Zirveye giden yolda başarılı olmak için öncelikle iyi bir kariyer planı yapmanız gerekiyor. Unutmayın ki; başarı aceleye gelmez, basamakları teker teker çıkmak lazım.
Hayat hızla ilerlerken, kariyerimizde de bir an önce zirveye ulaşmak için sabırsızlanıyoruz. Fakat, kariyerimizdeki basamakları hızlı adımlarla çıkmak için çok fazla donanımlı olmamız gerektiğini unutup çoğu zaman bir şeyleri aceleye getirmeye çalışıyoruz ki; bu da zirveye giden yolda yapılmaması gereken hareketlerden biri. Peki, kariyer planımızı nasıl yapacağız? Unutmayın ki; kariyer yapmaya çalışmakla, para kazanmaya çalışmak aynı şey değil. Bazen kabarık faturaları ödemek için daha iyi maaşı olan bir işe girmeyi ya da önünüze çıkan ilk iş teklifini kabul etmeyi tercih edebilirsiniz. Kariyer yapmak yerine sadece para kazanmak için bir işe girdiğinizde geleceğinizle ilgili planlarınız konusunda kafanız karışabilir.
UZUN VADELİ DÜŞÜNÜN Hayalini kurduğunuz kariyere ulaşmak için acele etmemeyi öğrenmelisiniz. İşinizle ilgili uzun vadeli planlar yaparak, ağır ama sağlam adımlarla zirveye ilerlemek mümkün. Eğer, hedefe ulaşmanın zor olmadığını düşünüyorsanız, iş dünyasında başarılarıyla ün yapmış kişilerin hikayelerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Birçoğunun yıllarca zor şartlar altında çalışarak bir yerlere geldiğini göreceksiniz. Kariyer yapmak konusunda kararlıysanız, öncelikle kendinize zaman tanımanız gerekiyor. Planlarınızda da kesin çizgiler koymamaya gayret göstermelisiniz. Unutmayın, esnek bir plan karşınıza sürpriz bir şekilde çıkan teklifleri ve imkanları değerlendirmenize olanak sağlar. İşte size doğru bir kariyer planının ipuçları:
ÖNEMLİ İPUÇLARI * Kariyer planının sürekliliği vardır. Örneğin, her hafta işinizle ilgili yeni bir şey öğrenmeye çalışın. İçinde bulunduğunuz iş sahası hakkında daha fazla bilgi edinin ya da sizinle aynı iş alanında çalışan biriyle fikirlerinizi paylaşın.
* Diyelim ki; patronunuz sizden diğer bölümdekiler için bir sunum hazırlamanızı istedi. Bu sunumu hazırlamak için bilmediğiniz bir bilgisayar sunum programını (örneğin power point) kullanmayı öğrenin ve sunumuzu bu programla yapın. Böylelikle hem sunumunuzu profesyonel bir şekilde hazırlamış hem de özgeçmişinize artı bir özellik katmış olacaksınız.
* İş sahanızda belli bir pozisyona gelmiş kişilere bunu nasıl başardıklarını sorun. Hedeflediğiniz yerde duran bu insanların anlatacağı hikayeler, belki size o pozisyona ulaşmanız için gerekli olan şeyin ne olduğunu söyleyecektir.
İKİ ALTIN KURAL * Zirve için çalışırken, bir taraftan da para kazanmayı hedefleyin. İstediğiniz pozisyona ulaşmanız için, geçtiğiniz yollarda kendinize sürekli olarak yeni özellikler eklemeye çalışın.
* Hobilerinizin kariyerinizi oluştururken size yardımcı olacağını unutmayın. Örneğin; sosyal bir kuruluşta bir gruba başkanlık yapıyorsunuz. Bu, para kazandırmayan bir iştir. Ancak, buradaki özelliklerinizi yöneticilik vasıflarınızı güçlendirmek için kullanabilirsiniz.
* Kariyerinize siz yön verin. Bir başka deyişle, kariyerinizin sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin. Çoğu zaman patronumuzun verdiği işleri yapmak durumunda kalırız. Bu işlerden de kendinize bir rol çıkartıp, onu şaşırtabilirsiniz.
* Unutmayın kariyerinizde zirveye ulaşmak için iki altın kural vardır. Birincisi, zamanı iyi kullanmak, ikincisi planlamayı iyi yapmaktır.