ZAMANIN çizgilerine karşı savaşmada iki yöntem: BOTOKS ve DOLGU. Botoks, 'clostridium botolinum' adındaki bakterinin toksinlerinden elde edilen bir ilaçtır. Sinirdeki iletiyi kesip kas hareketini önler. Kırışıklık düzeltmeden terlemeye hatta migrene kadar geniş bir alanda botoks kullanılır. Mimik kaslarının yıllar boyu çalışması cilt üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylelikle dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. En sık çizgiler alın, iki kaş arası, göz kenarları ve ağız çevresinde oluşur. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılır ve çizgilenme azaltılır. Botoksun etkisi ilk haftada ortaya çıkar; etki süresi ortalama 6 aydır. Botoks enjeksiyonla uygulanır ve ağrılı bir işlem değildir. Dolgu, 'zamanla kolajen kaybına bağlı çöküntüye uğrayan, büzülen, cilt altındaki dokuları azaltıp boşalan ve sarkan yerleri dolgunlaştırmak amacı ile bu alanlara uygulanan maddelere' denir. Çeşitli tiplerde dolgu maddesi vardır. Ancak Batı'da en sık kullanılan kopolipomer, esas bileşimi çapraz bağlı hyaluronik asittir. Bu, azalan kolajen dokusunun yeniden oluşumunu sağlar; enjeksiyonla uygulanır. Etkisi ortalama 4-6 ay sürer.
BOTOKS ALANLAR Terleme, migren Spasitisite Fıbromiyozit. İki kaş arasındaki dikey çizgileri ve göz kenarlarındaki kırışıklıkları düzeltir; alındaki yatay çizgileri hafifletir.
DOLGU ALANLARI Kaşların arasındaki çukurlaşmayı düzeltir. Dudakların biçimini düzgünleştirir. Yanakları dolgunlaştırır. Burundan dudakların kenarlarına doğru uzanan gülme çizgilerinin giderilmesini veya azalmasını sağlar. Botoks ve dolgu birlikte uygulanabilir.