Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 30 Ekim 2006

Cumhuriyete saldırı var



TUBA Atav'a konuk olan Baykal: Cumhuriyete saldırı var. Hem ulusal bütünlük hem laiklik tehdit ediliyor.

***

'Biz Milliyetçiyiz'

Baykal, Atav'a konuştu: Biz Milliyetçi bir partiyiz, 6 okumuzdan biri de zaten bu.

T.A.: Askerlerle devlet büyükleri arasında bir polemik yaşanıyor. Bazı köşe yazarları, "Muhalefet yeterince konuşmadığı için Türkiye'de askerler, komutanlar konuşuyor" dedi. Bir muhalefet boşluğu mu var?

D.B.:
Bu doğru bir değerlendirme değil. Asıl amaç, siyasetçiler ile güvenlik güçleri arasında bir tartışmaya yol açmak. Bundan mutlaka kaçınmak lazım. Bu güç dönemde büyük özveriyle gayret gösteren insanları kıracak değerlendirmeler yapmamak lazım. Mesela "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir".

T.A.:
Birden bire Ermeni sorunu çıktı. Nereden çıkıyor bu.

D.B.:
Biz öyle bir coğrafyadayız ki, ABD Dışişleri Bakanı geldi "Bu haritanın değişme zamanı geldi" dedi. İçeride silahlı mücadelelerle olmadı. Şimdi "Başka oyunlarla ulaşabilir miyiz?" diye bölmeye çalışıyorlar. Bundan kurtulmanın yolu, ekonomik bağımsızlığı kazanmaktır.

Tûba Atav'ın bu haftaki konuğu CHP Lideri Deniz Baykal... İşte muhalefet lideri Baykal ile, Milliyetçilikten Mehmet Ağar'ın sözlerine kadar çok özel bir röportaj...

* T.A.: "Cumhuriyet borcunu demokrasiye ödedi. Bundan sonra, demokrasinin borcunu Cumhuriyet'e ödeme zamanıdır" dediniz. Demokrasi Cumhuriyet'e borcunu nasıl ödeyecek?

* D.B.:
Şimdi burada söylemek istetiğim şu. Cumhuriyet, demokrasiyi amaçladı, hedefledi ve iki düşük doğumdan sonra demokrasiyi Türkiye'de, bu bölgede görülmemiş düzeyde ve ciddiyette ortaya koydu. Bu Cumhuriyet'in eseridir. Yani Türkiye'de demokrasi, Cumhuriyet'in eseridir. Düşünün ki Türkiye'de demokrasiye geçildiği zaman, iktidara savaş meydanlarında kazandığı otoriteyle gelmiş olan bir kadro ve tek parti hayatıyla bunu devam ettirmiş olan bir kadroyu çok partili seçimde milletimizin istemediğini gördük. Millet istemiyorsa başımızla beraber bunun gereğini yaparız dedik. Ve İsmet İnönü şapkasını çantasını aldı, Çankaya Köşkü'nden inerek Pembe Köşk'e gitti. Fakat ilgi çekici bir nokta var. Demokrasinin sağladığı olanakları, demokrasinin verdiği güçle iktidarda birilerinin kemirmeye başladığını, zayıflatmaya başladığını görüyoruz.

* T.A.: Ulusal bütünlüğe ve laikliğe olan tehditleri söylüyorsunuz?

* D.B.:
Bu çok açık. Son zamanlarda, bu konuda özellikle neler görmeye başladık. Parkların kadın ve erkek olarak ayrılmasından tutun, verilen fetvalar. Artık Türkiye'de bir müftü "Kadının eli sıkılırsa nikah düşer" noktasına kadar işi getiriyor. Türkiye'de bunlar konuşuluyor.

* T.A.: "CHP sağa kaydı" diye dedikodular çıkıyor. 301 için sert çıkışınız, Mermet Ağar'ın söylediklerine öyle bir sert çıktınız ki neredeyse Milliyetçi partileri bile bir anda geride bıraktınız. Bir sol parti, sağ tabanla nasıl buluşacak? "Milliyetçi çizgiye yöneliyor eleştirilerini" nasıl değerlendiriyorsunuz?

* D.B.:
Ben siyasi hayatın ve seçmenin kutuplaşmış sağ ve sol ekseninde bulunduğu varsayımını, kabul etmiyorum. Yani bizim siyasi hayatımız, çok daha akışkan. Herkes değilse de, toplumun ezici çoğunluğu, yüzde 75'in üzerinde bir kesimi.

* T.A.: Peki, "Milliyetçi tabana göz kırpıyor, o taraftaki oyları da almak istiyor" eleştirilerine ne diyorsunuz?

* D.B.:
Biz Milliyetçi bir partiyiz. 6 okumuzdan biri bu. Türkiye'ye birisi sahip çıkacak. Ana Muhalefet partisi, 6 ilkesinden biri Milliyetçilik olan bir parti sahip çıkmayacak da kim sahip çıkacak? Boş mu bırakacağız? Bunu söyleyenler ne konuştuğunun farkında değiller. Yani Türkiye'ye yönelik tehlikelerin farkında değiller. Biz bu devleti kuran partiyiz. Bize düşmeyecek de kime düşecek? Türkiye'nin birbirine düşürülmesine, terörün Türkiye'yi allak bullak etmesine göz mü yumacağız?

* T.A.: Mehmet Ağar'ın çözümünü kabuledilebilir bulmadınız. Silahlı mücadeleyle belli bir yere gelinmedi mi? Bundan sonra ne yapılabilir?

* D.B.:
Ben muhalefet partisiyle tartışmayı kesinlikle düşünmem. Terör karşısında net tavır takınacaksınız. Ortada sanki bir çözüm var gibi konuşuluyor. Ortada bir temenni var. Neymiş temenni? Herkes silahını bıraksın normal hayata gelsin. Bu hepimizin temennisi. Bu temenninin altında açıkça söylenemeyen, ima edilen şeyler mi var? Eğer bu temenniyi o sözleriyle alırsak hiç mesele yok, herkes bıraksın.


Tûba ATAV

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Hyundai'de ikinci rauntRüya gibi kutlama
Sezer'den şok sözlerBallı bürokratlar...
'Moda' kumardaBir tek Elif'e üzüldüm
Zor gelin, sır ölümEğitimi cepten çıkartırız
'Fıs Fıs İsmail' yetiştiNefesinden tanırım
Şehrin göbeğinde gaspKendini kapıya astı
Türkiye'de ilkTatlıcıya kurşun yağdı
Engelsiz sanatKestane zarar
Erzincan AB'deKitaba hücum
Savaşmak değil yatmak daha zorZanlı koca yakalandı
Ölüm bile ayıramadı'Rahat uyu babacağım'
'Ölüme hazır olun' hutbesiSınır ötesi saç tedavisi
Kazara öldürülen gencin...Dosttan dayak
İşte nar güzeliYağmur yağıyor seller akıyor
Heykel yerli yerineMantar zehirledi
Hamilelere öncelik!Extra
Sel vurdu, 5 can yittiYeniden hayat için para
Hortum korkuttuOto hırsızlarının hızını...
Omuzlar atıldı, bıçaklar...Ekipler hırsızların...
Enerji deposuNaile eylemi
Havada dolar, yetişen kaparDeve kadar federasyon
Engelleriaşk aşıyorRastgele nine
Bir demet sıcakSapanca azaldı
Off-heyecan...
EKONOMİ
24 24 milyar $'lık iki şirkete genel müdür bulunamıyor
Telekom sektörünün zirvesi adeta sahipsiz kaldı. Türk Telekom 8...
Otomotiv, fuar ve kampanya...
Taklit ihracatı 500 milyon $
3. köprünün parası çıktı
Suçla anılan Tarlabaşı...
'İş dünyasında moraller kötü'
İMKB performans şampiyonu oldu
MAGAZİN
Ne Ne ayak ama!
Kenan Doğulu yerine Justin Timberlake ile görüşen ayakkabı firması,...
Gecenin iki farklı yüzü
Diva'nın yüzüğü, tüm...
Şimdi de klip yıldızı oldu
Yaşgünü hazırlığı
Mekanı Nişantaşı
'Dersine iyi çalış yine...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.683,250 D:% 0,23
DOLAR S: 1,450 D:% -0,07
EURO S: 1,847 D:% 0,38
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu