Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 26 Ekim 2006

Acil servis



Aşıların zamanı...
Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları hangi ayda yapılıyor? Yapılması gereken aydan sonra hangi zamanda yapılabilir?
Ceyda Dalkıran / İstanbul

Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının yapılma zamanı 9'uncu aydır. Bu ayda yapılmamışsa 15. ay ve 4-6 yaşları arasında yapılır. 9. ayda kızamık aşısı yapılmamışsa 12. ay ve 4-6 yaşları arasında kas içine enjeksiyon yoluyla yapılır. Hepatit A aşısı: 1 yaşından sonra 6 ay arayla iki doz kas içine enjeksiyon yoluyla yapılır. Önerilen 12 ve 18. aylardır. Suçiçeği aşısı: 1 yaşından sonra tek doz olarak cilt altına enjeksiyon yoluyla yapılır. Önerilen 13. aydır. Grip aşısı: 6 aylıktan sonra her sene eylül-ocak ayları içinde tek doz kas içine enjeksiyon yoluyla yapılır. Ağızdan Polio Aşısı: Beşli karma aşı içinde cansız şekilde bulunan bu aşı; bağırsaklarında çocuk felci virüsüne karşı koruyucu etkisinden yararlanmak için 18. ayda ağız yoluyla uygulanması önerilir.
Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ercan Tutak

***

Zayıf insanlarda da kolesterol olur mu?
Bildiğim kadarıyla kolesterol kalp damarlarında tıkanıklığı neden oluyor. Bu şişman kişilerde ortaya çıkmıyor mu? Benim kilom normalden düşük. Kalp damarlarında tıkanıklık var; çözücü ilaçlar kullanıyorum? Bu durumum kalp krizine neden olabilir mi?
Saim Küçük / Yalova

Kolesterol ile kilo arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Kan kolesterol düzeyi vücudun kolesterol kullanımı ile karaciğerin kolesterol üretimi arasındaki dengeyi yansıtmaktadır. Bundan dolayı zayıf kişilerde de kolesterol olabilir. Besinlerle dışarıdan alınan kolesterol kan kolesterol düzeyini yüzde 20 oranında etkiler. Asıl belirleyici olan KC'in üretimi olup, bu daha çok genetik özelliklerce belirlenir. Bu nedenle şişman bir kişide düşük, zayıf bir kişide yüksek kolesterol düzeyleri öçülebilir. Yapılacak diyet yüksek kolesterolü en fazla yüzde 20-30 oranında düşürür. Eğer ailesel hiperkolesterolemi varsa mutlaka ilaç tedavisi olmanız gerekir.
Kardiyoloji Uzm. Doç Dr. Bahadır Dağdeviren

***
Hangi yiyecekler hafıza güçlendirir?
Çocuğum 3 yaşında. Beslenmesine çok dikkat ediyorum. Hafızasının güçlü olması için neler yedirmeliyim?
Emine Bolayır / Sakarya

Bir anne olarak çocuğunuz için her şeyin en iyisini istiyorsunuz; beyin gelişimi de bunlardan biri. Siz gebeliğiniz boyunca sağlıklı beslenmeyi başardıysanız zaten ona çok büyük bir hediye verdiniz. Çünkü, beyin gelişiminin yaklaşık yüzde 80'i anne karnında gerçekleşiyor. Sonrasında yeterli ve dengeli beslenme... Çocuğunuzun süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagiller gibi protein açısından zengin besinleri düzenli yemesi konusuna özen gösterin. Sebze ve meyve tüketimini de unutmayın. Yanına mutlaka yoğurt ekleyin.
Diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay

***
Çocuğum evde tek başına kalıyor...
Oğlum ilkokul üçüncü sınıfa gidiyor. Biz çalışıyoruz; o okuldan eve gelince yalnız kalıyor. Bizimle fazla konuşmuyor, sürekli dalgın, televizyon izliyor. Ne yapmalıyız?
Ünsal Baş / Kaş

Yalnız başına evde kaldığı için, yalnızlık duygusunu çok yoğun yaşıyor. Yalnızlığın en kolay ilacı da televizyon oluyor. Özellikle içe dönük kişilik yapısındaki çocuklar, bilgisayar ve televizyon ile daha fazla içiçe oluyor. Çocuğunuzun daha çift yönlü iletişim kurabileceği, daha sosyal bir yaşantıya ihtiyacı var. Eğer mümkünse sizin evde olamadığınız saatlerde onunla ilgilenebilecek, sohbet edebilecek, oyun oynayacak, ders çalışması konusunda onu yönlendirebilecek, onun sevgi ve ilgi ihtiyacını karşılayabilecek bir yetişkinin bulunmasında fayda var. Evde olduğunuz zaman da onunla yakından ilgilenmeniz, zamanınızın çoğunu ona vermeniz gerekiyor.
Pedagog Belgin Tamer

***
Kemiklerdeki ağrı romatizma işareti mi?
Oğlum 6 yaşında bir romatizma hastalığı geçirdi. Zaman zaman kemiklerinin ağrıdığını söylüyor. Şimdi 10 yaşında. Acaba tedavi ettirdiğimiz halde romatizması geçmedi mi?
Osman Topal / Urfa

Ne romatizması geçirdiğini belirtmemişsiniz. Çocukların akut ateşli romatizma denilen bir hastalığı var. Bademcik enfeksiyonundan sonra eklemlerde böyle bir problem gelişiyor. Rahatsızlıktan bu kastediliyor olabilir. Büyüme döneminde çocuklarda kemiklerde ağrı olabilir. Ama 6 yaşında geçirdiği bir romatizma hastalığı olduğu için oğlunuzu yeniden bir çocuk hastalıkları uzmanına götürüp, muayene ettirmenizde yarar var.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Füsun Soysal

***
Midemde aşırı yanma oluyor
Zaman zaman midemde müthiş yanmalar oluyor? Bunun yemek yemekle, aç kalmakla bir ilgisi yok. Çünkü açken de tok karnına da oluyor. Sebebi ne olabilir?
Sacide Sogül Edirne

Bu yakınmalarınız, reflü özafajit, eroziv gastrit ya da mide-oniki parmak bağırsağı ülserine bağlı olabilir. Antiasit ilaçlardan kullanabilirsiniz. Ancak en doğrusu bir hekime başvurmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanızdır. İç Hastalık Uzmanı.
Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Herkes kendi işine baksın...Serengil'e haciz şoku
Devler bir kez daha buluştu!Şimdi hepsi okullu oldu!
Kadınların riski çok daha fazlaSedef 'limon çocuk' ben...
Vejetaryen tehlikesi!Beceriksiz ünlüler!
Anne olmak uğrunaBu elbise tam 13 kilo
Altun destekli albümBarış turları...
Nişana diye gitti evlenip geldiBu nasıl çelişki?
Ayrılık çanları...Tutumlu Gülben
Obez kadınların kanser...2 milyon 400 bin kişi...
Karbonat vitaminleri öldürüyorUnutkanlık dert değil!
'Baba'lığa doymuyorİçtiği şampanyaların...
Kate Moss sevgilisiyle...Gizli tutku motosiklet
Mütevazi OscarlıKabala öğretisi huzur veriyor
'Kazanova'lığı kabul etmiyorGünün mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Doğum Doğum cinneti
Doğumdan sonra bunalıma giren kadın, mektup yazıp 40 günlük...
Kızını ben kaçırdım
Avrupai vuruş
Yeriz seni Anadolu
Bayram kaçamağı acı bitti
Kapıları kapatın hırsız var
Miami'de sabaha kadar dayak
SPOR
2 2 ileri 1 geri
Sumulioski'nin golüyle ilk yarıyı geride kapatan Aslan, ikinci yarıda...
Kartal'ın Ege vurgunu
Sabreden derviş
Çukurdan çıkıyoruz
Bir tek Delgado
Asıl bayram pazar günü
Rauf'un intikamı 66-58
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.643,760 D:% -0,45
DOLAR S: 1,460 D:% -0,03
EURO S: 1,844 D:% 0,00
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu