Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 27 Ekim 2006

Acil servis



Göz tembelliğinin tedavisi var mı?
52 yaşındayım. Doktorum gözümün birinde göz tembelliği olduğunu söyledi. Göz tembelliği nedir? Bunun için nasıl tedavi olabilirim?
Fehmi Özkaya / Samsun

Çocukluk döneminde, kayma olmadan her iki gözden net görüntü algılandığında normal görme gelişimi sağlanmış olur. Kayma gibi gelişmenin olumsuz olarak etkilendiği durumlarda kayan gözde göz tembelliği ya da görmede azalma gelişir. Şaşılığı olan çocukların yarısında göz tembelliği olur. Erken (yaşamın ilk sekiz, dokuz yıllık döneminde) tanı konulduğunda tedavisi olur. İyi gören gözün kapatılması ile görme düzeyi artırılabilir. Ancak gelişme döneminin tamamlandığı dokuz yaş sonrasında tedavi başarısı oldukça düşüktür. Göz tembelliği ilerleyici bir hastalık değildir; görme tamamen kaybedilmez. İleriki yaş döneminde tedavisi olanaklı değildir ve her iki gözün bir arada kullanılması zorluğa neden olur.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Ofluoğlu

***
Doktorum taşikardi olduğumu söyledi...
Kalbimdeki atış hızının artması üzerine başvurduğum doktor, taşikardi olduğunu söyledi. Doktorum kateter ablasyon yolu ile taşikardi tedavisi yapacağını bildirdi. Acaba bu nasıl bir yöntemdir? Bilgi verirseniz sevinirim.
Burhan Göğebakar / Malatya

Taşikardi, anormal derecede hızlı kalp atışı için kullanılan medikal bir terimdir. Genelde istirahat durumunda dakikada 150'den fazla olan kalp atım hızları anormal olarak kabul edilir. Kalp hızı normal olarak egzersiz, ateş, heyecanlı veya anksiyeteli durumlarda artar. Tiroit bezinin fazla çalışması gibi bazı hastalıklar da hızlı kalp atışlarına neden olabilmektedir. Bazı durumlarda, kalp içerisinde elektrik sinyallerini taşıyan yollardaki anormallikler de çarpıntılara yol açabilmektedir. İşte bu tip çarpıntıların tedavisinde kateter ablasyonu ile kesin başarılar sağlanabilmektedir.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
50 yaşındakilere de detoks yapılıyor mu?
Ben 50 yaşında bir kadınım. Detoks yaptırmak istiyorum. Detoks her yaşta yaptırılır mı? Benim yaptırmamın bir sakıncası olur mu?
Feride Kuşkulu / İstanbul
Detoks, kısaca 'arındırma' demektir. Vücudumuzu zaman zaman belirli yiyeceklerden mahrum bırakıp belli yiyeceklere ağırlık verilerek uygulanır. Bedene bunlar uygulanırken, ruhsal rahatlamalarla da desteklenen detoks programları mevcuttur. Yetişkinler detoks uygulayabilir ancak; mide-bağırsak, tansiyon hastalıkları, diyabet ve böbrek hastalıkları varsa uygulamak riskler getirebilir. Bu nedenle kişi 'bedenimi yenileyim' derken sağlığından olabilir. Sizin herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, yaşınız detoks için engel değil.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

***
Çalışmaktan omuzlarım ağrıyor
Saatlerce bilgisayar başında çalışan biriyim. Sanırım bu yüzden omuzlarım aşırı derecede ağrıyor. Zaman zaman ağrılar daha da artıyor. Boynumu çevrirken çok acı duyuyorum. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Tavsiyeleriniz nelerdir?
Nahide Solak / İstanbul

Genellikle bilgisayar başında çalışanlar, öne eğik ve omuzları öne gelecek şekilde oturuyor. Bu pozisyonda oturmakla omuz kasları geriliyor. Bu da gün sonunda omuzlarda ve sırtta ağrılara neden oluyor. Ağrılar omzunuzda olduğu için bu oturma pozisyonundan dolayı olabileceğini düşünüyorum. Bunun için öncelikle çalışırken dik oturmanızı ve omuzlarınızı mümkün olduğu kadar geriye atmanızı öreririm. En fazla 30 dakika çalışın. Birkaç dakika mola verip ofis içinde yürüyün. Haftada en az üç kere sırt ve omuz egzersizleri yapın. Faydasını göreceksiniz.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Çakmak

***
Kızımın yüzü neden sararıyor?
Küçük kızımın yüzü sapsarı. Sarılık geçirdiğini düşünerek doktora götürdüm ama bir şey çıkmadı. Yüzünün sararması neden olabilir?
Şirvan Bolayır / Ankara

Kansızlıktan olabilir. Bir dahiliye uzmanına görünmesinde fayda var. Sarılıkta yüz sararabilir. Ancak kansızlık olduğunda da yüz sararır. Tabii, bunun altında bir sürü hastalık olabilir. O nedenle bir dahiliye uzmanına başvurup vücuttaki anormallikleri gösterecek check-up tarzında kan tahlilinin yapılmasında fayda var. O bulgulara göre doktorunuz size en uygun tedaviyi önerecektir.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

***
Sürekli açlık hissetmek hastalık habercisi mi?
Hep bir şeyler yiyorum ama doymuyorum. Bu, diyabet başlangıcı olabilir mi?
Sevda Korkmaz / İzmir

Diyabet çok su içme ve çok idrara çıkılmasıdır. Açlık hissi bu bulguların arasında olmakla beraber, bu belirti daha çok onikiparmak bağırsağı ülserlerinde görülmektedir. Bazen tiroidin aşırı çalışması da iştahı artırır ve buna rağmen kilo kaybına yol açabilir. Ailede diyabet öyküsü, fazla kilolu olmak ve eğer doğum yaptıysanız kilolu bebek dünyaya getirmiş olmak, diyabet için risk faktörleridir. Bu risk faktörleri varsa öncelikle açlık kan şekerinize baktırmanızı öneririm.
İç Hastalık Uzmanı. Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
İki cihan bir araya gelse...Sayın müzikalle döndü
Burcu Mrsiç'i unutacak!Bu aşk küllerinden doğuyor!
Ünlüler kapıştıUygar yaşamın derdi bitmiyor!
Cem'in gözü Ada'dan...Ortakulak sağır ediyor
Yaşlılıkta yumurta şartŞarkı söyle, sağlıklı ol...
Dirseklerinizi sütle ovunGrip aşısında dikkat...
Pırlanta en çok onlara yakışıyorHangisini alırsınız ?
Yeni bir iş yeni bir evDüğünümüz var!
Hastalığı bilinmiyorÇizgi film ünlüleri!
Fazla çirkinim'Evlat edinme işi...
Aşk, gözümü karartırHokkabaz benim!
'Harun'un ayakları mis...Sosyetede Harakiri diyeti
İddialı geliyor'Böyle bir şey yok!'
Memoli'den siyasetKlip için para istedi
Günün mönüsüRüya yorumları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Cingöz Cingöz cellatlar
7 kişiyi öldüren 2 seri katil, cezadan yırtmak için 'akli...
İki kisilik ihaNET
Suçlu doğum sendromu mu?
Bayram zehir oldu
Sahte umutlar
Mum ışığında ders
Rumlar'ın İngiliz paniği
SPOR
İyi İyi uykular öpücüğü: 2-0
Kanarya, 80 dakikalık futboluyla can sıktığı maçta Antep'i son 10...
Düğmeye basıldı!
Kırmızı alarm
Büyük değişim
M.Batdal'la söz kesildi
Carrusca artık kulübede değil
Tribünde neler oluyor?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.591,060 D:% 2,39
DOLAR S: 1,451 D:% -0,62
EURO S: 1,838 D:% -0,33
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu