Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 31 Ekim 2006

Rüyalar ve cinsellik

Bilinçdışımıza ittiğimiz, bastırdığımız, kökeninde cinsellik ve saldırganlık dürtüleri barındıran, düşünce, his, korku, kaygı ve arzular rüyalarla bilinç düzeyine çıkar. Bilinçdışı ayıp, günah ve yasak tanımaz.



Cinsel Tıp Derneği, son günlerde kamuoyunda tartışılan cinsel içerikli rüyalar ve rüyada boşalma konularına bilimsel açıklamalar getirdi. Yorumlanmamış ve analizi yapılmamış rüyanın, okunmamış mektuba benzediğini söyleyen Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A. Cem Keçe, rüyaların cinsellikle bağlantısını şöyle değerlendirdi: "Rüyalar; çocukluğumuza kadar uzanan ve bilinçdışımıza ittiğimiz, bastırdığımız, kökeninde cinsel ve saldırganlık dürtüleri barındıran, bilinçdışımızda saklı, düşünce, his, korku, kaygı ve arzuların kısa bir süre için de olsa bilinç düzeyine çıkışıdır. Yani rüyalar bilinçdışımıza açılan kapılardır. Bilinçdışı ayıp, günah, yasak tanımaz. Bu nedenle rüyalar kişinin kendi kendine bile itiraf etmediği arzuları barındırır. Ayrıca rüyalar; uyanıkken aklımızı kurcalayan kaygı ve düşünceleri içeren zihinsel işleyişlerin bir sonucu da olabilir."

SEMBOLİK ANLAMLAR
Rüyaları 'gizil anlamlı rüyalar' ve 'görünür içerikli rüyalar' olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. Gizil anlamlı rüyalar; bilinçdışı, alt beyin rüyaları ve sembolik anlamlar taşıyor. Takıntılar sembollerle ifade ediliyor. Takıntıların daha az oluşması için, çocukların iki yaşından sonra kardeşleri ve anne-babaları ile aynı yatakta yatmamaları öneriliyor. Vajinismustan erken boşalmaya kadar cinsel terapide ele alınan psikolojik yorumlar, bu rüyalar üzerinden yapılıyor. Örneğin penis rüyalarda bir yılan, uzun bir ağaç ya da sivri uçlu kalem şeklinde sembolize edilebiliyor. Görünür içerikli rüyalar ise; günlük hayatımızda duyduğumuz, yaşadığımız olaylarla bağlantılı 'üst beyin rüyaları' diye adlandırılıyor. Patronuna kızan bir işçinin rüyasında kendisinin onu döverken görmesi görünür içerikli rüyalara örnek olabilir.

TOPLUMDA TEPKİ GÖRÜYOR
Cinsel içerikli rüyaların toplumda pek iyiye yorulmadığı, tatsızlıklara, sıkıntılara, dedikodulara işaret ettiği yönünde bir inanç var. Rüyaların görüldüğü rem uykusuna etkili moleküller arasında; asetilkolin, dopamin, dimetiltriptamin ve seks hormonları olabilinen östrojen ve testosteron bulunuyor. Seks hormonlarının düzeyleri, FSH ve LH adlı moleküller tarafından kontrol ediliyor. LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırıyor. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi, bu mekanizma ile meydana geliyor. Cinsel içerikli rüya, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlı görülebiliyor.

KESİNLİKLE HASTALIK DEĞİL
İnsanlar uykularında cinsel içerikli rüyalar görebildiği gibi, bu sırada erkeklerde boşalma da olabiliyor. Günlük yaşamda, bedensel gereksinimleri karşılayamayan aşırı kuralcı, katı eğitim gören, gün boyunca aşırı cinsel uyarılmalar alan, ya da uykuda cinsel organına fazlaca dokunan veya giyilen dar çamaşırların uyarmasına maruz kalan erkeklerde boşalma yaşanıyor. Bu, diğer rüyalara oranla daha uzun sürüyor. Gece boşalmalarından rahatsız olmamak için cinsel etkinliklerin artırılması gerekiyor. Gece rüyada boşalmalar bir hastalık değil; tamamen normal bir fiziksel olay olarak görülüyor.

DÜŞ AZMASI
Genç erkekler, yani ergenlerde irade dışı 'düş azması' adı verilen ve erkeğin elinde olmadan uykuda boşalması durumları sık yaşanıyor. Çünkü ergenlik döneminde hormonların etkisi ile fazla meni birikiyor ve meni kanalında bir gerilim oluyor. Bu da penisin sertleşmesini sağlıyor ve meninin boşaltılmasını gerektiriyor. Bu gençlerde kendi kendinden nefret etme, uykusuzluk, sinir krizleri, suçluluk duygusu veya huzursuzluk görülebiliyor.

PSİKOTERAPİ UYGULUYOR
Rüyalar insan psikolojisini düzenliyor. İnsan beyni, rüyalar sayesinde gece boyunca bir bakıma psikoterapi uyguluyor. Böylece kendini günlük hayatın zorluklarına hazırlıyor; yaralanmaları ve travmaları tamir ediyor, bilgilerini güçlendirip öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Beyin, duygusal termostatlar olarak görev yapıp ruhsal durumu düzenliyor. Bazen de, cinsel içerikli rüyalarda olduğu gibi arzuları doyuruyor. Rüyalar aynı zamanda ruhsal ve cinsel hastalıkları anlamak, tedavi etmekte de kullanılabiliyor. Buna, 'rüya analizi' deniyor ve rüya tabiri ile karıştırmamak gerekiyor. "Hatırlananlar değil, hatırlanmayanlar hastalık yapar" sözünden hareketle, hekimler, cinsel terapiye aldığı, vajinismus, orgazm olamama, erken boşalma ve iktidarsızlık vakalarında sıklıkla rüya analizini kullanıyor. (info@cinseltip.org)




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Sosyetik kördüğüm'Koç' gibi yaşıyoruz!
Aşk Arte'ye yaradıTarih bilgini Aysun
Başarısız Rock'çı!Bilet mi satılmadı?
Tarzımız farklı aşkımız canlıGamze'ye albüm teklifi
NBA yıldızı sönük kalıyorDoğa'nın zevkini yansıtmıyor
Rock'çı olunca böyle oluyorÖzge, sosyeteye girdi!
Kaçmaya hazırlanıyorJönlerin anıları aynı kitapta...
Reklam da ne!Günün Mönüsü
Pırlanta out, ayakkabı inRüya yorumları
Aşk mesajlarıAB alkole savaş açtı
Bebeklere işitme testiZayıflamak için; günde 2...
Acil ServisTürkler 'koç' gibi yaşıyor!
Çılgın Hilton uslandı'Kaseti' olmayan ünlü kalmadı
Keira'ya göz dikti ama...Depresyondayım, unutuldum
Gösteri başlıyorHer bölüm servet demek
En çok o 'tık'landıİddialı konuştu
Keşke biz de denesek!Dertlerini paylaştılar
GÜNCEL
Yok edici 'Yok edici' geliyor
Tarihimizin en büyük savunma projesi... Türkiye, 'Yok edici' olarak...
10 dakika lütfen
Sapıklara da bayram
Son çizgi
'Ölüm tacirleri'ne baskın yılı
Hayat bu kez 'Uğur'lu
Türkiye sular seller içinde
SPOR
Ya Ya tamam ya devam
Tek yol üç puanı almak
Sarı-Kırmızılılar, 14 gün önce...
İşte bu kadar
Düzeltmezsen gidersin
Kezman gelince ne olacak?
Büyük çöküş
Kocaeli açtı Belediye bitirdi
Dev şölen başlıyor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.081,410 D:% -1,48
DOLAR S: 1,460 D:% 0,31
EURO S: 1,854 D:% 0,08
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu