Yetişkinlerde zayıflık
Zayıflık, boy uzunluğu ile vücudun ağırlığı arasındaki dengenin bozularak, ağırlığın normal değerlerin altına inmesi ile oluşan bir beslenme sorunudur. Nedenlerine gelince; 1.Yetersizenerjialımı; bazen ekonomik güçsüzlük, bazen uygulanan yanlış diyetler bazen de psikolojik nedenlerle istenmeden ya da isteyerek ihtiyacın altında besin tüketilmesi. 2.Enerjiharcamasınınartması; iş ya da ev değişikliği nedeni ile daha fazla yol yürümek zorunda kalmak, iş yerinde çok fazla fiziksel aktivite gerektiren bir bölümde çalışmaya başlamak gibi. Bazen de uzun süren ateşli hastalıklarda vücudun çalışma hızı artar ve bu dönemlerdeki yetersiz beslenme de zayıflığa yol açar. 3.Zayıflatıcıhastalıklar; besinlerin sindirim ve emilim bozuklukları, ishal, bağırsak parazitleri gibi mide bağırsak sistemi bozuklukları da ağırlık kaybına neden olmaktadır. Bu durumda besinlerin bir bölümü vücuda alınamadan dışkıyla atılır. Hipertiroidizm gibi vücudun çalışma hızını artıran hormonal hastalıklar, tüberküloz ve kronik enfeksiyonlar ya da anoreksiya nevroza gibi sorunlardan dolayı yavaş yavaş artan ağırlık kayıpları görülerek zayıflık ortaya çıkmaktadır. Peki biz nasıl bir beslenme düzeni ile bunlardan kurtulabiliriz? İlk önce şunu belirtelim: Oluşmuş bir hastalık varsa mutlaka uzman bir doktor kontrolünde tedaviye başlanmalıdır. Kilo almak, kilo vermeye göre daha zordur ve daha çok zaman alır. Kilo almaya çalışan kişi öncelikle keyif alacağı, güzel ve özenle hazırlanmış sofralara oturup yemek yemeye başlamalıdır. Yemek saatleri her zaman düzenli olmalıdır. Üç ana öğün ve üç ara öğün düzeni ile yemekleri dengeli bir şekilde dağılım yaparak yemek kolaylık sağlar. İyi bir kahvaltı ile güne başlanabilir: 3-4 parça peynir, birkaç adet zeytin, 1-2 tatlı kaşığı bal-reçel ve 2-3 dilim ekmek gibi. Sevenler için tahin-pekmez ve tereyağı da kullanılabilir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise 1 porsiyon ana yemek (sebze, kurubaklagil ya da et-tavuk-balık yemeği), 1 porsiyon (6-8 çorba kaşığı) pilav-makarna, yoğurt-salata ve 1-2 dilim ekmek. Ara öğünlerde de enerji içeriği yüksek yiyecekler tercih edilebilir; tatlılar, meyve suları, kuruyemişler, unlu mamüller (pasta, börek vb). Porsiyonlar tam yenmelidir.