Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 30 Eylül 2006

Acil servis



Kızım makyaj malzemelerimi alıyor
Kızım on yaşında ve makyaj malzemelerimi kullanıyor. Onları odasına kaçırıyor ve dışarı çıkarken sürüyor. Ona bunun doğru olmadığını söylüyorum, ama beni dinlemiyor. Bu konuda ne yapabilirim?
Sevinç Gök / Manisa
Bu yaşlarda cinsiyet rolü iyice benimsendiği için daha kadınsı özelliklerin olması doğal karşılanabilir. Belki bazı durumlarda kısmen süslenmesi, makyaj yapması için ona izin verebilirsiniz. Örneğin hafta sonu bir gün izinle ve bir ya da iki malzeme ile sınırlandırabilirsiniz. Malzemeyi kendisi seçebilir. Daha fazlası için de yaş sınırı koyabilir ve o yaştan sonra fazla makyaj yapmasına izin verebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Bazen süse ilgi, daha fazla ilgi çekme ihtiyacının bir göstergesi de olabilir. Özellikle baba tarafından beğenilmek bu yaşlarda önemlidir. Babanın onun sade halini daha fazla sevdiğini söylemesi ve onun başka olumlu özelliklerini belirtmesi problemin çözülmesinde etkili olabilir.

İlişki sırasında ağrım oluyor
Cinsel ilişki sırasında ağrılı bir baskı hissediyorum. Neden kaynaklanıyor olabilir? Ne yapmam gerekiyor?
Esra Emir / İstanbul
Cinsel ilişkide ağrı varsa rahimde miyom, yumurtalıkta kist veya enfeksiyon olabilir. Öncelikle bu şikayetlerde vajinal ultrason yapılmalı. Enfeksiyon ya da akıntı varsa kültür alınarak tahlil edilmeli. Endemetriyozis yumurtalıkları yerleştiğinde çikolata kisti dediğimiz kist oluşur. Bu da ilişki esnasındaki ağrıya neden olur. Kısaca neden olursa olsun şikayetler üzerine kesin tanı yapılması uygundur. Çıkan rahatsızlığın özelliğine göre antibiyotik tedavileri ya da kistler varsa cerrahi müdahale ile temizlenmelidir.

Herkes burnunu değiştirebilir mi?
Her isteyen burun şeklini değiştirebilir mi? Ve bu uygulama herkeste iyi sonuç verir mi?
Hülya Büyükburç / Trabzon
Bildiğiniz gibi insanlar önce görüntüleriyle kendilerini kabul ettirir. Genç insanların görüntülerindeki en ufuk bozukluk, onları derinden etkilemekte ve çare aramaktadırlar. Müdahale yaşı 18 olmakla beraber aşırı bozukluk olan ve psikolojik travma yaratanlarda 17 yaşından itibaren burun estetiği yapılabilir. Yeni burun şekli ve büyüklüğü yüz ile uyumlu olmalıdır. Aşırı kalkık çok kavisli burunlar natürel olmadığı için tercih edilmemelidir. Ölçüleri yüzün diğer bölgelerinin ölçüleriyle orantılı ve uyum içinde olmalıdır. Dijital kameralar ve bilgisayarlardaki image programları bizlere, yüze gidecek ideal burnu bulmakta yardımcı oluyor. Hem yüze uygun burun bulunuyor hem de ameliyat olacak kişiye nasıl bir buruna sahip olacağı gösterilmiş oluyor.

Yüksek tansiyona neler yol açar?
Ben yüksek tansiyon hastası 44 yaşında bir erkeğim. Acaba neler yüksek tansiyona yol açar açıklar mısınız?
Ersin Çıkmış / Muğla
Erişkin yaştaki hipertansiyonların yani asabi tansiyonu olanların yüzde 90'ında sebep tam bilinemez. Bu tip yüksek tansiyonun gelişmesini kolaylaştıran faktörler: Anne, baba veya yakın kan bağı olan akrabalarınızda hipertansiyon varsa, sizde de oluşma ihtimali fazladır. Aile fertleri arasında erken yaşta kalp krizi veya felç geçirenler bulunuyorsa, diğer aile üyelerinin belirli aralıklarla tansiyonlarını ölçtürmeleri erken tanı için önemlidir. Yapılan taramalarda ideal ağırlıklarının yüzde 20'sinden fazla şişman olan kimselerde, hipertansiyon gelişme şansının yüksek olduğu anlaşılmıştır. Ancak şişmanlık her zaman hipertansiyona neden olmamaktadır. Yüksek tansiyonlu kişilerin bazıları aşırı tuzlu yiyen kişilerdir. Fazla alınan tuz böbreklerden atılır, ama bazı kişilerde bu mekanizma az çalıştığından, tuzla birlikte vücutta su da tutularak hipertansiyon gelişebilir. Fazla miktarda alkol ve sigara kan basıncını yükseltebilir. Sıkıntı ve gerginlik yaşayanlarda kan basıncı geçici olarak yükselebilir. Bu stresler şiddetli ve uzun süreli olursa devamlı hipertansiyona yol açabilir.

Diş etlerim sık sık kanıyor
Diş etlerimde fırçalama sırasında sık sık kanama meydana geliyor? Sebebi nedir? Tedavisi mümkün müdür?
Aylin Önder / Manisa
Bu kanamalar çoğunlukla bizim gingivitis dediğimiz diş eti iltihabından olur. Diş eti iltihabı, kötü ağız bakımından ve diş taşlarından kaynaklanır. Tedavi; ağızdaki diş taşlarının durumuna göre basit bir temizlikle olabilirken, ileri durumlar ameliyata kadar varabilir. Teşhisle çok kolay tedavi edilebilir. Kanamalar hatalı yapılmış protezlerden de kaynaklanabilir. Bu durumda protezi değiştirmek gerekir.

Baldırımdaki yağ bezesi mi?
Baldırımın iç kısmında tenimin renginde bir kabartı oluştu. İki yıl oldu. Ağrı veya sızı yapmıyor. Şu anda kabartı bir erik büyüklüğünde. Yağ bezesi olduğunu söylüyorlar. Neden kaynaklanmış olabilir? Tedavisi nedir?
Şerife Şan / İzmit
Bu şekilde şişlige neden olabilecek hastalıkların başında cilt vi cilt altı veya kas dokusundan kaynaklanan selim urlar veya habis urlar (kist, sebase, lipom, pibrom gibi), kasık fıtıkları, bacağa giden atar damarların anevrizma adı verilen genişlemeleri gelir. Bunların dışında daha az görülen başka hastalıklarda bu şekilde şişlikler oluşabilir. Tedaviye bu şişliği oluşturan hastalığa göre karar verilir. Hastada herhangi bir şikayet oluşturmayan selim bir ur ise müdahale edilmeden takip edilebilir. Ama bahsetmiş olduğum hastalıkların birçoğunda ameliyat gereklidir.

Kabakulak aşısını ne zaman yaptırmalıyım?
İki aylık bir bebeğim var, kabakulak aşısını ne zaman yaptırmam gerekiyor?
Fatma Bozan / Sivas
Kabakulak aşısı, kızamık ve kızamıkçık aşılarıyla 12 aylıkken yapılmaktadır. Dokuz aylıkken kızamık aşısı yapılmışsa, 15 aylıkken kızamık, kızamıkçık, kabakulak şeklinde yapılır. Ancak dört ila altı yaşlarında bu aşının tekrar edilmesi gerekir.

Kilomu korumak için pratik yol nedir?
Son zamanlarda çok kilo aldım. İradesi kuvvetli bir insan da değilim. Bu nedenle sıkı bir diyet uygulamam mümkün değil. Bana daha pratik bir yol önerebilir misiniz?
İlknur Boz / İzmir
Tüm gün toplam 2-2,5 lt su içmeye başlayın ve yemek öncelerinde için. Örneğin sabah, öğlen, akşam yemeklerden 15-20 dakika once gibi. Her öğünde tek çeşit yemek yiyin. Ekmek ya da pilav, makarna gibi yiyecekler tabağınızın küçük bir bölümünü doldursun. Ara öğünlerde 10:30, 16:30, 21:30 da hafif bir şeyler yiyin, 1-2 adet bisküvi ya da meyve gibi. Her gün 35-45 dakika tempolu yürüyün. Haftada 1 gün aynı saatte ve aynı kıyafetle tartılın.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
'Gençlik filminde...Hobileri artık işleri oldu...
Kalplerin birincisiYazlıklarınızı kaldırmayın
Haydi Feshane'yeÖdül bu kez garantide...
İlaçları aksatmayınAnnelik alışkanlık yaptı
Cem Yılmaz ilk kez bu...Gurbet o kadar acı ki
Yüzüğü parmağa taktı...Gözyaşının faturasını...
Yapımcısıyla sorun yaşıyorSporla gelen güzellik
Azeriler Özgün'ü çok sevdiMaçonun oğlu...
Kiraladılar ama oturamıyorlar80'lerin bohem tarzı...
Paha biçilmez saatleri...Spor giyim şıklığı...
Süper modelle süper olunKendinden emin güçlü bir imaj...
Hatlarınızı gizlemeyinDeri ceketin havası başka
İç ısıtan cıvıl cıvıl renklerTakılarınızla büyüleyin
Kolay ve hesaplıKullanışlı salonlar
Evrim geçirmiş bu evyeyi...Lezzet uzmanı
AyrıcalıklıŞirin mi şirin...
Sıcaklığını hissetGelsin hediyeler...
Bu fırsat kaçmaz!Tatil anısı
Babası belli olduHem iş, hem aşk
Podyuma çıkacakÜnlüler de gaf yapar
'Midesi geniş'Bir Başka Gece
Muhteşem törenŞimdi balayı vakti
Eğlence takvimiİftar mönüsü
Rüya yorumlarıSevgi mesajları
GÜNCEL
İhmale İhmale bakan yok
Alperen narkoz yerine azot verilince hayatını kaybetti. Sağlık...
Komşuda pişer bize de düşer...
İhaleden sonra zehir oldu
Namazı cem etmek
İhanette rekor
Zengin ve gizemli
Kanlı soygun
SPOR
Biraz Biraz zaman istiyorum
Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, Randers zaferinden sonra ilginç...
G.Saray geri gitti
1 maç 2 mesaj
Tigana yine hedefte
İspanyollar da gol dedi
Gökdeniz var Ersen yok
Gruplar ateş gibi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağ. Ola. 23 C,Yağmur 15 C
ANKARA - Yağmur 22 C,Par. Bul. 12 C
IZMİR - Yağ. Ola. 27 C,Par. Bul. 14 C
ANTALYA - Yağmur 30 C,Par. Bul. 21 C
ADANA - Par. Bul. 31 C,Açık 21 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.924,860 D:% -0,92
DOLAR S: 1,515 D:% 0,73
EURO S: 1,915 D:% 0,31
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu