İslam'ın özellikleri İslam sade, makul ve uygulanabilir bir dindir. İslam mitolojiye yer vermeyen dindir ve İslam öğretisi sade ve rahat anlaşılabilir bir özelliktedir; batıl itikat, hurafe ve akla uygun olmayan inançlardan uzaktır. Allah'ın birliğine ve Hz.Muhammed'in peygamberliğine ve kıyamet gününe inanmak, imanın temel kaideleridir. Her insan, doğrudan doğruya Allah'ın kitabına başvurur ve onun muhtevasını anlar ve içselleştirir. İslam, insanın akıl özelliğini uyandırır ve onu zekasını kullanmaya teşvik eder. Ona, eşyaya gerçeğin ışığı ile bakmasını emreder. Kur'anıKerim insana; "Allah'ım,benimilmimiarttır" şeklinde dua etmesini tavsiye eder. Kur'an-ıKerim; bilenlerle bilmeyenlerin asla bir olmayacağını (Zümer,9) ve etraflarında olup bitenlere bakıp ibret almayanların hayvanlardan da aşağı bir derecede olacağını (Araf,179) bildirir.
'İlimAllah'abağlılığınifadesidir' PeygamberimizHz.Muhammed de şöyle buyurmuştur: "İlimöğrenmekiçineviniterkedenbirkimse,Allahyolundayürümüşolur.İlimöğrenmek,kadın,erkek,herMüslümaniçinbirmecburiyettir.İlimöğren.Çünkü,Allahyolundailimöğrenenkimse,Allah'akarşısevgivehürmetifaetmişolur;kimilimdenbahsederse,Allah'ıanmış,övmüşolur;kimilminyayılmasıiçinçalışırsa,sadakavermişolurvekimilmidiğerleriilepaylaşırsa,Allah'abağlılığınınbirifadesidir." İslam'ın eşsiz özelliklerinden biri de hayatı, ruh ve madde olarak, iki tane su sızdırmaz kompartımana ayırmamış olmasıdır. O, hayatı bir bütün olarak telakki eder. Kur'an, bizim "EyRabbimiz,bizehemdünyadahemdeahiretteiyilikvervebizicehennemazabındankoru"(Bakara,201) diyerek dua etmemizi ister. Yine Allah nimetleriyle yaşamayı reddeden bir kimseyi sert bir şekilde uyarmaktadır: "Deki:'Allah'ınkullarıiçinçıkarttığıziyneti,temizvehoşrızıklarıkimharametmiş?'Deki:'Bütünbunlar,dünyahayatındaimanedenleriçindir.Kıyametgünündeisetamamenonlaramahsustur'.Böyleceayetlerimizianlayabilenlereaçıklıyoruz."(Araf,32)
Temelhaklargarantialtında Peygamberimiz ise şöyle buyuruyor: "Oruçtutvemakulbirzamandabırak;geceibadetiveduasıiçinkalkveuyu;çünküvücudunseninüzerindehakkıvardır.Gözününseninüzerindehakkıvardır;eşininseninüzerindehakkıvardır;sanaziyaretegelenkimseninseninüzerindehakkıvardır." İslam'ın bir diğer eşsiz bir özelliği de toplumculuk ve ferdiyetçilik arasında bir denge kurmuş olmasıdır. O, insanın ferdi şahsiyetine inanır ve herkesi Allah'a karşı sorumlu tutar. Ferdin temel haklarını garanti altına alır ve hiç kimsenin buna müdahale etmesine izin vermez. Bu konuda Kur'an'da şöyle buyurulur: "Doğrusuinsaniçinçalıştığındanbaşkasıyoktur."(Necm,39)"Başınızanemusibetgeldiisekendiellerinizinkazancıiledir.HalbukiO,birçoğunuaffetmektedir."(Şura,30)İslam nazarında bütün insanlar eşittir. Hz.Muhammed bu konuda şöyle demektedir: "Allah'ınbütünmahlukatı,Allah'ınbirailesiniteşkileder.BuaileyiAllahçoksever;Allahmahlukatınıençoksevendir."
İslam'ıdoğruanlayalım İslam; sevgi, barış, hoşgörü, affetme, ilim, doğruluk, adalet gibi kavramlar üzerine gönderilmiş ve kurulmuş bir dindir. Bu kavramlar ayakta durdukça insanlık da ayakta duracaktır. Bu sebeple, her ne ki makul ve ahlaka uygundur, o İslami'dir. Din, insan mutluluğu için amaç değil bir araçtır. Yeter ki onu iyi anlayabilelim ve bir istismar aracı olmaktan çıkartalım.