Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 23 Ekim 2006

Kısırlık nedeni olabilir

Kadınlarda bel soğukluğu önemli rahatsızlıklardan biri. Bazen hiç belirti vermeden ilerleyebiliyor, kısırlığa kadar varan rahatsızlıklara yol açabiliyor.



Cinsel temas yolu ile bulaşan önemli enfeksiyonlardan biri bel soğukluğu. Vajinal akıntı, bel ağrısı, idrar yaparken yanma ve adet düzensizliklerine neden olan bu enfeksiyon, bazen hiçbir bulgu vermeyebilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, tüplerde tıkanıklık ve yapışıklıklar oluşturarak kısırlığa neden olabilir. Bel soğukluğu enfeksiyonu geçiren bir gebe doğum sırasında enfeksiyonu bebeğe bulaştırabilir. Bel soğukluğu bebeklerde göz enfeksiyonlarına ve menenjite (beyin zarların iltihabı) yol açar. Hastalık teşhis edildikten sonra antibiyotikler ile tedavisi kolayca yapılabilir.

UÇUK ENFEKSİYONLARI
Herpes (uçuk), uçuk virüslerinin yol açtığı enfeksiyondur. Ağız ve genital bölgede enfeksiyonlara yol açan bu virüsler oldukça yaygın. Enfeksiyon ağız çevresinde olduğu zaman oral uçuk, genital bölgede olduğunda ise genital uçuk olarak adlandırılıyor. Virüs bulaştıktan sonra 10 gün içinde genital bölgede sivilceler çıkıyor. Bu sivilceler kaşıntılar yaparak, bir süre sonra ağrılı ülserler haline geliyor. Yorgunluk, ateş, ağrı, idrar yaparken yanma ve vajinal akıntı da bu bulgulara eşlik edebiliyor. Uçuk enfeksiyonları bazen hiçbir bulgu vermez ve kişi uçuk virüsü taşıdığını bilmeyebilir. İlk atak, iyileştikten haftalar veya aylar sonra enfeksiyon tekrarlıyor. Erişkinler yılda 5-8 uçuk atağı geçirebilir. Dokunma ile vücudun bir bölgesinden diğerine yayılır. Cinsel ilişki eşler arasında hastalığın yayılmasına yol açar. Virüsün en kolay bulaştığı dönem uçuk yaralarının aktif olduğu dönemdir. Uçuk virüsünün enfeksiyonun aktif olmadığı dönemde de bulaşması mümkün. Özellikle ağız, gözler ve genital organlar gibi nemli olan bölgelere virüs kolay bulaşıyor. Enfeksiyonu almış olan kişilerin yüzde 50'sinde uçuk tekrarlar. Uçuk yaralarının ilk görüldüğü yerlerde yeni yaralar çıkar. Tekrarlayan ataklardaki yakınmalar daha hafiftir. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, başka enfeksiyonların varlığı, stres, cerrahi işlemler, derinin tahriş olması, adet kanaması ve cinsel ilişkide bulunmak ataklara yol açabilir.

GEBELİKTE BEBEĞE ETKİSİ
Uçuk virüsünü taşıyan gebelerin çok az bir kısmı enfeksiyonu bebeklerine geçirir. Gebeliğin son döneminde uçuk virüsü ile ilk kez karşılaşan anne adaylarının virüsü doğum sırasında bebeklerine geçirme riski yüzde 30-50'dir. Bu bebeklerde beyin iltihabı ve körlük görülebilir. Aktif enfeksiyon geçiren gebelerde erken doğum riski de artar. Gebeliğin erken dönemlerinde geçirilen uçuk enfeksiyonları düşüklere yol açar. Gebelik sırasında tekrarlayan uçuk enfeksiyonlarının bebeğe geçme olasılığı daha düşüktür. Siz veya eşiniz, bugüne kadar uçuk virüs enfeksiyonu geçirdiyseniz hekiminizi bilgilendirmeniz gerekir. Eşiniz virüsü taşıyorsa mutlaka kondom kullanarak cinsel ilişkide bulunmanız gerekir. Uçuk virüsünü taşıyan anne adaylarının sezaryen ile doğum yapması önerilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Uçuk enfeksiyonları antiviral ilaçlar (virüslere karşı etkili olan ilaçlar) ile tedavi edilir. Bu ilaçlar atağın süresini ve yakınmaların şiddetini azaltır. Yılda altıdan fazla atak geçiren kişilere düşük dozda ve sürekli ilaç kullanmaları önerilir, bu uygulama atakların sıklığını azaltır. Rahat ve pamuklu iç çamaşırlarının giyilmesi, ılık banyo alınması, lezyonların üzerine soğuk kompres ve buz uygulanması ve ağrı kesicilerin kullanılması yakınmaları azaltabilir. Uçuk enfeksiyonları, tek başına kansere yol açmaz, fakat Papilloma virüsü ile enfekte olan kişilerde rahim ağzı kanseri görülme ihtimalini artırır. Cinsel temas yolu ile bulaşan enfeksiyonları geçiren kadınların rahim ağzı kanseri yönünden düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Uçuk enfeksiyonlarından korunmak ve enfeksiyonların yayılmasını engellemek için şu önlemleri almalısınız:

* Aktif enfeksiyon olduğu sırada cinsel ilişkide bulunmayın.

* Uçuk virüsünü taşıyorsanız cinsel ilişkide bulunurken kondom kullanın.

* Uçuk lezyonlarına dokunmayın, dokunduysanız ellerinizi çok iyi yıkayın.

GENİTAL SİĞİLLER
Cinsel temas yolu ile bulaşan virüsler genital siğillere yol açar. Bu virüs alındığında;

* Herhangi bir lezyona neden olmadan inaktif olarak kalabilir.

* Genital siğillere neden olabilir.

* Rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere ve rahim ağzı kanserine neden olabilir. HPV enfeksiyonları oldukça yaygındır. Human Papilloma virüsünün 70'den fazla değişik tipi vardır. Bazı tipleri rahim ağzı kanserine neden olur. Genital siğiller tedavi ile kaybolmasına rağmen virüs vücuttan atılamaz. Genital siğillerin tedavisinde değişik kremler kullanılabilir veya kriyoterapi (dondurularak), elektrokoter (yakılarak) ve lazer tedavisi ile siğiller çıkartılabilir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Yüz kızartan cep mesajlarıRüküş polemiği
Komedyen sevdalısı'Tatile gideni kınıyorum'
Yurtdışında bayram varŞehir bizi hasta ediyor!
'Benim yaptığım işi...Artık onun da kaseti var
Yüzük barıştırdıSilikon iddiasına imalı...
Naz'ın yüzü gülüyorZarif erkek makbul!
Annelik özlemiYağmur'un öfkesi...
Evde, işte birlikteÇocuklarda kalp hastalığı riski
Havuç vücudu temizliyorErken doğum ömrü kısaltıyor
Çölyak tüberküloz riskini...İşte zenginlik!
Çocukların hayalleriÜnlü şarkıcının sesini kesti!
Acil servisBayram mönüsü
Rüya yorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
Tatlı Tatlı büyüme
Çikolata ustası Nestle, Türkiye'de geçen yıl yüzde 44 büyüdü.
Şifreyi alana kadar dayak
Bugün gülümseyin
Türk'ten yeni hayat
Katiller bir bir elde
Abbas yolcu, otobüs borcu
2 günde 52 can yok oldu
SPOR
İyi İyi bayramlar Fenerbahçeli
Vestel Manisa'nın yenilmesiyle puan farkını kapatma şansı doğan...
Günaydın hocam!
Bobo'yla çay keyfi
Bu üç puan benim
Uçakta motive etti
Alex yetiş doğum yapıyorum
Sadece evinde kaplan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.643,760 D:% -0,45
DOLAR S: 1,462 D:% 0,17
EURO S: 1,847 D:% 0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu