Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 28 Ekim 2006

Acil servis



Bebekler normal görüyor mu?
Benim 7 aylık bir kızım var. Bebeğimde bir göz problemi olduğunu düşünüyoruz. Acaba bebekler görebilir mi? Bebeklerin görmesi normal bir görme midir? Bu dönemde ortaya çıkan bir problem tedavi edilebilir mi?
Aylin Yılmaz / İstanbul
Halk arasında yaygın olarak kabul edilen yeni doğan bebeğin göremediği yolundaki görüşün tersine, yeni doğan döneminde bebekler görebilir. Ancak görme, erişkinlerin görme düzeyinde değildir. Bir buçuk, iki yaşında erişkin düzeyine ulaşır. Gözlerin kullanılması ile gelişim sağlanır. Bu nedenle çocukluk döneminde görme sistemi esnektir ve gözlerin kullanılmasına göre biçimlenir. Bebeklik döneminde, yani çocuğun konuşamadığı dönemde de yapılacak olan göz incelemesi ile gözlük gereksinimi ve şaşılık saptanabilir. Bebeklerde yapılacak ilk muayene için ideal zaman bir yaş civarıdır.

Koroner anjio yaptırmak gerekli mi?
Eşim 2 ay kadar önce kalp krizi geçirdi. Yapılan ekokardiyografi tetkikinde 'orta derecede bozulmuş sol ventrikül sistolik fonksiyonu, sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu' tespit edildi. Daha sonra koroner anjio yaptırması önerilerek ilaç tedavisi verildi. Bu ekokardiyografi bulgularının anlamı nedir? Anjio gerekir mi?
Zeynep Kalaycıoğlu / Ankara
Sayın okurumuz ekokardiyografi, kalbe özel bir tür ultrason tetkiki olup, bu yöntemle kalbin pompalama fonksiyonu hakkında, kapakçıklar ve kalpten çıkan ana damarlar hakkında ayrıntılı bilgi elde edilir. Eşinizin kalbinde pompalama fonksiyonu orta derecede zayıflamış olarak tespit edilmiş. Bu bir kalp yetersizliğinin hafif şekli olarak değerlendirilebilir. Eşinizde olduğu gibi kriz kalpte hafif-orta bir hasar oluşturmuş ise risk belirleme için bir stres testi (efor, stres eko yada talyum testi) uygulanarak, bunlardan elde edilen sonuca göre anjio için karar verilmelidir.

Sürekli tuzsuz yemek yemek zorundayım
Tansiyon hastası olduğum için tuzlu yememem gerekiyor. Sürekli tuzsuz yiyince vücutta tuz oranı azalmaz mı? O zaman bir sorun olur mu? Tuzu başka ne şekilde alabilirim?
Sevim Emrah / Bilecik
Hipertansiyonda tuz tüketmemeniz önerilmiş. Siz de buna uygun yemek yiyorsunuz, bu durumu sakın değiştirmeyin. Görünürde hiç tuz almasanız da, vücudunuz tuz ihtiyacını yediğiniz sebze, meyve, et, yoğurt, süt vb. besinlerden zaten fazlasıyla alır. Günlük sodyum ihtiyacımız 400 mikrogramdır. Tuzlu yiyecek tüketenler 7-12 gram sodyum alır; size özel sodyumu (tuzu) kısıtlanmış bir diyet hazırlanmışsa, 200- 500 mikrogram arasında tuz almanız uygun görülmüş.

Herkese aşı yapılabilir mi?
Aşıların yapılmaması gereken durumlar var mı? Herkese aşı yapılır mı?
Ramiz Uslu / İstanbul
Aşıların yapılmasını engelleyecek faktörler çok kısıtlıdır. Hafif ateş ve ishal, sanıldığının aksine aşı yapılmasına bir engel teşkil etmez. Aşağıda belirtilen hastalığı olan kişilere aşı uygulanıp uygulanmaması ve hangi aşıların uygulanması gerektiği konusunda kararın hastayı izleyen hekim tarafından verilmesi gerekir. Belirtilen bu hastalıklar dışında hastalığı olan ya da sağlıklı tüm bebek ve çocukların aşı takvimine uygun olarak mevsim ayırt edilmeden gerekli tüm aşıları yapılmalıdır. Lösemi, lenfoma gibi kötü huylu hastalığı olan ve diğer kanserli çocuklar, aktif verem hastaları, ağır derecede zatürre, böbrek yetmezliği, metabolizma hastalıkları gibi hastane tedavisi gerektirecek durumda olanlar, kortizon tedavisi görenler, ışın (radyoterapi) tedavisi görenler aşı olamaz.

Nefesim çok çabuk daralıyor...
Sık sık nefesim daralıyor; özellikle merdiven çıkarken tıkanıyorum. Acaba nefes darlığına mı yakalandım? Sigara içmiyorum ama çabuk tıkanıyorum?
Şükran Hoşgör / İstanbul
Sigara içmeyenlerde de nefes darlığına neden olabilecek hastalıklar, akciğerlerde problem olabilir. Akciğerleri tutan bir iltihap, tüberküloz ya da akciğer zarında su toplaması nefes darlığı yapabilecek hastalıklar arasında sayılabilir. Diğer önemli bir nedeni de alerjik astımdır. Dolayısıyla bir akciğer filmi çekilmesi, nefes testi yapılması, gerekirse de bir alerji testi yapılması gerekiyor.

Karaciğer büyümesi nasıl tedavi edilir?
Gittiğim doktor, yapılan tetkikler sonucu karaciğerimde büyüme olduğunu söyledi. Karaciğer büyümesi nedir ve nasıl tedavi edilir? Bunun yemekle ilgisi var mı? Tedavi olurken perhiz yapılmalı mı?
Mevhide Ateş / Bodrum
Karaciğer büyümesi (Hepatomegali) karaciğerin boyutlarının normalde olaması gereken 12 cm'in üzerine çıkmasıdır. Büyümenin en sık nedeni karaciğer yağlanmasıdır. Fazla kilo, yüksek kolesterol, aşırı alkol tüketimi ve şeker hastalığı karaciğer yağlanması için risk faktörleridir. Fazla kilolardan kurtulmak ve egzersiz faydalıdır.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
İstanbul'da büyük bayram coşkusuDemet şimdi ne demek istedi?
Farklı tatil arayanlaraBulduğu her şeyi boynuna dolamış
Ürpertici gerçekKâbus geri döndü
Stresli iş ortamı hasta ediyor!Ağrıları hafife almayın
Benim adım aşk geceleriBu kaçıncı ayrılık?
Kadınlar için iki yeni programKitabın gümüş yılı
Gülmeye hazır mısınız?Hülya mısın Feraye mi?
Başkası olma kendin ol!Sivilce ilacında intihar riski!
Depresyona karşı ıspanakErkekler de bol süt tüketmeli
İçinde biraz kokoşluk varKeremcem Manisa'da
İki ters bir düzler...Şimdi yağmur mevsimi
Sırtını ve başını kollaHer kıyafetin yeri ayrı...
İşte ve toplantıda...Mürekkebi çabuk tükenen beylere
Tak koluna çantayı29 Ekim'e özel
Altının zarafetiİnce bele kemer
Eskilerin modasıMutfakta biri var!
İnsanın bunları yiyesi...Canlı renklere sıkı...
Dikkat! İneklerin...Seksiliğin sırrı ellerde saklı!
Aşklarından yardım çıktıSultanını buldu
Kusurlu ve umutsuzSürpriz yaşgünü partisi
Antika tutkunu eşlerin mağazasıKorkutan güzellik
Liseli dünyaya açılıyorParanın suyunu çıkartan şeyler
Eylence takvimiGünün mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
Bir başka gece
GÜNCEL
O O hep gülümseyecek
Bayramın son günü geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü...
Ölümüne yarış yine 'Cadde'de
Zevkimiz kaçtı
Finansal sarsıntı
Çocuktan al icrayı
Arka koltuk gaspçının!
Önce terapi sonra gerçek
SPOR
Sabrın Sabrın sonu Deivid
Karşılaşma içinde bir ara taraftarlar tarafından ıslıklanan Sambacı,...
Haluk Ulusoy desteği kaybetti
Zico'nun zor kararı
Eskiye dönüş
Tigana'nın öfkesi
Celaleddin böyle bir maçta...
Bu işin sonu cinayete gidiyor!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.683,250 D:% 0,23
DOLAR S: 1,450 D:% -0,07
EURO S: 1,847 D:% 0,38
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu