İtfaiyede yangın var! Polisler, eczacılar, SSK'lılar, memurlar derken bu kez feryat, itfaiyeciden yükseldi. Kime dokunursak, bin ah işitiyoruz. Derdi olmayan kesim yok
Güzel Türkiyemin neresine dokunsan, elinde kalıyor. Geçen hafta polislerin maaş sorununu yazmıştım. Telefonlarım kilitlendi. Önce polisler aradı, ardından uzman çavuşlar. Sonra Emniyet'teki ve Milli Savunma Bakanlığı'ndaki sivil memurlar, bekçiler ve diğer memurlar... Hemen hepsi aynı sorunları yaşıyor. Temel sorun, ekonomik. Maaşların azlığı, terfiler, benzer işlerde ayrım yapılması... Hepsi kendi dertlerinin de duyulmasını istiyor. Elimizden geldiğince, yerimizin yettiğince de buradan herkesin sesini duyurmaya çalışacağız. Vatandaşla devleti idare edenler arasında, köprü olacağız. İSTANBUL'DANMEKTUP Bugün köşemizin konusu, itfaiyeciler. En zor görevlerden birini yapan itfaiye memurları, özellikle ekonomik konularda dertli. İstanbul'da görev yapan itfaiyecilerden gelen mektubu yayınlayacağım. Böylece ben değil, kendi dertlerini kendileri anlatacaklar. Umarız ilgililer bu insanların feryatlarına duyarsız kalmazlar ve varsa haksızlıklar bir an önce giderilir: "Bizler, halkımızın canı ve malı için 24 saat her türlü tehlikenin içine hiç düşünmeden giren itfaiye memurlarıyız. Yangında ve her türlü felakette, gerektiğinde günlerce hiç uyumadan görev yapmaktayız. Polislerde yaşanan taban maaş uygulaması, aynı şekilde bizde de uygulanıyor. Teşkilat içerisinde 2 statüde personel çalışıyor. Biri devlet memurları, bir diğeri ise işçi statüsünde çalışan arkadaşlarımız. Aynı iş ve aynı şartlarda çalışmamıza rağmen aramızda maaş farkı olarak, uçurumlar söz konusu. Bizler tüm yan gelirler ile 950-1000 YTL maaş alırken işçi arkadaşlarımız 1.800-2.200 YTL arasında maaşlar alıyor. Bu sorunlarımızın duyulmasını ve çözüm bulunmasını istiyoruz. Artık sabredecek durumumuz kalmadı."
***
SORUNLARDANSATIRBAŞLARI: 1- "Bizlerle aynı statüde çalışan bir devlet memuru, ayda 160 saat çalışırken bizler 24/48 sisteminde çalıştığımız için 240 saat çalışıyor ve çok komik mesai ücretleri alıyoruz. Ayrıca bayram ya da diğer resmi günlerde de tatilimiz bulunmuyor. 2-Görevebaşladıktansonrayenimemurarkadaşlarenbüyük,enzorluyangınyadadiğerolaylardabaşroldegörevyapmakzorundakalıyor.Tecrübesizarkadaşlarzarargörüyor. 3-Altı bine yakın personelin görev yaptığı İstanbul İtfaiyesi'nde, hiç bir memur arkadaşımız lojmanlardan yaralanamıyor. İstanbul şartlarında çok yüksek kiralarda büyük geçim sıkıntıları yaşıyor. 4-Arkadaşlarımızınhemenhemenhepsinineşleri,evhanımı.Bunedenletekmaaşilegeçinmekzorundalar.Özellikleİstanbulşartlarındaekişleryaparakuykusuzyorgunbirşekildeevlerinedönüyorlar. 5-Avrupa ülkelerinde her 100 kişiye bir itfaiye personeli düşerken, bizde 320 kişiye sadece bir itfaiye eri düşüyor. Bu da hem iş yoğunluğunu hem de riskimizi artırıyor. 6-EmekliSandığı'ndadaenazmaaşalanpolismemurlarıdeğil.Bordrolarabakıldığındabizleroluyoruz.Emeklilerimizadetasürünüyor. 7-Belediyelerde görevli memurlar olduğumuz için sadece kariyerlerimiz değil, bulunduğumuz görev yerlerine kadar amirlerimizin iki dudağı arasındayız. Personel, gelen partinin tutumuna göre değerlendirilerek görevlendiriliyor."