Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 07 Kasım 2006

Acil servis



Lenslerin avantaj ve dezavantajları...
Muayenemi yapan göz doktoru kontakt lens kullanabileceğimi söyledi. Kontakt lenslerle ilgili bilgi vermenizi ve avantajlarıyla dezavantajlarını aktarmanızı rica ediyorum.
Ünsal Bağlar / İstanbul
Kontakt lensler, miyop, hipermetrop veya astigmatı olan hastalarda görme kusurunu düzeltmek amacıyla, gözlük yerine kullanılan ince merceklerdir. Gözün ön kısmındaki 'kornea' adlı saydam tabakanın üzerine takılır. Herhangi bir görme kusuru olmayanlar da kozmetik amaçlı kullanılabilirler. Renkli lensler de dahil olmak üzere tüm lensler doktor kontrolü sonrasında kullanılmalıdır. Gözyaşı miktarı ve kalitesi uygun olmayanlar, alerjisi olan bazı hastalar kontakt lens kullanamayabilir. Sorunlar ilk muayenede bulunmasa bile düzenli olarak yapılacak muayenelerle kontrol edilmelidir. Çok tozlu ortamlarda bulunan ve çalışanların kontakt lens kullanması önerilmez.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
Bebeğimin huyu çok değişti

Bebeğim 8 aylık. Bir üşütme geçirdi. Şimdi huyu değişti. Bir türlü yemek yediremiyorum. Hep tükürüyor. Bu nereye kadar böyle devam edecek? Kilo kaybedecek diye korkuyorum.
Sevil Songül / İstanbul
Bebeğinizin fiziksel sağlığıyla ilgili bir problem bulunmadığından emin olmak için çocuk doktorunuzla görüşmeniz iyi olur. Çünkü, bazen bazı hastalıkların ardından, gerek ilaç tedavilerinin bir sonucu olarak, gerekse hastalıktan kalan etkilerin sonucu olarak iştah ve gıdaların kabulu ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Hiçbir fiziksel sorunu kalmadı ise, belli bir süre çok zorlamamanız, biraz daha tadını sevdiği yiyecekleri denemeniz, acıkmasına fırsat vermeniz; öğün aralarını biraz daha açmanız yararlı olabilir. Ayrıca hastalıklar sonrasında uyku düzeni de değişebilir. Önce tüm yaşam düzeninin yeniden oturtulması gerek. Belli bir süre iştahının azalması doğaldır.
Pedagog Belgin Tamer

***
Kepeklerin çaresi var mı?
18 yaşındayım; saçlarımdaki kepeklerden çok rahatsız oluyorum. Kurtulmak için çeşitli şampuanlar kullandım ama bir çare bulamadım. Siz ne önerirsiniz?
Melda Çağırır / İstanbul
Ergenliğin başlaması ile birlikte deride yağ salgısı artar. Bu salgının artması, saçlarda yağlanma ve kepeklenmeye yol açar. Bu problemleri kontrol altına alabilmek için, en uygun saç yıkama aralığı, yağlanma ve kepeklenme başladığından itibaren olmak üzere, haftada en fazla 23 defadır. Saç tipine uygun şampuanların yeterli olmadığı durumlarda, kepeklenme için ilaçlı şampuanlar kullanılmalıdır. Bütün saç tipleri için uygun olan lavanta şampuanı önerebilirim. 100 ml hazır herhangi bir bitkisel şampuana 4 damla lavanta ve 4 damla okaliptüs yağı ekleyip güzelce karıştırın ve her kullanımdan önce çalkalamayı ve kullanma sırasında avuç çukurunu dolduracak miktarı geçirmemeyi unutmayın. Ancak, kepeklenme, bir deri hastalığıdır ve farklı nedenlere dayanır. Bunun için bir deri hastalıkları uzmanına başvurun.
Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk

***
Eksik doz kızamık aşısı zararlı mı?
Çocuğum 1996 doğumlu. Kızamık rahatsızlığı geçirmedi. Eksik doz kızamık aşısından dolayı zararlı bir durum ortaya çıkar mı? Takviye amaçlı aşı yaptırılabilir mi ? Bu konuda bize bilgi verir misiniz?
Mediha Çubukçu / Ankara
10 yaşında aşılarının ve kızamık aşısının düzenli olarak yapılmış olduğunu sanıyorum. Kızamık aşısını 9. ay, 15. ay ve 4-6 yaş arasında yapılmadı ise, özellikle yurt dışında 11- 12. ayda da yapılıyor. İlkokul bir ya da ikinci sınıfta aşısı yapılmış olmalıdır. Şayet iki kez yapılmadı ise bir doz MMR aşısı yaptırmanızda hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak

***
Böbrek tümörlerinde ameliyat gerekli mi?
Böbrek tümörleri nasıl tedavi ediliyor? Mutlaka ameliyat mı gerekiyor? İlaçla tedavi edilebilir mi?
Sinem Çakırca / İzmir
Böbrekteki iyi huylu olabilen tümörlere sadece takip yapmak yeterli olacaktır. Ancak, bu tümörün radyolojik incelemelerle tipi hakkında yorum yapılamıyorsa, mutlaka cerrahi yöntemle habis olup olmadığı saptanmalıdır. Böbrek tümöründe, yani kanserinde ilaç tedavisinin (kemoterapi) başarı oranı yüzde 12-20 arasında değişmektedir. Önemli olan tümörün böbrekteki yeri, boyutu, başka organ ve lenf dokuya yayılım gösterip göstermediğidir. Böbrek tümörlerinde genellikle tedavi yöntemi cerrahidir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

***
Hamileler sivilce ilacı kullanabilir mi?
Yüzümü sivilceler bastı. Ama hamile olduğum için ilaç kullanamıyorum. Çok rahatsızlık veriyor. Acaba bebeğime zarar vermeden tedavi olabilir miyim? İlaçlar zararlı olur mu?
Reyhan Civelek / istanbul
Özellikle cilt temizliğine ve yiyeceklerinize dikkat ederek tedbirler alabilirsiniz. Ayrıca antibiyotik kullanılarak yapılan temizleyici solüsyonlar lokal olarak sadece sivilcenin olduğu bölgeye uygulanabilir. Bunun bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir





DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Tarkan'ı sollayıp geçebilirdim'Başarı insanı çekici yapıyor'
Yıldızların dünyası her...Evlendiğim için çok pişmanım
Gizemli hastalık: MigrenSon transferi kortlara yaptı
Alaturkalık kavgasıPiyanonun babası kim?
İyi bir anne-baba mısınız?Erkekler tam 6 ay...
Sözleşme yapmışlarİntikam almaya hazırlanıyor
Ben daha iyiyimÖzlem'in vefasızlığı...
Nazan'dan çizgi klipSoğuklarda yeme isteği artıyor
Doğru masaj faydalıÇay iç, strese meydan oku!
Cildiniz kışa hazır mı?En 'afilli' yalan
Taklit ediyorlarTüm zamanı Zeyno
Bu kampanya 'hadise' yaratırParmaklar küçük marifet büyük...
Kapalı kapıların...Yıldızların oyunu oldu
Reese, lütfen ayrılma!Eşyalarını yakınca
İşin sırrı doğallıktaÖnce turne, sonra evlilik
Dedikodu yapmayın!Yeniden birlikte sahne alacaklar
Oğluna safari odası!'Gerçek kadın' olacak
Sıra casuslukta...Günün mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Huzura Huzura engel
Devletten aldığı engelli maaşı geçinmesine yetmeyen dertli baba, bir...
Mıknatıs para
Yurda jandarma baskını
Hayat kapıda kaldı
Tecavüz için Başbakan'a rapor
Şemdinli sular altında
Kayıp Japon'un annesi...
SPOR
Zico'dan Zico'dan yönetime mesaj: Takviye istiyorum
Fenerbahçe'nin hocası, elindeki kaliteli kadronun performansından...
200 milyon dolar milyon dolar...
Gerets fırtınası
İlk 11 İstanbul'da!
Oh be kupa varmış
Doğan'a 2 şans daha
Japonya bizi konuşacak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.599,200 D:% 0,74
DOLAR S: 1,447 D:% -0,14
EURO S: 1,839 D:% -0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu