Kadın sağlığını korumanın en önemli basamakları; genital organlarda görülen enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir....
Kadınlar hayatlarının bir döneminde mutlaka jinekolojik enfeksiyon ile karşı karşıya kalıyor. Yaşadığı bu rahatsızlık üreme sağlığını da olumsuz etkiliyor. Kadın sağlığını korumanın en önemli basamaklarından biri genital organlarda görülen enfeksiyonların erken tanı ve tedavisidir. Hijyenik kurallara dikkat etmek ve düzenli olarak yapılan jinekolojik kontroller, bazen herhangi bir yakınmaya neden olmadan ilerleyerek üreme sağlığını olumsuz etkileyen bu enfeksiyonlardan korunmanızı sağlar. İşte jinekolojik enfeksiyonlar ve bu enfeksiyonlardan korunabilmek için bilmemiz gerekenler:
VAJİNAL ENFEKSİYONLAR Vajinanın akıntı, koku, tahriş ve kaşıntı ile kendini gösteren iltihabi bir durumdur. Enfeksiyonlar, vajinal duş, sprey, kondom ve sperm öldürücü maddeler gibi kimyasal ürünlerin kullanılması ve östrojen (kadınlık hormonu) eksikliği vajinite neden olur. Östrojen vajinanın üst tabakasındaki hücrelerin kalınlaşmasını sağlayarak kadınları vajinal enfeksiyonlardan korur. Sağlıklı bir kadında vajina, vajinal florayı oluşturan birçok mikroorganizma içerir. Normal vajinal salgıları kokusuz ve renksizdir. Cinsel aktivite, yaş, regl dönemi, genel sağlık durumu ve beslenme vajinal salgıda değişikliklere yol açabilir. Vajinal florada yer alan mikroorganizmalar arasındaki denge bozulduğunda bu mikroorganizmalardan biri veya birkaçı çoğalarak enfeksiyona yol açar ve vajinal salgının miktarı, rengi ve kokusu değişir. Vajiniti olan kadınların en önemli yakınmaları, kaşıntı, hassasiyet, koyu renkli ve kötü kokulu akıntı, idrar yaparken yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrıdır. Mantarlar, bakteriler ve bazı parazitler de vajinal enfeksiyona sebep olabilir.
KISIRLIK Bu enfeksiyonlar, üreme çağındaki kadınlarda, cinsel aktivite veya vajinal duşların kullanımı ile vajinal florada meydana gelen değişikliklere bağlı olarak sık görülür. Akıntıdan alınan örneklerden yapılan inceleme ile hastalığın tanısı konur ve antibiyotik tedavisi ile yakınmalar geçer. Tedavi edilmezse ileride alt karın ihtihabı hastalığına yol açarak kısırlığa ve dış gebeliğe neden olabilir. Gebelik sırasında geçirilen bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar da erken doğuma ve düşüğe yol açabilir.
ŞİDDETLİ KAŞINMA VE YANMA Vajina iltihaplarının en sık görülen nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Kadınların ortalama % 75'i yaşamları boyunca en az bir defa mantar enfeksiyonu geçirir. Mantar vajinal florada yer alan mikroorganizmalardan biridir. Bu mantarlar kontrolsüz olarak çoğaldıklarında vajinal enfeksiyon ve yakınmalara yol açar. En sık görülen yakınma genital bölgede şiddetli kaşıntı ve yanmadır. Enfeksiyonlar antifungal krem, tablet veya mantarlara etkili olan uygun ilaçlarla tedavi edilebilir. Gebelik, antibiyotik tedavisi, regl dönemi, cinsel ilişki, şeker hastalığı, çok dar ve sıkı iç çamaşırları, vajinal duşlar da bu enfeksiyonların görünme oranını artırır.
NASIL ÖNLENİR? * Pamuklu ve emici iç çamaşırlar giyilmeli.
* Hijyenik kurallara dikkat ederek genital bölgenin temizliğini önden arkaya doğru yapılmalı.
* Havalanmayı engelleyen dar, sıkı çamaşır ve pantolonlar giyilmemeli.
* Genital bölge nemli ve ıslak bırakılmamalı.
* Cinsel ilişkiden sonra genital bölge temizlenmeli.
* Kokulu tuvalet kağıtları, vajinal duş ve sprey gibi kimyasal maddeler içeren ürünler kullanılmamalı.
* Antibiyotik kullanıldığı süre içinde bol yoğurt yenilmeli (yoğurt vajinal floranın düzelmesine yardımcı olur).
* Karbonhidratların, özellikle şekerli gıdaların tüketimi azaltılmalı.
BELİRTİ VERMEDEN İLERLİYOR Bu enfeksiyonların, tedavileri geciktiğinde yol açtıkları kalıcı hasarlar nedeni ile erken tanı ve tedavileri çok önemlidir. Klamidya enfeksiyonları cinsel temas yolu ile geçen hastalıkların en sık görülen ve en önemli olanlarından biridir. Enfeksiyonu alan kadınların % 85'inde herhangi bir yakınma görülmez. Hiç bulgu vermeden ilerleyerek tüplerde tıkanıklık ve yapışıklıkların meydana gelmesine yol açan bu enfeksiyon ileride dış gebeliğe ve hatta kısırlığa bile neden olabilir. Klamidya enfeksiyonunun bulguları:
* Kokusuz sarı renkli vajinal akıntı
* Enstrual siklusların ortasında kanama
* Sık sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma
* Cinsel ilişki sırasında ağrı, şiddetli karın ağrısıdır. YARIN: Bel soğukluğu nedir? Hamilelerde uçuk zararlı mı?