Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 14 Ekim 2006

Acil servis



Beyin kanamaları nedeni nedir?
Beyin kanamaları hakkında bilgi verir misiniz? Neden kaynaklanıyor? Bir kez beyin kanaması geçiren bir daha geçirir mi? Nasıl tedavi ediliyor? Şiddetli baş ağrıları beyin kanamalarının olacağı işareti sayılabilir mi? Sık sık çok şiddetli baş ağrısı çekiyorum. Bundan dolayı da beyin kahaması olacakmışım gibi korku taşıyorum. Bu konuda bilgi verirseniz, çok sevinirim, saygılar...
Sevcan Kok- maz / Elazığ
Beyin kanamaları genellikle ileri yaşlarda damar duvarındakı yapısal bozukluklar ve/veya tansiyon yükselmesine bağlı olur. Bunların tekrarlama riski vardır. Bir de her yaşta görülebilen anevrizma dediğimiz beyin damarlarından birinin kese şeklinde şişemesi sonucu olur ki bunların bir kısmı daha ilk kanamada ölümcül olabilir. Ameliyat olma şansı bulanlarda anevrizma boynu iyi klipe edilebilmişse bir daha aynı yerden kanama olmaz.

Yaş ilerledikçe yakını görememe ilerler mi?
Yaşlanınca neden yakını göremeyiz? Yaş ilerledikçe bu yakını görememede ilerleme olur mu? Tedavisi için sadece gözlük mü kullanılmalı? Bilgi verir misiniz?
Hatice Duran / İstanbul
Gözümüzün içindeki lens, yakını görebilmemiz için uyum yapar. Yani, yakını görebilmemiz için şekil değiştirir. Yaşlandıkça (40'lı yaşlarda başlar) şekili değiştiren dokular eskisi gibi iyi çalışamazlar ve bizde yakını göremez oluruz. Yaşımız daha da ilerledikçe yakın numaramız da ilerler. Yakın düzeltimi için gözlük kullanılabilir veya katarakt operasyonu olunduğunda yakını da gösteren göz içi lens takılabilir.

Zatürree neden kaynaklanabilir?
Geceleri ateşim çıkıyor, gündüzleri biraz iyi oluyordum. Bir halsizlik de başlayınca hemen doktora gittim. Zatürree başlangıcı olduğunu söyledi. İlaçlarımı alıyorum. Üşüttüğümü sanmıyorum. Neden kaynaklanabilir. Bu rahatsızlık bulaşıcı mı? Bir yerden mikrop almış olabilir miyim? Lütfen bana bilgi verir misiniz?
Saime Kalemli / İstanbul
Zatürree mikrobik bir hastalık. Bu mikrop dışarıdan alınabildiği gibi vücut direncinin düşmesi sonucu vücuttaki bazı mikroorganizmalar da vücut direnci düştüğü zaman vücudu güçsüz bulup mikrobik faaliyete geçebilir. Solunum sistemi hastalığı olduğu için zatürree olan kişinin yakınları ile nefes temasından kaçınması gerekiyor. Bir yerden mikrop almış da olabilir. Zatürree hastalığı için antibiyotik tedavisi yapılır. Gece ateşin çıkması da hastalığın karakterindendir. İki haftalık antibiyotik tedavisi öneriliyor. Gece ateş yükselmesine karşı da ateş düşürücü ilaç kullanılması uygundur.

Göğüs kanserinden korkuyorum...
Sol göğsümde bir sızı var. Doktorumun gösterdiği gibi aralıklı göğüslerimi kontrol ediyorum. Yapısal bir bozukluk yok ama bu sızı neden olabilir? Göğüs kanserinden çok korkuyorum. Kanser belirtileri neler? Bilgi verirseniz çok sevinirim, saygılar...
Semra Küçük / Ankara
Öncelikli olarak Prolaktin Hormonuna bakılmalıdır. Eğer Prolaktin değeri yüksek ise göğüslerde bulunan süt kanallarına aşırı süt sebebiyle baskı ve ağrı artar. Bazen fibrokistik hastalıklar da bu bulguları verebilir. Bu nedenle Biteral Meme Ultrasonografisi yapılması gerekmektedir. Bu tetkiklerin sonuçlarına göre doktorunuz sizi yönlendirecektir. Ancak bu sizi korkutmasın, ama bu sağlık kontrollerinizi ihmal edin demek de değil. Siz moralinizi yüksek tutun. O zaman her şey daha kolay olur.

Zayıflamak için hangi bitki çayı yararlı?
Hangi bitki çayları zayıflatıyor. Rejimim yanı sıra bol su içiyorum. Ama bitki çayları sağlıklı olduğu için, çeşitli bitki çayları da içiyorum.
İnci Deliorman / Antalya
Bazı bitki çayları vücuttaki suyun atılmasını kolaylaştırır, bazıları bağırsakları daha hızlı çalıştırır. Su atımına yardımcı olanlar diüretik çaylardır, dışkılamayı artıranlar ise laksatif olarak adlandırılır. Bunları gelişi güzel kullanmayınız. Vücudunuzda fazla su yoksa neden, olan suyu da atasınız. Vücudun susuz kalması sağlığını olumsuz etkiler. Fazla tuvalete çıktığınızda besinler sindirilmeden atılacağı için yararlı olan besin ögelerini alamazsınız.

Burun kemiği neden eğrilir?
Benim burun kemiğimde bir eğilme oluyor. Bir kaza geçirmedim. Neden kaynaklanıyor olabilir? Nefes almakta güçlük çekmeye başladım, nasıl tedavi olabilirm. Mutlaka ameliyat mı gerekiyor?
Sumru Bahçeli / Bursa
Burun kemiğindeki eğrilmeler yüz kemiklerinin gelişimi ile ilintilidir. Nefes almakta zorluk da yaşıyor olduğunuza göre bir KBB uzmanına başvurmanız doğru olacaktır. Olasılıkla tedaviniz ameliyat şeklinde olacaktır. Saygılarımla...




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Moda dünyası birbirine girdiAffetmek büyüklük mü?
'En büyük eserimiz'Bir yanı çocuksu bir yanı...
Sağtürk'ün hayali 'Dans Grubu''Aşık olduğumu düşünüp yanıldım'
Regl öncesi sıkıntılarEn hızlı yardım
Kriz kısa sürdüBundan sonra dublör kullanacak
Gözü Salma Hayek'te...Saksıda domates biber...
Kuyumcudan kaçıyor!Sanattan kazandığını yine...
'Kendine güvenen...Ana tema hoşgörü
Karabiber'in ekran...Yeteneğe göre eğitim
XL bedende şıklıkPodyumların en kokoş mankenleri
Birisi mutlaka tam sizlik!Mont yakaları kürklendi
Pembe düşleriniz artık...Zaman çok çabuk geçiyor...
Ayaklarını üşütmesinTak bir Çağla şapkası!
Bebeklere duble rahatlıkPara, para, para
Zeynep'ten ikinci albümBu gece çok güzelsiniz
Romantik, asi, özgürEkimde film başkadır
Bu eşarplar yağa kire...Kadifeleri çıkarın...
Özgün tarzlarHayvanlar Karnavalı
Ramazan Ayı'na özelKestane sağlık iksiri
Kemoterapinin beyne...Ses yitimine dikkat
Tunik kazaklarAsıl amaç ferahlık
Çözüm önerileriKeşke yeniden çocuk olabilsek!
Tamamen doğal...Sofralarda zarafet...
Özel misafirlere özel...Sırtınızı sağlam yere...
Sade ama oldukça şıkSevimli CD'likler...
Bir yastıkta kocayın...Erkekliğe doğru ilk adım atıldı
Kavgalarını Lama bitirdiBeckham bitiyor!
AIDS testi uyarısı yaptıEğlence takvimi
AlbümlerEn güzel iftar mekanları
Rüya yorumlarıSevgi mesajları
İftar mönüsü
GÜNCEL
Aşk Aşk mı yakar aşık mı
Taksi şoförü Ahmet Gergin, yakılarak öldürülmüştü. Zanlı ise yasak...
Hoca iyice 'karıştı'
Cemaate yüzen camii
Kıymet biliyorlar
'Adnan Oktar beyin yıkıyor'
Sahte kaymakam garson çıktı
Fitre kimlere verilir?
SPOR
İnadına İnadına 72 bin kişi
...Ancak açıkladığı önlemler, maça gitmenin hiç de kolay olmayacağını...
Bin pişman
Bahane kalmadı
Eric Gerets'ın hesabı tutmadı
Dönüm noktası
Kaptanların prim jesti
Oldu da bitti maşallah
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 38.486,090 D:% 0,44
DOLAR S: 1,467 D:% -0,95
EURO S: 1,838 D:% -1,05
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu