Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 08 Ekim 2006

Acil servis



Kızıl hastalığının özellikleri neler?
5 yaşındaki oğlumun yüksek ateşi için doktora gittiğimizde kızıl hastalığı geçirdiğini öğrendik. Doktorumuz bazı ilaçlar verdi. Ancak biz hastalık hakkında fazla bilgiye sahip değiliz. Bu hastalık hakkında bilgi verir misiniz? Ona perhiz yatırmalı mıyız?
Ayşen Gürbüz/ Malatya
Kızıl hastalığı streptokok denen bir bakteri tarafından oluşan döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ardından tüm vucudun zımpara kağıdı gibi pütürlü bir kırmızılıkla kaplanması şeklinde belirti verir. Penisilin türevi ilaçlarla tedavi edilir. Kızıl sonrası böbrek iltahabı, kalp romatizması, eklem romatizması gözlenebilir. Bu nedenle tedavisinin penisilin türevi bir ilaçla yapılması ve ardından sıkı kontrolü gerekir. Yiyecek kısıtlaması bu hastalık için söz konusu değildir. Ancak hafif yemekler yedirmenizde fayda var.

Çarpıntı ataklarım birden başlıyor
35 yaşında bir kadınım. Son zamanlarda çarpıntılarım oluyor. Çarpıntı atakları durup dururken birden başlayıp kendiliğinden sonlanıyor.
Ayşe Öztürk / Adıyaman
Sayın okurumuz, tarif ettiğiniz çarpıntı ataklarının tam olarak ne olduğunun anlayabilmek için, o sırada kaydedilmiş olan EKG'nin incelenmesi gerekir. Ayrıca, kalpte böyle bir çarpıntı atağına yol açabilecek bir yapısal bozukluk olup olmadığını anlamak için ekokardiyografi tetkiki yapılmalıdır. Eğer yapısal bir bozukluk yoksa, kalbin elektiriki sisteminde olan bazı aksesuar yan yollar böyle çarpıntı ataklarına yol açabilir. Bu tür çarpıntılar elektrofizyolojik çalışma ve RF ablasyon yöntemiyle tedavi edilebilir. Bu yöntemle kalp içerisindeki aksesuar yan yollar kasıktan anjio benzeri bir yöntemle girilerek tespit edilir ve RF dalgaları ile yok edilir. Ancak, ne tür bir çarpıntı olduğunun tespiti için çarpıntı sırasında çekilmiş bir EKG kaydına, 24 saat EKG kaydı yapan çarpıntı sırasında göğüse yerleştirilerek EKG ritim kaydı alan cihazlara ihtiyaç vardır.

Adet sancısı kısırlığa yol açar mı?
Ben genç bir kızım, her ay adet gördüğümde iki gün hasta yatıyorum. Kaç kez doktora gittim ama bir çare bulamadım. Fazla ilaç almaya korkuyorum. Başka bir tedavisi var mı? Bu kadar ağrı neden kaynaklanabilir, bilgi verir misiniz? Bu durumum kısırlığa yol açar mı? Şimdiden teşükkerler...
Meryem Korcan / İstanbul
Sancılı adet görmenin birçok nedeni vardır.Yumurtalık kistleri, miyomlar, endometriozis, enfeksiyon hastalıkları gibi sebepler sayılabilir. Bunlar ekarte edildikten sonra yani böyle bir rahatsızlık olmadığı tespit edildikten sonra yine de şikayetler devam ediyorsa adet sancıları esnasında ağrı kesici alabilirsiniz, hiçbir yan tesiri yoktur. Aksine kişisel konforunuzu artırır. Kesinlikle kısırlığa neden olmaz, maalesef toplumumuzda böyle bir yanlış inanış var.

Boy ile kilo arasındaki fark
Boyla kilo arasında ne kadar fark olmalı. Normali nedir? Bu konuda bana bilgi verirseniz içim rahatlayacak. Ben 75 kiloyum. Boyum bir hayli uzun, ancak şu anda kaç olduğunu bilmiyorum, çok uzun zamandır ölçtürmedim.
Nefiçe Karaçalı / İzmir
Boy kilo uyumu cinsiyete ve yaşa göre değişim gösterir. Yetişkinler için yaklaşık kullandığımız hesaplaması en kolay olan ise BOY (cm)-105 tir.170cm boyunda 34 yaşında bir kadın için 170-105=65kg gibi. Ancak vücudun kas kütlesinin azlığı ya da fazlalığı kilonun vücutta dağılımı bu rakamları etkiler. 170 cm boyu olan bir hanım 72 kiloda da vücudunda yağ fazlalığı yoksa yine idealdir denilebilir.

Kansızlıktan devamlı üşüyorum
Devamlı üşüme hissediyorum. Kansızlıktan olduğu söyleniyor. İlaç kullanmak istemiyorum. Kansızlığımı gidermek için neler tavsiye edersiniz?
Hilal Büyükyurt / Konya
Yaşınıza göre kansızlığınızın nedeni ve tipini bilmekte fayda var. Kadınlarda daha çok demir eksikliğine bağlı olan kansızlık görülmektedir. Genel olara et, tavuk, pekmez, üzüm ve yeşil sebzelerde bol demir ve vitaminler bulunmaktadır. Beslenirken bu gıdaları tüketmenin faydası olabilir. Özellikle de halsizlik, yorgunluk, kilo alma, saçlarda dökülme ve cilt kuruluğu varsa tiroid fonksiyon testleri yaptırın.

Gözümdeki batmalar rahatsızlık veriyor
Gözlerimi açıp kapatmakta güçlük çekiyorum. Gözümde batmalar oluyor. Sürekli bilgisayar karşısında olmam gereken bir işim var. Uzun süre ekrana bakmak zorunda kalıyorum. Göz sağlığım için neler yapmalıyım?
Baki Şeren / Edirne
Sayın Baki Bey Şikayetlerinizden anladığım kadarıyla sizde göz kuruluğu olabilir. Aara sıra suni gözyaşı kullanmalısınız. Göz sağlığınız için rutin göz kontrollerinizi ihmal etmeyin. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Sahipsiz kaldığım için...'Silikon kadını sıradanlaştırır'
Bırak dağınık kalsın!Herkes ona 'heyron'
Allah kimseye böyle elti...Mide rahatlatan bitkiler
Bodrum dünyanın gözbebeğiDireksiyon korkusu!
Meslektaşına övgü yağdırdıTürkiye beni yalnız bıraktı
Bodrum TimesBir mektup yazdı ortalık...
Kural bozulduHayatında acı var
Fiyatı tepki çekti'Yaşananlar bir komedi'
Beklenen albüm geliyor21'inci yüzyılın görgü kuralları
Aromaterapi mucizesiÇayları hafife almayın
Kulaklık tak kurtul!Hızlı makyaj
Yumurtanın besin değeriSiyah çay demir emilimini...
Yaşlılar haşlama et yemeliPonponlar süper
Evinizi boğmayınSuri'ye kardeş yakında geliyor
Servetlik boşanmaYası çok kısa sürdü
En güzel öğretmenAyrılık onun kaderi oldu!
Büyük sevgili modasına uyduÇocuklar için kolları sıvadı
İftar mönüsüRüya yorumları
Sevgi mesajları
GÜNCEL
Müthiş Müthiş beyin
Türk bilimadamı, 2 hafta süren AIDS testini, sadece 10 cent'lik bir...
Cuma kadına farz mı?
Çeteye kırmızı kart
Zindanda kavga
Sapık kıvırıyor
Hayat hızlı bitti
'Çek'tiği çile kocadan
SPOR
Şanlı Şanlı Türkiyem
Galibiyet golünü 41'de Tuncay Şanlı'nın ayağından bulan milliler,...
Tabuları yıkıyoruz
Tuncay'a 'Şükür'
Çirkin provokasyon
Alın size fırsat
Carrusca bin pişman
Mini neşter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.737,620 D:% -0,49
DOLAR S: 1,495 D:% -0,63
EURO S: 1,886 D:% -1,10
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu