Özellikle bahar ve kış aylarında kendini gösteren ortakulak iltihabı, tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kayıplarına yol açıyor. Erken teşhis, hastalığın tedavisinde hayati önem taşıyor.
Ortakulak iltihapları, özellikle çocukluk çağında en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarından birisi. İstatistikler, 3 yaşına kadar olan çocukların 3'te 2'sinin en az bir kez ortakulak iltihabı geçirdiğini gösteriyor. Özellikle bahar ve kış aylarında kendini hissettiren ortakulak iltihabı, tedavi edilmediği ve uzun sürdüğü taktirde işitme kayıplarına kadar varabilen ciddi sonuçlar doğuruyor. Uzmanlar, doğumdan sonraki ilk 6 ayda ortakulak iltihabı görülen çocukların ileriki yaşlarında bu hastalığa yakalanma risklerinin yüksek olduğunu belirtiyor. Bu durumda ebeveynlerin sonraki dönemlerde daha dikkatli olması, çocuklarını yakından takip etmesi gerekiyor. Acilen ve etkili şekilde tedavi edildiğinde ortakulak iltihabı büyük hasar vermeden, işitme kaybına yolaçmadan önlenebiliyor. Hastalık, sadece bebeklik döneminde değil, ileriki yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle ortakulak iltihabının belirtilerini çok iyi tanımak ve gerekli tedaviyi uygulamak büyük önem taşıyor.
BELİRTİLERİ NELER? Özellikle alerjisi olan, anaokuluna ve kreşe giden, anne-babası sigara içen, bu nedenle de pasif içici durumunda olan çocuklarda ortakulak enfeksiyonları daha fazla görülüyor. Nedeni tam olarak bilinmese de erkek çocuklar ortakulak iltihabına kızlara göre daha sık yakalanıyor. Çocukların yatarak beslenmeleri bazı gıdaların ortakulağa ulaşmasını kolaylaştırıyor. Üst solunum yolu ve gıda alerjileri de ortakulak iltihaplarına neden olan etkenler arasında yer alıyor. Ortakulak iltihabı belirtilerinin başında, ortakulakta biriken basınçlı sıvıya bağlı şiddetli ağrı geliyor. Ayrıca işitmede azalma, basıncın fazla gelmesine bağlı kulak zarının delinmesi ve bunu takiben akıntının oluşması da en önemli belirtiler arasında sayılıyor. Çok küçük çocukların ağrılarını tam olarak tarif edememelerinden dolayı, ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi gerekiyor. Çocuk sürekli kulaklarını çekiştiriyor ve kaşıyorsa; huzursuzluğu varsa; bunların yanında iştah azalması ve uykusunda düzensizlik gözleniyorsa; işitme güçlüğü, kulak akıntısı ve ateşi varsa, ortakulak iltihabından şüphelenebiliyor. Eğer sıvı kulakta uzun süre kalırsa, bu durum çocuklarda denge bozuklukları, sık sık düşme, sakarlık, yürümede ve konuşmada gecikme ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bunun dışında iç kulağa yapacağı etkilerle, baş dönmesi ve kulak çınlaması da yaşanıyor. Eğer enfeksiyon kafa içindeki diğer organlara yayılırsa, menenjit, beyin apsesi, tam işitme kaybı, kulak arkasında abseler, çok yüksek ateş ile havale geçirme ya da yüz felci riski doğuyor.
İŞİTME KAYBI OLUYOR Her ortakulak iltihabı bir tahribata neden oluyor. Ortakulak, konum olarak yüz sinirine, beyne, işitme ve denge organına son derece yakın olduğundan, iltihap diğer organlara da sıçrayabiliyor. Bu nedenle ortakulak iltihabı sırasında çocukta, beyin apsesi, menenjit ya da tam işitme kaybı geçirme riski oluşuyor. Ortakulak iltihaplarının yüzde 70' i hiçbir müdahalede bulunulmadan kendiliğinden geçebiliyor. Bu durum, ortakulak iltihabının virüslere bağlı olarak ortaya çıkmasına veya vücudun bağışıklık sisteminin enfeksiyonları yenebilmesine bağlanıyor.
NASIL TEDAVİ EDILIYOR? İlaç tedavisi ile ortakulak iltihabı ve ortakulak sıvısı düzelebiliyor. Eğer hastalık tıbbi tedaviye yanıt vermez, sıvı birikimi devam eder ve işitme kaybı olursa, cerrahi tedavi öneriliyor. Bu müdahale sırasında takılan kulak tüpü, kulak zarında 12-18 ay süreyle kalıyor. Tüp, daha sonra kendiliğinden düşüyor. Tüpler yerinde kaldıkları süre içinde yarar sağlıyor. İltihabın tekrarlaması halinde, tüpün yeniden takılması gerekiyor.