Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 03 Ekim 2006

Light ürünler hayatımızda

Son yıllarda şişmanlık özellikle gelişmiş ülkelerde temel sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir.
Şişmanlık, vücuttaki yağ dokusunun normal oranın üzerinde olmasıdır (% 27 % 15)
Diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi hastalıkların artmasıyla birlikte diyet ürünlerin yaygın kullanımı başlamıştır.
(Düşük kalorili gıda, kalori içeren bileşiminin, kalori içermeyen bir katkı ya da az enerjili bir besinle yer değiştirilmesi ile elde edilir.
Düşük kalorili gıdalar şöyle tanımlanır:
1. Yiyeceğin servis edilen miktarı (1 porsiyon) 40 kcal'den fazla enerji içermemelidir.
2. 1 gramı 4 kcal'den fazla enerji içermemelidir.
Enerjisi azaltılmış yiyecekler ise;
1. Besinin özelliği değişmeden enerjisinin en az % 25 oranında azaltılmış şekli olmalıdır.
En sık kullanımını gözlemlediğimiz diyet ürünler yapay tatlandırıcılardır (enerji veren tatlandırıcılar fruktoz, sukroz, sorbitol, mennitol, xylitol, isomalt ve laktitol'dür). Enerji vermeyen tatlandırıcılar ise aspartam, sakkarin, siklomat ve asesulfamk'dır.
Ülkemizde tatlandırıcıların yanı sıra sıklıkla diyet ekmek, tuz, reçel, yağ, mayonez, bisküvi, helva, çikolata, asitli içecekler, kek, çiklet, peynir, süt, yoğurt, dondurma gibi yiyecekler de kullanılmaktadır. Ancak yetersiz denetimden ve piyasaya yeni çıkacak bir ürün için birden fazla bakanlıktan izin alma (ya da hiç izin alınmaksızın) kolaylığından dolayı halkımız çoğu zaman kandırılmaktadır. Diyet ürünlerin neredeyse tamamında enerji içerikleri yazmaktadır ama doğru olduğunun araştırılması yapılmamaktadır. Güvenilir diyet ürün tüketimi için, ürün paketi üzerinde Türk Standartları Enstitüsü'nün ya da TSEK amblemlerinin bulunduğu ürünleri satın almak en güzel yoldur.
Diyet ürünlerin kullanımında dikkat edilmesi gereken bir nokta da çocuklar ve gebe-emzikli kadınlar içindir. Bu kişiler doktor tavsiyesi olmadan yapay tatlandırıcılı ürünler kullanmamalıdır.
Çok yüksek kolesterol ve trigliserid seviyesi olan hastalar ise yağı azaltılmış ya da tamamen çıkarılmış süt, yoğurt, peynir gibi ürünleri güvenle kullanabilirler.
Sağlıklı ve uzun yaşam için, doğal besinlerin tüketiminin ve düzenli egzersiz yapılmasının en uygun çözüm olduğu unutulmamalıdır.
GÜNCEL
Töreden Töreden son tango
Paris'te, zorla evlendirildiği dayısının oğlu tarafından düğünden...
Taradılar, çaldılar ve...
Umutlar yaşamalı
Mezhep ayrımları
Estetik facia
Zam yerine, beleş mezar
Tarihe büyük saygısızlık
SPOR
Al Al birini vur ötekine
F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş'ın bel bağladığı Zico, Gerets ve Tigana...
Neşter!
Hakan tercihi yanlış
Otobüsle dönün
Trabzon da yorulmuş!
Dereyi geçemediler
Haydi hayırlısı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.983,890 D:% 0,16
DOLAR S: 1,508 D:% -0,10
EURO S: 1,917 D:% 0,18
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu