Günün mönüsü
Püf Noktası
Böbrek pişirirken: Böbreği pişirmeden önce birkaç saat tuzlu ve sirkeli suda bekletmekte fayda var. Böylece, o kendine özgü kokusu gider.
Yüksük Çorbası
MALZEME: (8 Kişilik) 250 gr yağsız kıyma, 4 su bardağı un, 1 su bardağı nohut, 2 tatlı kaşığı salça, 4 su bardağı et suyu, 1 çorba kaşığı margarin, 1 çorba ka- şığı kuru nane, 2 adet limonun suyu, karabiber, tuz
HAZIRLAMA: Unu yoğurma kabına koyun. Tuz ve su ekleyerek sert bir hamur tutun. 20 dakika dinlendirdiğiniz hamurdan 2 adet beze yapın. Bezeleri yufka inceliğinde açın, yüksükle yuvarlaklar kesip, bekletin. Yağsız kıymaya pul biber, karabiber, tuz ve yarım limon suyu koyup iyice yoğurun. Nohut büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapın. Yağsız teflon tavada köfteleri sallayarak pişirin. Tencerede erittiğiniz margarine salça, et suyu, karabiber, tuz ve limon suyu ilave edip, sosu kaynatın. Nohut ve köfteleri sosun içine atın, 15 dakika kaynatın. Beklettiğiniz hamuru ilave edip 10 dakika daha kaynatın. 5 dakika bekletip servis yapın.
Fasulye Pilaki
MALZEME: (6 Kişilik) 2 bardak iri kurufasulye, 3 kuru soğan, 1 bardak zeytinyağı, 6 sarmısak, 1 çay kaşığı domates salçası, 8 adet kesme şeker, 1 havuç, 1 patates, 1 bağ maydanoz sapı, 2 adet kereviz yaprağı, 2 adet defne yaprağı, kekik, tuz
HAZIRLAMA: Akşamdan ıslattığınız fasulyeleri 20 dakika haşlayıp, kenarda bekletin. Soğanları zeytinyağında pembeleştirin. Sarmısağı ilave edin. Salçasını, tuzunu, şekerini ve kekiğini ekleyin. Havucu soyup doğrayın ve içine katın. Patatesi bütün olarak atın. Maydanoz sapı, kereviz yaprağı ve defne yaprağını da ekleyin. Fasulyeleri içine atın. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyin. Piştikten sonra patates, maydanoz sapı, kereviz yaprağı ve defne yaprağını içinden alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Fındıklı Lokma Tatlısı
MALZEME: (12 Kişilik) Hamuru için: 5 bardak un, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 tatlı kaşığı toz maya, 1 yumurta, 2 bardak su, 1 bardak yoğurt Üzeri için: 1 çay bardağı dövülmüş fındık, kızartmak için 2 bardak sıvıyağ, şerbeti için 2 bardak toz şeker, 3 bardak su, limon
HAZIRLAMA: Şerbeti için su ile şekeri kaynatın. Limon suyunu ilave edip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Lokma hamuru için çukur bir kabın içerisine 2 bardak ılık su koyun, maya ve şekeri ilave edip karıştırın. Şeker eridikten sonra yumurtayı kırıp, yoğurdu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Yavaş yavaş unu ekleyip karıştırın. Üzerini temiz bir bezle kapatıp, mayalanması için 30-35 dakika bekletin. Sonra küçük bir kaşıkla lokma hamurundan alıp kızgın yağa yavaşça bırakın. Tencereyi sallayarak lokmaları kızartın. Soğumuş şuruba atıp 5 dakika bekletin. Şerbetin içinden lokmaları süzgeçle alıp, servis tabağına dizin. Üzerine fındıkları serpiştirip, ılıkken servis yapın.
|