Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 01 Ekim 2006

Acil servis



Çocuğum çok iştahlı bu psikolojik mi?
Yedi yaşındaki oğlum çok iştahlı. Herhangi bir sağlık problemi yok. Bir doktor nedeninin psikolojik olabileceğini söyledi. Bana önerebilecekleriniz neler? Hatice Soylu / İstanbul
Fazla iştah çocukta kilo problemine neden oluyorsa ve fiziksel bir nedeni yoksa genellikle psikolojik kaynaklı bir iştahtan söz edilir. Ancak buradaki önemli husus, çocuğun iştahlı olma özelliğinin ne zamandan beri var olduğudur. Örneğin; daha yakın bir zamanda daha önce yemediği tarzda iştahla yemeye başladıysa ve bu nedenle ani kilo artışı söz konusu olduysa bu ciddi bir problemin habercisi olabilir (ya da ani iştah kesilmeleri ve buna bağlı kilo kaybı). Bebeklikten itibaren var olan iştahlılık hali ise genellikle evdeki yemek yeme alışkanlığı ile ilgili olabilir. Anne karnından itibaren beslenmesine çok özen gösterilen çocuk, yemek konusunda çok hassas olabiliyor.

Soğuklar ağrımı artırıyor
Özellikle kış aylarında boynumun sol tarafı ağrıyor. Ayrıca başımı o yöne doğru oynatamıyorum, tutuluyor. Acaba nedeni ne olabilir? Tedavi mümkün müdür? Genellikle kış aylarında tekrarlayan ve tutulmalarla giden boyun ağrıları sıklıkla üşütmeye bağlı kas ağrısıdır. Evinizde veya iş yerinizde oturduğunuz yerin sol tarafında üşümenize neden olacak cam veya kapı varsa, ıslak saçla sokağa çıkıyorsanız bu tutulmalar kolaylaşır. Tutulma olunca öncelikle sıcak tutmak ve kas gevşetici kullanmak ağrıyı rahatlatır. Ancak önemli olan, tutulmalara neyin sebep olduğunu bularak tekrar etmesini önlemektir.

Botoks yüzdeki mimikleri etkiler mi?
Botoks yaptıran insanları izliyorum ve ifade kaybı yaşadıklarını görüyorum. Bunun nedeni hakkında bana bilgi verebilir misiniz? Canan Ezin / Ankara Botox, özellikle alın ve göz çevresi kırışıklıklarının giderilmesi için son zamanların en ideal ilacıdır. Uygulaması 2 dakika içerisinde yapılmaktadır ve o kadar kolaydır ki, maalesef bu nedenle yurdumuzda yetkisiz kişilerce de uygulanmaktadır. Yöntem kolay olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken anatomik ve kullanım özellikleri tam olarak bilinmeden, yetkisiz kişilerce yapıldığında ciddi şekil bozukluklarına ve asimetrilere yol açabilmektedir, uzmanı olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Etki mekanizması; mimik ve kırışıklığa neden olan kasların hareketlerini minimalize etmektir ve süresi yaklaşık altı aydır.

Göğsümde zaman zaman bir sızı oluyor
Göğsümde sık sık bir sızı hissediyorum sebebi ne olabilir? Hangi hastalıkların belirtisi olabilir? Bu konuda bana bilgi verirseniz sevinirim, saygılar... Hiç önemli olmayan hastalıkların nedeni olabileceği gibi, çok önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Göğüsteki kaburgalar arasından geçen sinir ve damarlar vardır. O sinirlerin sızısı olabilir. Bazen hastalar kas kasılmalarını sızı olarak hissedebilir. Kaslar ve sinirler ile ilgili hastalıklar olabilir. Ancak bunları hastanın kendisinin anlaması mümkün değildir. Bunun için göğüs hastalıkları uzmanından yardım alması gereklidir. Çünkü bazen göğüsteki sızılar, akciğer hastalıklarının belirtisi de olabilir. Akciğer zarında su toplanması, akciğerde oluşan bir iltihap da göğüste sızı yapabilir. Bunun için öncelikle bir akciğer filminin çekilip akciğerde bir şey olmadığından emin olunması gerekir. Ağrının şekli de çok önemlidir. Bir efor sırasında birden bire göğse gelen ve çok bunaltıcı baskı tarzında bir ağrı ise o zaman kalp hastalıklarını da düşünmek gerekir. Ama sızı genellikle kalp hastalıklarını düşündürmez.

Diş eti çekilmelerinin nedeni...
Dişetlerimde bir süredir çekilme meydana geldi. Nedeni ne olabilir? Bunu nasıl önleyebilirim Koray Sezgin / Ankara Dişetlerinde meydana gelen çekilmenin başlıca sebepleri: 1-Travmatik fırçalamasert fırça ve sert fırçalama tekniği 2- Yetersiz ağız hijyeni 3- Diş taşları 4- Hatalı dolgu ya da protezler 5- Travmatik oklüzyonbazı dişlerin birbirine kapanışı diğer dişlerden önce veya doğal dengesi dışında olur. Bu faktörlerden bir ya da birkaçı dişeti çekilmenize neden olmuş olabilir.

Depresyondayım, yardım bekliyorum
Erkek arkadaşımdan yeni ayrıldım ve depresyondayım. Konuyla ilgili ne yapmamı önerirsiniz? Tülay Karakuş / Antalya Erkek arkadaşınla niçin ayrıldığını, neyin sebep olduğunu;kendisinin katkısının ne derece olduğunu bir taraf bir şekilde düşünüp tahlil etmeli. Her iki tarafın da artı ve eksilerini kendi yönünden bakarak yazmak gerekir. Bu bize bir dahaki sefere yanlış yapmamayı öğretir. Ayrılmanın verdiği depresyona ve psikolojik boşluklara düşmemeye çalışmak lazım. Gerekiyorsa bir ilişki terapistinden psikolojik destek almak doğru olur. Her ne olursa olsun hayata tutunmak eski defterleri kapatıp yeni umutlara yol açmak en sağlıklısıdır.

Bulaşıcı hastalıklara karşı önlemler
Kızım beş yaşında yuvaya gidiyor. Hastalık kapmasından korkuyorum. Onu bulaşıcı hastalıklardan nasıl koruyabilirim? Saadet Koşan / İstanbul
Yuvaya gidip de sık hastalanmayan bir çocuk hemem hemen yoktur. Yuvaya giden çocuğu hastalıklardan korumak çok zordur. Ancak çocuğun direncini artırmak için C vitamininden zengin gıdalarla beslemek, vitamin desteğinde bulunmak, grip aşısını yaptırmak ve hasta olan çocukların kreş ortamından uzak tutulmasını sağlamak gerekmektedir. Eğer çocuğun kendisinde bir bağışıklık yetersizliği veya alerjik durum söz konusu ise, girdiği kalabalık ortamlarda hastalanması kaçınılmaz olacaktır. Ve çocuk sık hastalanıyorsa alerji ve bağışıklık yetersizliği açısından da incelenmesi gerekir.

Yemekten sonra tansiyonum çıkıyor

İftar yemeğini yedikten hemen sonra başım şiddetli bir şekilde dönüyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bu durumda ne yapabilirim? Ayşenur Saltık /İzmir Tansiyonunuzu kontrol ettirmenizde fayda var. Ayrıca aniden bol miktarda ve karbonhidrat alımı sonrasında reaktif hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşmesi söz konusu olabilir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Boşanma değil mal telaşı sardıYerli Victoria'lar
Sıcak kadın sevmemBebek gibi bir yüz için
Güç yetmeyen SaleenYalnızlıktan yana hiç...
'İBS' ile yaşamayı öğrenKıskanılacak kadın Gisele
Tuba işten vazgeçti...Bu yıl Umre yolu açıldı
Ayrılık kaderi olduMidesi 'Of' çektiriyor...
Modada da Çağla'yacakFilmle birlikte aşk da bitti...
Çabuk makyajın sırlarıYüksek yastık kullananlar...
Kaşlar yaşı yansıtırBoynunuzu unutmayın
Selülitle yaşamak...Kıvırcık saç özen ister
Manikür yapmak çok da zor değilDoğadan gelen cilt temizliği
Tuvalet kağıdının ıslağı...Komple bakımla kalıcı çözümler
Işıltılı dudaklar göz...Sivilcelere esir olmamak...
Derin kırışıklıkları...Çayımızı içtik işimizi yaptık
Trafik kabusu 'cep'teDantel şıklığı başka
Bütünlük önemliDakikası trilyon
Aldatan aldatana!Jolie'ye çirkin teklif
Hollywood yıldızları...Amerika'ya milliyetçi veto
İftar mönüsüRüya yorumları
Sevgi mesajları
GÜNCEL
Ezeli Ezeli rekabet ebedi dostluk
Size de bu yakışır... Fenerbahçeli on binlerce taraftar, lenf kanseri...
Mortgage bizi sattı
En hayırlı borclu...
Türbeye adak caiz mi
Son moda sertifika
Aniden acıya gözyaşı seli
Canavarın atası
SPOR
HovArda HovArda Aslan: 3-3
Cim-Bom Eder'in golüyle yenik duruma düştüğü maçta Ayhan'la eşitliği...
Meydan savaşı
Zico ara öncesi sıkıntı...
Yıldırım'dan ateş:...
Gerets'in ipi çekiliyor
Ziya Doğan'dan başkent terapisi
Havalı Fener
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Par. Bul. 15 C
ANKARA - Yağmur 15 C,Par. Bul. 9 C
IZMİR - Par. Bul. 28 C,Par. Bul. 15 C
ANTALYA - Açık 31 C,Açık 21 C
ADANA - Par. Bul. 32 C,Par. Bul. 21 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.924,860 D:% -0,92
DOLAR S: 1,515 D:% 0,73
EURO S: 1,915 D:% 0,31
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu