Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 08 Kasım 2006  

Acil servis



Lensin avantajları nelerdir?
Doktorun lens kulanabileceğimi söyledi. Lensin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Sezen Kumru / İstanbul

Kontakt lensin avantajları: Dış görünüş açısından gözlükten daha avantajlıdır. Görüş açınız gözlüğe göre daha geniştir. Sportif aktiviteler sırasında, yoğun çalışma temposunda kullanımı gözlüğe göre daha rahattır. Gözlüklerde görülen terleme, buğulanma gibi sorunları yaşamazsınız. Özellikle yüksek gözlük numaralarında ortaya çıkan görüntünün boyutlarındaki değişmeler yoktur, cisimleri gerçek boyutlarıyla görürsünüz. Kontakt lensin dezavantajları: Temizlik ve bakımını gerekli şekilde yapmadığınızda göz sağlığınız bozulabilir. Takılıp çıkarılmasını öğrenmeniz zaman alabilir. Bazı lensler gözlüğe göre daha pahalıdır. Uzun süreli kullanımlarda alerji gelişebilir. Kontakt lensleri kaybetme riski vardır.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
Ninni bebeklere ne kazandırıyor?
Ninni bebekler için ne kadar önemli? Bebeklere neler kazandırıyor. Bebeğim 3 aylık onu ninni söyleyerek uyutabilir miyim?
Saliha Pirnur / İstanbul

Ninni sırasında annenin bebeğe yakın olması hatta bazen kucağına alması bebeğin hem temas ve şefkat hem de annenin varlığını sesiyle kokusuyla hissetme ihtiyacını karşılar. Bu nedenle birçok çocuk anne sesiyle kolayca sakinleşir, huzurlu bir şekilde uykuya dalar. Bebekler acıktıklarında, altları kirlendiğinde, uykuları geldiğinde, huzursuz olduklarında anneyi ararlar ve onun ihtiyaçlarını yumuşak, severek, isteyerek karşılamak bebeğin de kendini güvende hissetmesini sağlar. Sadece uyurken değil bebeğin altını değiştirirken bile yumuşak bir tonda ona şarkılar mırıldandığınızda nasıl sizin gözünüzün içine baktığını ve bundan nasıl haz duyduğunu izleyebilirsiniz. Ninni annenin sıcak, şefkatli duygularının bir ifadesidir.
Pedagog Belgin Tamer

***
Kalp krizi önceden belirlenebilir mi?
Bir kişinin kalp krizi geçirip geçirmeyeceğini önceden belirlemek mümkün mü?
Hasan Kalafat / Edirne
Son yıllarda damardaki daralma kadar hatta daha önemli olan şeyin damar duvarında gerçekleştiği anlaşıldı. Kalp krizlerinin % 65'inin damarı henüz daraltmamış ve duvarda birikmiş kolesterol plaklarının çatlaması, pıhtı oluşturarak damarı aniden tıkaması sonucu oluştuğu anlaşılmıştır. İşte bu nedenle daha önce hiçbir yakınması olmayan bir kişide kalp krizi riskini belirlemek için yapılan kalp muayenesi, ekokardiyografi ve efor testi gibi birinci basamak tetkikler yetersiz kalmaktadır. Kalp muayenesi, efor testi ve hatta anjiyosu bile normal olan bir kişinin bir süre sonra kalp krizi geçirebildiğine şahit oluyoruz. Peki hiç bir şikayeti olmayan bir kişide klasik muayene ve tetkik yöntemleri kalp krizini öngörmede yetersiz kalıyorsa hangi yöntemler kullanılmalıdır? Asıl kritik soru ve bugün tıp dünyasının üzerinde yoğun olarak çalıştığı konu da budur.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
Yumurtalık kisti kısırlık yapar mı?
Yumurtalık kisti nasıl tedavi edilir? Kısırlık yapar mı? ilaçla tedavisi var mı? Mutlaka ameliyat gerekli mi?
Zaliha Zorlu / Ankara

Öncelikli olarak kistin tipi tespit edilmelidir. Basit kist ise doğum kontrol hapı ile 1-2 ay tedavi denenir. Olumlu sonuç elde edilmezse vajinal yoldan kist aspirasyonu (kistin boşaltılması) yapılabilir. Eğer basit kist değil ise muayene ve ultrason sonuçlarına göre laparoskopik olarak kist tedavi edilebilir. Yumurtalık dokusuna ve özellikle yumurtalara zarar vermediği sürece kistler kısırlık yapmaz. Sadece tedavi edilmediği sürece gebeliği engelleyebilir.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir

***
Kasıklardaki ağrının nedeni nedir?
5 yaşındaki oğlumun kasıklarında bir ağrı oluyor. Zaman zaman artıyor. İdrara çıkarken bir rahatsızlık vermiyor. Acaba idrar yollarından mı kaynaklanıyor?
Neslihan Tarak / Zonguldak

Kasık ağrılarının sebebi , işdrar yolları infeksiyonu olabildiği gibi, inmemiş testis , kasık fıtığı böbrek ve üreter taşları, idrar torbasından böbreğe idrar kaçağı ( VUR) da olabilir. Çok önemli olmayan ve tedavisi basit bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği gibi , ameliyat olunmasına kadar gidebilen ve yıllar boyu takip edilmesi gerekebilen Vesiko üreteral reflü ( VUR ) dediğimiz idrar torbasından böbreğe idrar kaçağı da olabilir. Mutlaka üroloji uzmanına başvurmanız gerekir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

***
Anne sütü kaç ay verilmeli?
Bebek anne sütünü kaç ay almalı? Bebeğim 2 aylık. Şimdi emziriyorum ama galiba doymamaya başladı. Sütüm yeterli gelmezse onu nasıl besleyebilirim?
Sevcan Yayla / İstanbul

Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü sonraki dönemde de ek gıdalarla birlikte anne sütü veriyoruz. Bebek, anne sütünü ortalama 24 ay almalı. Ancak yetersizliği açısından gelişimine kilo göre karar vermekteyiz. Şayet kilo alımı az ise ek mamaya başlanabilir.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Kader buymuşBoşandıktan sonra ilk kez
Ser veriyor sır vermiyor'Erkekler beyinsiz'
Açık lise şiddete çözüm mü?Hayatları belgesel oldu
Türk'üm mutluyumKalbimiz sağlıklı mı?
Kişiliğinizi öğrenmenin yoluMünih de Çakkıdı
Okulda şiddete çözümPınar'ın her sevgiliye...
Cahide'ye övgüÇöpçü de olsa olur!
Her yanını dövdürmüşAta'yı anacağız
Elton John ile aynı sahnede!Yalın, dışa açılıyor
Son şansını kullanıyorSırılsıklam oldular
Şehrin ortasında okyanus...Dernek kurup destek oldular
Mutsuzluk şişmanlatıyorAlkol genleri bozuyor
Zihin yorgunluğuna çözüm: bademMiras kavgası
Köpekler bitti sırada kedilerGiymek hem para hem vücut ister!
Fazla seksi değilBilgisayar tutkunu
Jolie, Hintliler'in...Altı kaval üstü Şeşhane
Yeni yüzler eski hisler'Şeker' yardımı
'Cep' bağımlısıYaş ilerlemiş iş bitmemiş!
Günün mönüsüRüya yorumları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Eşkiya Eşkiya Merkez'de
Dünya Ticaret Merkezi'nde bir işadamını otomobiliyle kaçırmak isteyen...
Otur İstanbul Sıfır
Resmi işkence
Hakarete jet ceza
'Müzakereler duracak' iddiası
Yok mu malikane alan!
İzmit'teki prefabrik Rize'de
SPOR
Kar Kar panteri: 4-0
Yoğun kar yağışı altında, çizgilerin dahi görülmediği ağır bir sahada...
Çok iyi bir takımım var
Yenileri sırada
Kov kovabilirsen
Ne istifa ettim ne de düşündüm
Deivid'in marifeti
F.Bahçe yine boş dönecek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 15°C 8°C 
ANKARA Sisli 9°C 0°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 19°C 8°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 20°C 8°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 20°C 6°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.163,700 D:% 1,23
DOLAR S: 1,446 D:% -0,17
EURO S: 1,848 D:% 0,35
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu