Bu hafta Karadeniz'in en güzel kentlerinden Bartın'dayız. Bir tarafta modern bir tatil köyü hüviyetiyle Güney sahillerine taş çıkartacak güzellikteki İnkumu, diğer tarafta ormanları, yayla evleri ve dereleriyle Karadeniz'in muhteşem yaylalarından Uluyayla..
Bartın, Karadeniz'in batı kesiminde Bartın Irmağı'nı oluşturan Kocaırmak ile Kocanaz Dereleri'nin çevrelediği yarımadayı andıran bir alan üzerine kurulmuş. Bu yüzden, bir mahalleden bir mahalleye geçmek için birçok köprüden geçmek gerekiyor. Antik çağda Parthenios olan Bartın Irmağı'nın adı, 'Sular ilahı' veya 'Muhteşem akan su' anlamına geliyor. Yörenin tarihi Hititler'e kadar uzanıyor. Şehir merkezinde ırmak boyunca yürümeye başladığınızda, alabildiğine doğal güzellikler sizi karşılıyor. Yarısından çoğu ormanlarla kaplı olan Bartın'da, bir tarafta söğüt ve kavak ağaçları, zengin meyve bahçelleri, diğer tarafta buram buran tarih kokan Bartın evleri ziyaretçileri mestediyor.
YERLİ TURİSTİN TERCİHİ Bartın özellikle tarihi evleri ve yalıları ile ünlü. Osmanlı dönemi sivil mimarisinin son temsilcilerinden olan Bartın evleri, genellikle bahçelerin ortasında yapılmış ve etrafı çitlerle çevrilmiş. Her bahçede bir su kuyusu bulunuyor. Eğer Salı ya da Cuma günü Bartın'daysanız, "Garıla Pazarı"nı mutlaka dolaşmalısınız. Adını, bahçesinden ve hayvanlarından elde ettiği sütü, yoğurdu, çileği, domatesi, biberi burada satan kadınlardan alıyor. Kenti arkamızda bırakıp önce İnkumu'ya uğruyoruz. Denizin yanısıra ormanla da içiçe olan İnkumu'ya ulaşmak çok kolay. Bartın'a sadece 14 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Üç kilometre uzunluğundaki geniş kumsalıyla, iyi düzenlenmiş yerleşim alanlarıyla Karadeniz'in en güzel tatil beldelerinden biri durumunda İnkumu. Özellikle yaz aylarında yerli turist akınına uğrayan İnkumu'nda kalmak da artık problem değil. Daha önceki yıllara göre pansiyon ve otel sayısı bir hayli artmış durumda. Karadeniz'in en güzel yaylalarından biri olan Uluyayla ise Bartın'ın 35 kilometre uzağında bulunuyor. Bin 200 metre yükseklikteki yaylaya çıktığınızda, aşağıda bir şehir olduğunu unutacak kadar vahşi bir doğayla karşılaşıyorsunuz. Uluyayla'ya çıkmak için Ulus ilçesinin hemen gerisinde bulunan köprüden sağa giriyorsunuz. Uluyayla'ya köylüler yazın hayvanlarını otlatmak için çıkıyor. Yerleşim birimi olarak yayla evlerinin dışında herhangi bir yapı yok. Sadece yazın kullanılan bu ahşap yayla evleri koruma altına alınmış.
NASIL GİDİLİR? Bartın'ın İstanbul'a uzaklığı 420, Ankara'ya 283, İzmir'e 752 kilometre. Bartın'a gitmek için Bolu- Gerede arasındaki Yeniçağa'dan saparak, Mengen-Devrek-Çaycuma- Bartın yolunu kullanabilirsiniz. İkinci seçenek ise Gerede'den sapılarak gidilen Karabük-Safranbolu- Bartın yolu. Her iki yol da İstanbul'dan yaklaşık 5-6 saat sürüyor. İnkumu Bartın'a sadece 14 kilometre, Uluyayla ise 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
NE YENİR? Bartın'da her türlü ihtiyacınıza cevap verebilecek lokanta ve restoranlar mevcut. Özellikle Karadeniz pidesi ve balık mutlaka yemeniz gerekenler arasında. Uluyayla'da ise böyle bir şansınız yok. Fakat bütün Karadeniz'de olduğu gibi burada da köylüler çok konuksever. Sizi aç göndermeyeceklerdir.