir? Korunmak mümkün müdür?
Cavit Şenocak / İstanbul
Akciğer hastalıkları yalnızca sigaradan olmuyor; sigara içmeyenlerde de ortaya çıkabiliyor. Tüberküloz hastalığı mikrobiktir, sigara içmeyen bir kişi de bu hastalığa yakalanabilir. Grip mikrobu ciğerlere inerek bronşit oluşturabilir, bu da sigaradan bağımsızdır. Ama sigara içen kişilerde bu hastalıklar daha ağır bir tablo ile seyreder. Sigara içimi akciğerleri daha zayıf hale getirerek akciğer hastalıklarının oluşumunu hızlandırır. Akciğer hastalıkları, sigara içimine bağlı olarak en çok yüzde 95 oranında ortaya çıkar. Geri kalan vakalar mikrobik olarak kendini gösterir.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

***
Difteri nasıl bir hastalıktır?

Difteri nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nelerdir ve tedavisi mümkün müdür? Boğazda çok rahatsızlık yaptığı söyleniyor; doğru mu?
Sıdıka Kardeş / İstanbul
Difteri artık günümüzde pek görmediğimiz ateşli, genelde boğazda zarlar oluşturan kötü seyirli bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır. Çeşitli difteri tipleri bulunmaktadır. Antibiyotikler kullanıyoruz. Ancak en önemlisi aşı ile yapılan korumadır.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Yalancıların mumu söndüŞebnem vakası
Skandallar bu otellerde kalıyorBurada şive yok!
İstanbul çok 'Chic' oldu!Zor insanlarla mücadele...
Yalnızken gelen kriz'Akın akın' geliyor
Giymesen de seyretDiva'ya da bu yakışır!
Nihayet 'oyun' yaptıkYonca'nın bebekleri
Kısa tutulan ilişkilerEkranların son esmeri
Yetenekli çocuklar için...Önce tanıt, sonra yerleş...
Diyetisyene gitme yaşı düştüİlaçla birlikte bol su için
Balık yaşlılıkta gözü koruyor...En ünlü Türk yalanları
Bu filmleri anlamak zor!Mehmet Öz'den bir başarı...
Yabancı Yağmur!En güzel yaşımdayım
Saçları bıktırdıRolüne fazla kaptırmış
Madonna'nın derdi...Ayakkabılar bitti sıra...
Kime boyun eğiyorsunuz?Günün mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Katilini Katilini yakaladı
Ankara'da adam yaralama zanlısını yakalamak için baskına giden...
Küçük Anne
İşadamını eski kiracısı...
Töreye isyan
Deprem 1 bayanlar 0
Devletten kız istedi
Müdüre bıçak çekti
SPOR
Cimbom Cimbom güç bela
İzmir'deki mücadeleye Hakan Şükür, Hasan Şaş ve Arda gibi aslarından...
Yedekler döküldü
Bazıları beni üzdü
Gökdeniz patladı
Külüp iyi yönetilmiyor
Yine kulak çekti
Kan değişikliği bize yarar...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 16°C 8°C 
ANKARA Sisli 14°C 1°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 19°C 6°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 19°C 11°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 20°C 5°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.890,930 D:% 0,39
DOLAR S: 1,448 D:% -0,65
EURO S: 1,852 D:% -0,48
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu