Yeşil yapraklı bitkiler, hastalık yapan mikropları önceden engelliyor. Hatta mikrop öldürücü ve yara iyileştirici özellikleri ile ağız yoluyla aldığımız hastalıklardan koruyup, vücuda direnç veriyor.
Özellikle büyük şehirlerde kış aylarında yaşanan hava kirliliğinin insan vücuduna büyük zararları dokunuyor. Sokakta bilmeden soluduğumuz kirli hava vücudumuzda birçok organın tahribine yol açarak ilerde büyük hastalıklar yaşamamıza sebep oluyor. Normal hayatımız sırasında hiç de farketmediğimiz bu mikroplar kolayca hava yoluyla vücudumuza yerleşiyorlar. Ayrıca toplu yaşanan yerlerde hasta insanların bulunmasıyla mikropların kişiden kişiye geçmesi de kolaylaşıyor.
Tabiat herde deva Uzmanlar, tabiatta her derde derman bulunduğuna dikkat çekerek hava kirliliğinin bile çaresi olduğunu belirtiyor. Özellikle ıspanak, pırasa gibi yeşil yapraklı bitkiler hava kirliliğinin hastalık yapıcı etkisini önceden önleyebiliyor. Günlük koşuşturma içinde vücudumuzun zinde olmaya ihtiyaç duyuyor. Tükettiğimiz tabii gıdalarla vücudumuz direnç kazanıyor. PIRASA: Vücudu kirli havanın zararlı etkisinden korumak için bol bol pırasa yenmelidir. Yara iyileştirici, mikrop öldürücü etkisi vardır. Pırasa pişirilerek yenilebileceği gibi salata olarak da tüketilebilir. Her iki yolda da tedavi edici özelliği kaybolmuyor. SOĞAN: Günde 50 gr. soğan yemek, zehirli havaya karşı korunmak için yeterli olabilir. Vücuttan zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kanı temizler. Özellikle çiğ soğanı yemelidir. Ağız kokusu yapacağından akşamları yenilebilir.
Hava kirliliğinden SARIMSAK: Etkisi soğan gibidir. Vücuttaki mikropları öldücürü, havadaki zehirli gazların olumsuz etkilerini giderici özelliğe sahiptir. Hücrelerin zarar görmesini önlemekle kalmaz, yeniden onarılmasına yardımcı olur. Eğer ağız kokusundan çekiniyorsanız bir diş sarımsağı her akşam ilaç gibi su ile çiğnemeden yutabilirsiniz.
ISPANAK: Özellikle büyük kentlerde yaşayanlara tavsiye edilmektedir. Hava kirliliği olan yerlerde bol ıspanak tüketilmelidir. Bol miktarda demir ve C vitamini içeren ıspanak, kandaki oksijenlenmeyi artırarak, kanın temizlenmesini sağlar. ELMA: Vücuttaki yabancı maddelerin atılmasını sağlar. İyi bir antitoksin sayılabilir. Zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, kötü hücrelerin meydana gelmesini önleyici etkisi saptanmıştır. Günde en az 2 elma yemek gerekmektedir. (Elmaları kabuğuyla yemek daha yararlıdır).
Bağışıklığı güçlendirenler TURUNÇ: C vitamini içermektedir. Bu sebeple anti-oksidan etkiye sahiptir. Oksijenin vücutta yapabileceği tahribatı önler. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Havanın zararlı etkilerine karşı da vücudu korur. Günde en az 500-1000 mg. arası C vitamini alınmalıdır.
Ağız yaralarına böğürtlen BİBERİYE: Ağız içindeki mikropları öldürücü etkisi vardır. Gargara halinde kullanılmalıdır. Çiçekli dallarından büyük bir avuç alınıp, 1 litre suda kaynatılarak gargara yapılır. ITIR: Ağız yaraları için 100 gr. ıtır çiçeği, 1 litre suda kaynatılarak her gün gargara yapılabilir. BÖĞÜRTLEN: Yaprakları taze veya kurutulmuş da olabilir. 20 gr. alınıp 1 litre suda haşlanarak ağız içi mikrop öldürcü olarak gargara halinde kullanılır. Ayrıca böğürtlen yaprağı, mercimek ve sinirli yapraktan oluşan karışım da kaynatılarak gargara (ılık olarak) yapılması yarar sağlar. AHUDUDU: Dişeti iltihaplarında etkilidir. 40 gramı 1 litre suda haşlanarak gargarası yapılabilir.