Bayramda gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak isteyenler... Şeker Bayramı boyunca çorbadan tatlıya kadar en güzel ve pratik yemek tarifleri her gün bu köşede...
Tavuk Dolması
HAZIRLAMA: Ekmeğin kenarlarını kesip küp küp doğrayın. Taze baharatları ince ince kıyın. Ekmek ve baharatları yoğurt ve yumurta sarısı, tuz ve karabiberle tatlandırın. Tavuk göğsünde uzunlamasına yatay olarak bir kesik açın. Kestiğiniz bölümü dışa doğru katlayıp, eti hafifçe dövün. Her tavuk göğsünün içine birer dilim jambon yerleştirin. Üzerine yoğurtlu karışımdan sürün. Eti kapatıp kürdanla tutturun. Soğuk bir ortamla bekletin. Soğan ve sarımısağı soyup, doğrayın. Bir tavada 1 çorba kaşığı yağı kızdırıp soğan ve sarımısağı hafifçe kavurun. Domates ve kekiği ekleyin. Sosu 10 dakika pişirin. Eti tuzlayıp sıvı yağda kızartın. 175 derecede ısıtılmış fırını kapatıp tavuk dolmayı 5 dakika içinde bekletin ve domatesli sosla servis yapın.
MALZEME: (4 Kişilik) 12 dilim tost ekmeği, birkaç dal dere otu, taze soğan, maydanoz, roka, 150 gr süzme yoğurt 2 yumurta sarısı, 4 tavuk göğsü, 4 dilim dana jambonu, 1 soğan, 2-3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Kahveli Mous
HAZIRLAMA: Yumurtaların sarısını ayırıp yumurta aklarını serin bir yerde bekletin. Yumurta sarılarını şekerle birlikte 3-5 dakika mikserle köpürünceye kadar çırpın. Kahve tozundan küçük bir fincanda çok sert kahve hazırlayın. Çikolataları parçalara ayırıp 1 çorba kaşığı kahve ile birlikte benmari usulü eritip soğumaya bırakın. Krem şantiyi çırpın. Çikolatayı ve yumurta sarısını hazırladığınız kremayla birlikte karıştırın. Krem şantiyi ilave ediptelle karıştırın. Yumurta beyazlarını köpük halini alıncaya kadar çırpın. 2-3 çorba kaşığını çikolatalı kremaya katıp dikkatlice telle karıştırın. Ardından kalanı ekleyip karıştırın. Hazırladığınız mousu 3-4 saat dondurun. Daha sonra karışımdan iki kaşık yardımıyla şekiller oluşturarak tabaklara alıp süsleyin.
MALZEME: (4 Kişilik) 3 yumurta, 75 gr toz şeker, 5-6 kaşık kahve, 50 gr sütlü çikolata, 150 gr krem şanti
Ev Baklavası
HAZIRLAMA: Poğaça hamuru kıvamında bir hamur hazırlayıp 15-20 dakika dinlendirin. Hamuru 3 parçaya ayırın. Her parçadan 16 parça koparıp avcunuzda yuvarlayın. Şekil verdiğiniz bezeyi merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serperek 16 parçayı üst üste koyun (en üsttekine nişasta serpmeyin). 16'lı 3 grup elde edin. Yuvarlak fırın tepsisini yağlayın. 16'lı bir grubu tepsi genişliğinde açın. Tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. İkinci grubu açıp üzerine serin. Kalan cevizleri serpin. Son grubu açıp en üste serin. Yufkaları baklava dilimi kesin. Kızgın tereyağını üzerine gezdirin. 200 dereceli fırında pişirin. Fırından çıkartıp soğutun. Şekerle suyu kaynatın, limonu ekleyip şerbeti hazırlayın. Ilınınca baklavanın üzerine dökün. 4-5 saat sonra servis yapın.
MALZEME: (8 kişilik), 4 su bardağı un, 1 su bardağı ılık süt, 1 paket kabartma tozu, 100 gr erimiş tereyağı, 1 yumurta, Şerbeti için: 5 su bardağı şeker, 3.5 su bardağı su