Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 27 Ekim 2006

Ortakulak sağır ediyor

Özellikle bahar ve kış aylarında kendini gösteren ortakulak iltihabı, tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kayıplarına yol açıyor. Erken teşhis, hastalığın tedavisinde hayati önem taşıyor.



Ortakulak iltihapları, özellikle çocukluk çağında en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarından birisi. İstatistikler, 3 yaşına kadar olan çocukların 3'te 2'sinin en az bir kez ortakulak iltihabı geçirdiğini gösteriyor. Özellikle bahar ve kış aylarında kendini hissettiren ortakulak iltihabı, tedavi edilmediği ve uzun sürdüğü taktirde işitme kayıplarına kadar varabilen ciddi sonuçlar doğuruyor. Uzmanlar, doğumdan sonraki ilk 6 ayda ortakulak iltihabı görülen çocukların ileriki yaşlarında bu hastalığa yakalanma risklerinin yüksek olduğunu belirtiyor. Bu durumda ebeveynlerin sonraki dönemlerde daha dikkatli olması, çocuklarını yakından takip etmesi gerekiyor. Acilen ve etkili şekilde tedavi edildiğinde ortakulak iltihabı büyük hasar vermeden, işitme kaybına yolaçmadan önlenebiliyor. Hastalık, sadece bebeklik döneminde değil, ileriki yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle ortakulak iltihabının belirtilerini çok iyi tanımak ve gerekli tedaviyi uygulamak büyük önem taşıyor.

BELİRTİLERİ NELER?
Özellikle alerjisi olan, anaokuluna ve kreşe giden, anne-babası sigara içen, bu nedenle de pasif içici durumunda olan çocuklarda ortakulak enfeksiyonları daha fazla görülüyor. Nedeni tam olarak bilinmese de erkek çocuklar ortakulak iltihabına kızlara göre daha sık yakalanıyor. Çocukların yatarak beslenmeleri bazı gıdaların ortakulağa ulaşmasını kolaylaştırıyor. Üst solunum yolu ve gıda alerjileri de ortakulak iltihaplarına neden olan etkenler arasında yer alıyor. Ortakulak iltihabı belirtilerinin başında, ortakulakta biriken basınçlı sıvıya bağlı şiddetli ağrı geliyor. Ayrıca işitmede azalma, basıncın fazla gelmesine bağlı kulak zarının delinmesi ve bunu takiben akıntının oluşması da en önemli belirtiler arasında sayılıyor. Çok küçük çocukların ağrılarını tam olarak tarif edememelerinden dolayı, ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi gerekiyor. Çocuk sürekli kulaklarını çekiştiriyor ve kaşıyorsa; huzursuzluğu varsa; bunların yanında iştah azalması ve uykusunda düzensizlik gözleniyorsa; işitme güçlüğü, kulak akıntısı ve ateşi varsa, ortakulak iltihabından şüphelenebiliyor. Eğer sıvı kulakta uzun süre kalırsa, bu durum çocuklarda denge bozuklukları, sık sık düşme, sakarlık, yürümede ve konuşmada gecikme ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bunun dışında iç kulağa yapacağı etkilerle, baş dönmesi ve kulak çınlaması da yaşanıyor. Eğer enfeksiyon kafa içindeki diğer organlara yayılırsa, menenjit, beyin apsesi, tam işitme kaybı, kulak arkasında abseler, çok yüksek ateş ile havale geçirme ya da yüz felci riski doğuyor.

İŞİTME KAYBI OLUYOR
Her ortakulak iltihabı bir tahribata neden oluyor. Ortakulak, konum olarak yüz sinirine, beyne, işitme ve denge organına son derece yakın olduğundan, iltihap diğer organlara da sıçrayabiliyor. Bu nedenle ortakulak iltihabı sırasında çocukta, beyin apsesi, menenjit ya da tam işitme kaybı geçirme riski oluşuyor. Ortakulak iltihaplarının yüzde 70' i hiçbir müdahalede bulunulmadan kendiliğinden geçebiliyor. Bu durum, ortakulak iltihabının virüslere bağlı olarak ortaya çıkmasına veya vücudun bağışıklık sisteminin enfeksiyonları yenebilmesine bağlanıyor.

NASIL TEDAVİ EDILIYOR?
İlaç tedavisi ile ortakulak iltihabı ve ortakulak sıvısı düzelebiliyor. Eğer hastalık tıbbi tedaviye yanıt vermez, sıvı birikimi devam eder ve işitme kaybı olursa, cerrahi tedavi öneriliyor. Bu müdahale sırasında takılan kulak tüpü, kulak zarında 12-18 ay süreyle kalıyor. Tüp, daha sonra kendiliğinden düşüyor. Tüpler yerinde kaldıkları süre içinde yarar sağlıyor. İltihabın tekrarlaması halinde, tüpün yeniden takılması gerekiyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
İki cihan bir araya gelse...Sayın müzikalle döndü
Burcu Mrsiç'i unutacak!Bu aşk küllerinden doğuyor!
Ünlüler kapıştıUygar yaşamın derdi bitmiyor!
Cem'in gözü Ada'dan...Yaşlılıkta yumurta şart
Şarkı söyle, sağlıklı ol...Dirseklerinizi sütle ovun
Grip aşısında dikkat...Pırlanta en çok onlara yakışıyor
Hangisini alırsınız ?Yeni bir iş yeni bir ev
Düğünümüz var!Hastalığı bilinmiyor
Çizgi film ünlüleri!Fazla çirkinim'
Evlat edinme işi...Aşk, gözümü karartır
Hokkabaz benim!'Harun'un ayakları mis...
Sosyetede Harakiri diyetiİddialı geliyor
'Böyle bir şey yok!'Memoli'den siyaset
Klip için para istediAcil servis
Günün mönüsüRüya yorumları
Aşk mesajları
GÜNCEL
Cingöz Cingöz cellatlar
7 kişiyi öldüren 2 seri katil, cezadan yırtmak için 'akli...
İki kisilik ihaNET
Suçlu doğum sendromu mu?
Bayram zehir oldu
Sahte umutlar
Mum ışığında ders
Rumlar'ın İngiliz paniği
SPOR
İyi İyi uykular öpücüğü: 2-0
Kanarya, 80 dakikalık futboluyla can sıktığı maçta Antep'i son 10...
Düğmeye basıldı!
Kırmızı alarm
Büyük değişim
M.Batdal'la söz kesildi
Carrusca artık kulübede değil
Tribünde neler oluyor?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 40.591,060 D:% 2,39
DOLAR S: 1,451 D:% -0,62
EURO S: 1,838 D:% -0,33
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu