Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 21 Ekim 2006

Acil servis



Aşı boğmacadan koruyor mu?
Boğmacanın aşışı var mı? Çocuklarımı boğmacandan korumak için ne yapabilirim? Öksürdükleri zaman çok korkuyorum. Boğmaca geçici mi? Başka çocuklardan alabilirler mi? Çok teşekkür ederim...
Şule Babadan / İzmir
Boğmaca bulaşıcı bir hastalıktır. Aşısı çocukluk döneminde bir çocuk doktoruna danışılarak yapılabilir. Aşının da mutlaka yaptırılması gerekiyor. Her öksürüğü boğmaca olarak değerlendirmemek gerekir. Boğmaca aşısı çocuğun bu mikrobu başka çocuklardan almasını engelliyor. Çocukluk dönemindeki aşı takviminde bu aşının yapılması önemlidir. Hastalık esnasında çocuğun öksürüğünü rahatlatıcı ilaçlar ve istirahat verilmektedir. Ayrıca boğmaca olan çocuğu fazla sıcakta tutmamak, kalın ve boğazı kapalı giysiler giydirmemek gerekiyor. Odasının devamlı havalandırılması da büyük önem taşıyor.

Kalp krizi tekrarlar mı?
Eşim 35 yaşında by-pass ameliyatı oldu. Kolesterolü 268, trigliseridi 751, kilo fazlası var ve tekrar sigara içmeye başladı. Tekrar kalp krizi geçirebilir mi?
Emel Erman-Erzurum
Hastanız kalp krizi, inme ve pankreatit gibi çok ciddi sonuçlar doğurabilecek ve ani gelişebilecek hastalıklar için yüksek risk taşımaktadır. Erken yaşta gelişen damar sertliğinin sonuçlarından sadece birisi olan koroner damar darlıkları bir by-pass operasyonu ile giderilmiş olsa bile, altta yatan faktörler tedavi edilmez ise hasta yeniden bir kalp krizi geçirebilir. Diğer damar sertliği bulguları (bacak, böbrek ve beyin damarlarında tıkanma) görülebilir. Bu nedenle eşinizde olduğu gibi özellikle lipit metabolizması bozukluğu olan hastalarda bu durumun altında yatan nedenleri (kalıtsal mı, metabolik mi? Araştırmak ve etkili bir şekilde tedavi etmek şarttır. By-pass operasyonu geçiren hastalarda göğüs ağrısız ve daha kaliteli bir hayat sürmesi sağlanır. Tekrar kalp krizi geçirme riski azalmaz, riski azaltıcı ilaç tedavileri ve hayat tarzı değişiklikleri uygulanmadığında by-pass damarlarının da % 50'si ilk 10 yıl içerisinde tıkanmaktadır.

Puva tedavisi sedefe ne kadar etkili?
Ben sedef hastasıyım. Puva tedavisini anlatır mısınız? Bu yöntemle tamamiyle iyileşme sağlanıyor mu? Başka tedavi yöntemleri neler?
Filiz Şafak / İstanbul
Öncelikle şunu belirterek başlamak isterim. Sedef hastalığında kesin ve kalıcı bir tedavi yoktur. Puva, deriyi ışığa karşı hassas hale getiren ilaçlar ya ağızdan ya da banyo şeklinde dışardan uygulanmasından 2 saat sonra yapılan Ultraviyole A ışınlanmasıdır. Bu tedavi haftada 2 veya 3 defa yapılır. Haftalık seans sayısı bu rakamı geçememekle birlikte, ışık dozunda bir artırma olabilir. Tedavi sırasında kesinlikle gözleri korumak ve hatta tedaviden sonrada gözleri ışığın zararlarından 24 saat süreli koruyacak gözlük takmak gerekir.

Hemofili hastalığı aileden mi?
Hemofili hastalığı hakkında bilgi verir misiniz? Tedavisi var mı? Bu hastalık aileden mi geçiyor?
Murat Mert / Manisa
Hemofili hiç bir travma olmaksızın veya küçük bir travma neticesinde meydana gelen vücudun değişik bölgelerindeki kanama ve bu kanamanın durdurulamamasıdır. (Kanamaya meyilli olmak). Kanda pıhtılaşmayı sağlayan bir faktörün eksikliğine göre A B C gibi tipleri var. Bu eksik olan faktörlerin damardan yerine konulması ile kanama kontrol altına alınabilir. Genetik bir hastalıktır. Anne ve babada çekinik pozisyonda olan hastalıklı genlerin birleşmesi sonucu oluşur.

Ameliyatsız estetik olabilir mi?
Estetik tedavide mutlaka ameliyat mı gerekiyor. Ameliyat olmadan uygulanan yöntemler yok mu?
Hakan Açıkbaş / Ankara
Estetik saçtan ayak tırnağınıza kadar olan her şeyi kapsıyor. Son senelerde estetik cerrahideki müthiş gelişmeler yüz germe teriminin yerine yüz geçleştirme konseptinin yerleşmesine neden olmuştur. Yüz gençleştirmede; yüz germe, cildin soyulması (peeling -lazer-kimyasal -mekanik), liposuction, lipofilling, botox gibi yöntemlerle birlikte veya gruplar halinde uygulanarak yüzün özel ihtiyaçlarına göre kombine bir işlem ile çok daha mükemmel sonuçlar alınabiliyor.

Çarpıntının tedavisi var mı?
Son birkaç yıldır çarpıntı şikayetim oluyor. Çarpıntı atakları durup dururken birden başlayıp kendiliğinden sonlanıyor. Bana neler önerebilirsiniz?
Şükriye Hayırsever / İstanbul
Çarpıntı atakları sırasında kaydedilmiş olan EKG'nin incelenmesi, ekokardiyografi tetkiki yapılması gerekiyor. Eğer yapısal bir bozukluk yoksa, kalbin elektriki sisteminde olan bazı aksesuvar yan yollar böyle çarpıntı ataklarına yol açabilir. Elektrofizyolojik çalışma ve RF ablasyon yöntemi ile tedavi edilebilir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
The Sultan's of the world recordRekorların Sultan'ı
Bayram kaçamağıAltıncı hissinizle tanışın
Çocuklara abra kadabra!'Menderes döneminin en...
Kadınların sıkıntısıHint işi güzellik
Vizyona giren filmlerEylence takvimi
Hayallerine bir yıl ara veriyor'Aşk parayla alınır'
O da modaya uyduSevimli bir muhabbet
Hem iş hem tatil yapacakGülben Ergen'in memleket sevgisi
Paralar peşinFobinizden kurtulabilirsiniz
Troid hastalıklarını önemseyinGöz tansiyonu sinsice ilerliyor
Burcuna bak tarzını belirleAğızda tat, gönülde mutluluk
Dört mevsim deriKüçük bey ve hanımlara
Zarif ve sıcakHollywood gündemi
Zeta Jones aldatılıyor!Çantam olmadan asla!
Sergiden düğüneYeni yaşına çok mutlu girdi
Erkekliğe ilk adımı attılarHayalleriniz gerçek oluyor
İftar MönüsüRüya Yorumları
Sevgi mesajları
GÜNCEL
Deprem Deprem paniği
Balıkesir'de meydana gelen 5.2'lik deprem Marmara'yı salladı, can ve...
'Cep'i deldiler
Adı kimde saklı
Tuba için el ele
Tren yolunda mucize
Acı aynı terör farklı
Avrupa polisi alarmda
SPOR
Al Al sana 2. takım
Takımındaki kadroyu yeterince tanımadığı ortaya çıkan Fenerbahçe'nin...
Balon patladı
Vestel Manisa unvanını yıtirdi
Gerets'in kritik günü
Hedef adam Runje
Ligde de aynı futbol
Hakan'a doğum izni!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 39.643,760 D:% -0,45
DOLAR S: 1,462 D:% 0,17
EURO S: 1,847 D:% 0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu