Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 06 Kasım 2006

Acil servis



Yürürken çok çabuk tıkanıyorum...
Kilom 80 kilo civarlarında. 54 yaşındayım. Biraz yol yürüdüğümde tıkanmaya başlıyorum. Çok çabuk yoruluyorum. Bu tıkanmamın nedeni ne olabilir?
Hacer Gemici / Ankara

Akciğerlerinizde bir problem olabilir. Akciğerleri tutan bir iltihap, akciğerlerde bir tüberküloz ya da akciğer zarında su toplaması, nefes darlığı yapabilecek hastalıklardır. Diğer önemli bir nedeni de, alerjik astım. Dolayısıyla bir akciğer filmi çekilmesi, bir nefes testi yapılması, gerekirse bir alerji testi yapılması da faydalı olacaktır. Nefes darlığının nedeni bu şekilde araştırılmalı. Daha farklı nedenler, yani akciğer dışı nedenler, kansızlık nefes darlığı yapabilir. Bir de guatr troid bezinin fazla çalışması; bu da nefes darlığı yapabilir. Dolayısıyla hem bronşlar ve akciğer açısından hem de kansızlık ve guatr açısından araştırılması gerekiyor.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

***
Öğlen uykusunun çocuğa ne yararı var?
Çocuğum 4 yaşında. Öğlen uykusunu uyutmakta artık çok zorluk çekiyorum. Bu yaşlarda öğlen uykusu onun için ne yarar sağlar?
Nalan Falcı / Ankara

Her çocuğun uyku ihtiyacı birbirinden farklı olmakla birlikte, bu yaşlardaki çocukların kısa da olsa öğlen uyumalarının onların huzuru açısından yararlı olduğu söylenir. Ancak bazı çocuklar öğlen uykusu uyumadan, uzun bir gece uykusuyla da idare edebilmektedir. Uyku uyutma konusu aranızda sorun oluyorsa ve bu nedenle ilişkiniz gerginleşiyorsa zorlamamanızda fayda vardır. Çünkü bu tarz gerginlikler sonucunda ortaya çıkan problemlerin çözümü daha zor olmaktadır. Oysa, gündüz uyumayan bir çocuk gece daha uzun süre uyuyarak uyku ihtiyacını karşılayabilir. Tabii, dört yaşından itibaren bu geçerlidir ve üç yaşına kadar çocukların öğle uykusuna ihtiyaçları olduğu da unutulmamalıdır.
Pedagog Belgin Tamer

***
Hayat tarzı değişikliği nedir?
Tansiyon hastasıyım. İlaç kulanıyorum; tuzlu yememeye gayret ediyorum. Doktor, hayat tarzı değişliğinin de çok faydalı olduğunu söylüyor. Acaba bu nedir?
Fikret Bohoçhan / İstanbul

Hipertansiyonun ciddiyeti, süresi ve oluşturduğu hasarlara göre ilaçla ve ilaç dışı hayat tarzı değişikliği önlemleri ile tedavisi mümkündür. Hipertansiyon kalp, göz, böbrekler ya da beyinde etkileri görüldüğü taktirde direkt ilaç tedavisi başlanmalıdır. Bunun yanısıra da hayat tarzı değişikliklerinin ilaçlara ek olarak fayda sağlayacağı unutulmamalıdır. Hayat tarzı değişikliği; tuzsuz diyet, varsa kilo verilmesi, düzenli egzersiz yapılması, sigara, alkol ve aşırı kafein tüketimine son verilmesi vb... Tuzsuz diyete önce sofra tuzunun kaldırılması ile başlanmalı, zeytin, peynir cips, soda-maden suyu, şalgam, turşu gibi yiyeceklerin hiç tüketilmemesi gerekir. Verilen her 5 kilo tansiyonu 10 mmHg aşağı düşürür. İçilen her sigara tansiyonu iki saat yükseltir. Alkol düşük dozda tansiyonu düşürür, artarsa yükseltir.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
Göz kayması düzeltilebilir mi?
Sağ gözümde kayma var. Gözümdeki bu kayma bende göz tembelliğine yol açmış. Bu sorun ameliyatla ya da başka bir yolla düzeltilebilir mi?
Sibel Çağlayan / İstanbul

Göz tembelliğinin tedavisi ancak 7-8 yaşına kadar yapılabilir. Çocuklarda kayma varsa sağlam göz, gün içinde birkaç saat kapatılır. Böylece kayan gözde tembellik oluşması önlenir. Tembellik olanlarda da bu tedavi ile görme artabilir. 7-8 yaşından sonra göz tembelliğinin ne yazık ki tedavisi yok. Sizin sadece gözünüzdeki kaymayı ameliyatla düzeltebiliriz. Göz tembelliğini ise tedavi etmemiz mümkün değil.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
Böbrek kumu, taşa dönüşür mü?
Senelerdir kum döküyorum. Tedavi ile ağrılarım da geçiyor. Ama sürekli tekrarlıyor. 36 yaşındayım, ileride bu kumlar böbrek taşına dönüşür mü? Bunun doğal bir tedavisi var mı?
Hüseyin Çağla- yan / Iğdır

Kum döken hastaların hangi tip kristal döktüğü incelenmelidir. Böbrek taşlarının veya idrar yolların taş varlığı radyolojik incelemelerle bakılmalıdır. Eğer, hangi tip kristalin döküldüğü bulunursa uygun diyetle bu risk azaltılabilir. Yine de unutulmamalıdır ki; böbrek taşı ve kum oluşumunun önlenmesinde en faydalı yöntem günlük en az 2 litre su tüketimidir.
Üroloji uzmanı Opr. Dr. Tansel Kaplancan

***
Hamileler saç boyası kullanabilir mi?
6 aylık hamileyim. Saçlarımı boyatmak istiyorum. Ama bebeğime bir zarar verir diye de korkuyorum. Saç boyası bebeğe zararlı mı?
Selin Küpeli İstanbul

Bitkisel boya kullanırsanız hiçbir zararı yoktur. Bu konuda bazı hekimler saç boyatmanın gebeliğin ilk üç ayında olmaması ve daha sonra olabileceği yönünde görüş bildirirken; diğer grup ise dip boya yapımının zararlı olabileceğini savunuyor. Bitkisel özlü saç boyalarının içeriklerinde de pek çok katkı maddesi bulunabilir. İlk üç ay içinde bu işlemden kaçınma (veya dip boya yaptırmama) bir tedbir olabilir.
Kadın Hastalıkları Opr. Dr. Uzm. Seval Taşdemir




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
'Tacize uğradım...Eli çabuk güzeller!
Ünlüler çektiriyorPazartesi kabusu!
Burnunu açık tut...Hepimiz bu düğünlere davetliydik
Sosyetik değilimSıkıntıya gelemiyor
Tek derdi unutulmakNasıl bir çiftsiniz?
Kemoterapi ağızdan verilecekBademcik iltihabı kalbe zararlı
Samimiyet ve güleryüz şart!Bir Arzu kalmıştı
Mutluluğun sırrı sadelikte saklıEşinin de imaj danışmanı...
Evliliğe adım attıUyuyan güzel
Paltrow'un lekeleriyle...Jennifer, her yolu deniyor
Evlilik hayal oldu!Savaştan komediye
Kadın dışarıda obur!Giysilerini tasarlıyor
Kazanova okuluBu yasalar zorla kanun çiğnetir!
Gay nasıl olur?Yılın dört ayı Tibet yolunda
Geri dönüşü 'süper' olacakGünah çıkarıyorlar
Günün mönüsüRüya yorumları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Koalisyon Koalisyon bekliyorum
Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan: 2007 genel seçimlerinde...
Aşıdan sonra öldü
Maaşlar ölmez
Derdimiz havadan sudan!
Yangından kirli miras
Avrasya koştu İstanbul durdu
Bel ağrısını 'küçümsemeyin'
SPOR
Fatih Fatih hoca yeniliyoruz bize bir taktik versene!
Cimbom'un bu sezon Süper Lig'deki ve Devler Ligi'ndeki durumu son...
Uçurumun kıyısında
Sihirbaz değilim
Bizim için hiç sürpriz değil!
Beraberlik bizi kahretti
Sanki yüzme havuzu
Vestel'in pili Bursa'da bitti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.307,050 D:% -0,50
DOLAR S: 1,448 D:% -0,07
EURO S: 1,839 D:% -0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu