Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 30 Ekim 2006

Acil Servis



Gözlerimde sanki kum var...
Gözlerimde her bilgisayar kullandıktan sonra ve sabahları batma ve yanma meydana geliyor. Sanki gözlerimde kum varmış hissine kapılıyorum. Bu konuda acaba bana ne önerirsiniz?
Salih Kapan / Manisa

Şikayetlerinizden anladığım kadarıyla göz yaşı ile ilgili sorununuz var. Göz yaşımız herhangi bir nedenle azalırsa; gözlerde yanma, ağrı, batma, kaşıntı ve görmede bulanıklık olur. Ağrı daha çok sabahları kapakların ilk açılması ile oluşur. Gözyaşı korneayı ıslak tutarak kornea ön yüzünde bir film tabakası oluşturarak net görmemizi de sağlar. Göz yaşı azalmasının birçok nedeni vardır. Bilgisayar kullananlar ve klimalı ortamlarda çalışanlarda da göz yaşının buharlaşması sonucu göz kuruluğu sık görülür. Bazı ilaçların kullanılması sonucu da göz kuruluğu gelişir. Gözyaşı kuruluğunun tedavisinde ise yapay gözyaşları kullanılır.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
Kolesterolün zararları nelerdir?
Kolesterol yüksekliğinin zararları nelerdir, ne gibi belirtiler verir? Kolesterol nasıl düşürülür?
Neslihan Çakırca / İstanbul

Kolesterol tüm hücrelerimizin zarlarında, sinir sistemimizde ve birçok hormonun yapısında bulunan ve hayat için şart olan bir yağ molekülüdür. Vücuttaki kolesterolün dörtte üçü karaciğer tarafından üretilirken dörtte biri besinlerle alınır. Normal kolesterol limitleri yapılan bilimsel araştırmalar sonucu yıllar içerisinde giderek daha alt seviyelere çekilmektedir. Kolesterol seviyeleri şeker ve trigiliserid seviyelerine göre gün içerisinde ve kısa zaman dilimlerinde daha az değişim gösterir. Bu nedenle diyetten daha uzun sürede etkilenir. Kolesterol yüksekliği herhangi bir şikayete neden olmaz. Dolayısıyla hissedilemez. Ancak uzun süre yüksek kalması damarlarda birikmesine ve damar sertliğine yol açarak indirekt yolla kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara yol açar.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
Öğün atlayınca kilo verilir mi?
Diyetisyen kontrolünde kilo vermeye çalışıyorum. 6 öğünü bir türlü yiyemiyorum. Çoğunlukla öğün atlıyorum. Bu şekilde kilo verebilir miyim ?
Oya Başaran / İstanbul

Diyet programları, en sağlıklı şekilde beslenmenizi sağlamak için 5-6 öğün tavsiye eder. Bu daha az acıkmanızı sağlar hem de metabolizma hızının düşmesini önler. Öğün atlamak kilo vermeye yardımcı olmaz. Hele üst üste 1-2 öğün atlıyorsanız, vücut sürekli öğün atladığınızı benimserse her gelen yiyeceği bir daha bulamayacakmış gibi depolamaya çalışır. Bu da daha kolay kilo almak anlamına gelir. Siz hiç değilse 3 ana öğün ve 1 ara öğün oluşturarak denge sağlayabilirsiniz.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

***
Sıkıntıdan kurdeşen oldum
İş sıkıntılarım yüzünden kurdeşen döktüm. Tedavi oldum. Biraz hafifledi ama tamamen geçmedi. Kızarıklıklar beni rahatsız ediyor. Siz neler önerirsiniz?
Atilla Yener / İstanbul

Tıp dilinde ürtiker olarak tabir edilen kurdeşen, bir çeşit alerjidir. Deri üzerinde, birdenbire ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklıklarla kendini gösterir. Bazen çok kısa bir sürede geçerken, bazen de uzun süre devam eder. Akut ve kronik olmak üzere iki çeşit ürtiker vardır. Kullanılan ilaçlarla tamamen geçmiyor geçse de tekrarlıyorsa, bu kronik bir ürtikerdir. Nedenleri; öncelikle stres, basınç, soğuk, güneş, diğer bazı cilt hastalıkları ve ailesel yatkınlık. Konuyla ilgili size önerebileceklerim, 'eğer hastalığınızın nedenini net olarak bilmiyorsanız, en kısa sürede bir deri hastalıkları uzmanı ile görüşmeniz. Nedenini biliyorsanız, neden olan faktörden uzaklaşmanız.
Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk

***
Bronşit geçirmek tehlikeli mi?
21 yaşındayım, bronşit teşhisi ile tedavi oluyorum. Ama hala göğsümde öksürünce sızılar oluyor. Bronşit geçirenleri ne tehlikeler bekliyor? Tedavi edilebilir mi?
Şemsi Kaya / İstanbul

Akciğerdeki akut bronşitin ilerlemesi durumunda öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi belirtilerle hasta düşkün bir hale gelebilir. Bu hastalar antibiyotikle tedavi edilmezse hastanın genel durumu kötüleşebilir. Hasta sürekli öksürür, balgamı olur, efor yaptığı zaman nefes darlığı yaşar ve nefes darlığı giderek artar. Hastalık zaman içerisinde ilerler.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

***
Ağrı dindirici ağrımı geçirmiyor
Zaman zaman belim ağrıyor. Bazen dayanılmaz oluyor, o zaman ağrı dindirici alıyorum. Ama son zamanlarda o da fayda etmiyor? Ne yapmam gerekiyor?
Firdes Çapa / Bilecik

Zaman geçirmeden bir doktora görünmeniz gerekiyor. Böyle bir durumda veya başka rahatsızlıklarda, rastgele ilaç kullanmak kesinlikle doğru değildir. Zararsız gibi görünen bir ağrı dindirici bile, ağrınızı hafifletir ama hastalığın ilerlemesine neden olur. Tedavide daha zorlaşır. Ağrı dindirici ağrınızı kesemiyorsa rahatsızlığınız ilerlemiş olabilir.
Ortapedi ve Travmatoloji Uzm. Opr. Dr. Deniz Aygün




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bu kavganın sonu yok!Kendi yağımızla kavruluyoruz...
Dertlere çare olacaklar...Erkek seviciyim
Yardım meleği SedaAileden onay
Üç aylık iş için 250 bin...Centilmenlerin estetik tutkusu
Yılmaz hayranı!Ağa'nın oğlu Cansu'ya talip
Alışkanlık yaptı galibaİstanbul hız kesiyormuş
Günün mönüsü40 Yıl 40 Eser
Beyaz perdede yeni akımRüya yorumları
Her sorun çözülür!Evlilikle gelen avantajlar...
Aşk mesajlarıHiperaktiviteye çözüm
Her sekiz çocuktan biri...Balık yemeye devam edin
İlaçları bölerek içmek zararlıPolitikacılar ve metresleri
Bu kareye biri daha ekleniyor'İdolüm Barbie'
Kapak estetiğiEvlenmeden olmaz
Melekler kansere karşı birleştiParada ağır gişede hafif
GÜNCEL
Hyundai'de Hyundai'de ikinci raunt
Ali Kibar: Hyundai'nin Avrupa pazarı için yapacağı milyar dolarlık...
Rüya gibi kutlama
Sezer'den şok sözler
Ballı bürokratlar birilerine...
'Biz Milliyetçiyiz'
'Moda' kumarda
Bir tek Elif'e üzüldüm
SPOR
Deivid Deivid show: 3-2
Sarı-Lacivertli ekip, geçen sezon 5-3 yenilerek şampiyonluk yolunda...
10 kişiyi de yenemiyorsan! 0-0
Umuda yolculuk
İnönü karıştı
Aileme borçluyum
Zico'nun fendi Ersun'u yendi
Bahanemiz kalmadı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.683,250 D:% 0,23
DOLAR S: 1,450 D:% -0,07
EURO S: 1,847 D:% 0,38
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu