Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 06 Ekim 2006

Acil servis



Ramazan'da kilo almak istemiyorum
Geçen yıl ramazanda oruç tuttum ve 3-4 kilo aldım. Ne kadar dikkat edersem edeyim, kilo alıyorum. Bu ramazanda da kilo almaktan çok korkuyorum. Çünkü kolay kolay aldığım kiloları veremiyorum. Kilo almamam için bana neler önerirsiniz? Nasıl beslenmeliyim? İyi günler dileğimle ...
Nalan Özgün / Ankara
Nalan Hanım, oruç zamanı metabolizma biraz yavaşladığı için kilo almak kolaylaşır. Ancak düzenli yemek yiyerek ve fiziksel aktiviteyi artırarak bundan kurtulabilirsiniz. Sahurda kahvaltı edin ama kızarmış gıdalardan, özellikle de hamur işlerinden uzak durun. İftarda yemek porsiyonlarınızı her zamankinden 3-4 kaşık daha az alın ve çok yavaş yemek yiyin. Pide yiyecekseniz 1 sigara paketi boyunu geçmesin. Tatlıları ise haftada sadece 1 gün tüketin. Orucunuzu açtıktan 1.5 saat sonra 2 porsiyon meyve yemeği de ihmal etmeyin.

Çocuğum ağlarken morarıyor...
Çocuğum 4 yaşında bazen ağlarken morarıyor. Acaba kalbinde bir rahatsızlığı mı var? Başka hiç bir belirti yok. Sadece ağlarken oluyor.
İnci Küçkbakkal / İstanbul
Sn Küçükbakkal, çocuklarda ağlarken morarma çoğunlukla normal bir bulgudur. Bu durum uzun süren nefes almama sonucu kanın oksijen miktarının düşmesi veya ağlarken artan akciğer basıncı nedeniyle geçici olarak kalbin kulakçıkları arasındaki zarın açılması sonucu kirli kanın temiz kana karışması nedeniyle olabilir. Bununla birlikte bazı doğumsal kalp hastalıklarında da morarma olabilir. Bunu ayırt etmenin en doğru yolu çocuğunuzun bir uzman tarafından kontrol edilmesi ve gerekliyse ekokardiyografi yapılması uygun olur.

Okul öncesi eğitim çok önemlidir
5 yaşındaki çocuğum arkadaş edinmekte zorlanıyor. Ne yapmamızı önerirsiniz?
Ayten Çavuş / İstanbul
Çocukların bebeklikten itibaren mümkün olduğunca bol sosyal ilişki içinde olmaları, değişik insanlarla karşılaşmaları sosyal gelişimleri için son derece önemlidir. 3 yaşından itibaren de tüm çocukların bir okul öncesi eğitim kurumuna devam etmeleri zihinsel gelişim için olduğu kadar sosyal gelişim için de gereklidir. Bu sayede paylaşma, ihtiyaç geciktirme, empati gibi sosyal beceriler geliştirebilirler. Çocuğun benmerkezcilik, bağımlılık gibi bazı özellikleri sürdürüyor olması ve bazı güven problemleri arkadaş edinmek ve arkadaşlığı sürdürmek konusunda sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Bunun için mümkün olduğunca yaşıtlarıyla bir arada olacağı yeni sosyal ortamların içinde bulundurulması ve bu ortamlarda karşılaşacağı sorunlara mümkün olduğunca müdahale edilmemesi önemlidir. Çocuk ne kadar çok sosyal sorunla karşılaşırsa, sosyal becerileri o kadar gelişecektir.

Çok sık ve şiddetli öksürüğüm geçmiyor
Bir süredir kurtulamadığım kötü öksürüğüm var. Çok sık ve şiddetli öksürüyorum. Kullandığım ilaçların da hiçbir faydasını göremedim. Başka ne yapabilirim bilmiyorum. Bana ne önerirsiniz?
Bir okur / İstanbul
Çok sık ve şiddetli öksürük şayet kuruysa bir çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu durum alerjik astımın öncüsü, sinüzit, midede reflü, sigara, akciğerde iltihap ya da sıvı toplaması ve hatta akciğer kanserinin dahi belirtisi olabilir. Bu yüzden mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalı ve akciğer filmi çektirilmelidir. Filmde bir şey görülüp görülmemesine göre alerji testleri, nefes testleri yapılabilir. Bazen akciğerde hiç bir şey bulunamazsa öksürük kalp kapak hastalıklarının da belirtisi olabilir. O zaman da mutlaka bir kardiyoloji araştırmasına girmek gerekir.

Oğlumun köpek dişleri çok dışarıda
Oğlumun köpek dişleri çok dışarıda. Şimdi 3 yaşında. Bize zamanla düzeleceğini söylüyorlar. Gerçekten düzelme ihtimali var mı? Daha çok küçük olduğu için herhangi bir doktara da götürmedik. Şimdiden tedavi ettirmemiz gerekiyor mu? Geç kalmaktan da korkuyoruz. Bize yardımcı olursanız seviriz. Saygılar....
Çiğdem Sumru/ Ankara
Şimdilik endişe edecek bir durum söz konusu değil. 6 yaşından itibaren oğlunuzu düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerrekiyor. Kendiliğinden düzelmese bile, ortodontik tedavi ile (tel takarak) dişleri çok kolay bir şekilde düzeltilebilir.

Gözlükle bile çift görmeye başladım
Merhaba ben 27 yaşındayım ve yıllardır gözlük kullanıyorum. Sol gözümde şaşılık, uzağı görememe ve gözbebeği küçüklüğü var. Sol 3.5 sağ 4.5 derece gözlük kullanıyorum ve uzun zamandır da muayeneye gitmedim. Şu an bir süre sabit baktığımda tv izlerken gözlükle bile çift görmeye başladım. Gözümün ameliyatla düzelme imkanı olabilir mi? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
Öznur Yavuz
Numaranız artmıyorsa lazer tedavisi görebilirsiniz. Ancak lazer ameliyatı öncesinde şaşılık muayenesi olmanız gerekir. Geçmiş olsun.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Serengil'in acı davasıUnutmak için gittiler
Berrak'ı dinle tuzağa düşme!Kıskananlar çatlasın
Uçakta fenalaştıOnların yaşadığı aşk...
Öğretmen BeckhamAngelina'nın tacını...
Tabiattaki gençlik iksiriAşırı tuz tüketimi zararlıdır
Amerika onu istiyorBu poz için servet aldı
Aşk kokusu varBağımlılar listesine eklendi!
'Aşık olmak aptallık'Dedikodulara kızdı
Kilistra Konya'nın Kapadokya'sıİstanbul Boğazı'nı 4...
İftar mönüsüRüya yorumları
Sevgi mesajları
GÜNCEL
Canavar Canavar içimizde
TEM Otoyolu'nda kontrolden çıkan otomobil, şarampole uçtu Kazada,...
Kavga adalet bilmez
'Pardon' Bakanlığı
İslam kadını aşağılamaz
Dördüz rekoru
Bir babanın haklı savaşı
Özlemini zincire vurdu
SPOR
Hangisini Hangisini kesecek?
Fatih Terim'i, Macaristan maçı öncesi sıkıntıya sokan en büyük olay...
Heykeli yıkılıyor
Çok özel biriyim
En zorlu rakip Dinamo Bükreş
Emrah geri dönecek
Basketbola kere maşallah
Yeni Elvan yolda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.917,370 D:% 1,45
DOLAR S: 1,503 D:% -0,50
EURO S: 1,907 D:% -0,55
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu