Kapuzbaşı Şelaleleri Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde, debisi ve yüksekliği ile dünyanın belli başlı şelalelerinden olan, tek bir kaya kütlesi içinden doğan, yedi şelalesiyle görenleri büyüleyen bir doğa harikası.
Dünyanın ikinci büyük şelalesi olarak gösterilen Kapuzbaşı Şelaleri'nde rafting yapmak da mümkün. Ancak ilk kez deneyeceklerin dikkatli olmaları gerekiyor
Aladağlar Milli Parkı içinde bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri'nin Yahyalı ilçesine 76 km. uzaklıkta bulunuyor. Büyük bölümü orman içinde geçilen yolun stabile, toprak ve virajlı olması, şelalelerin olduğu bölgeye yaklaşık iki saatte ulaşmamıza neden oluyor. Ama gerek Aladağlar, manzarası gerekse şelalelere ulaştığınızda karşınıza çıkacak olan muhteşem görüntü oldukça keyif verici. Bütün yorgunluğunuzu alıp götürüyor. Debisi ve yüksekliği ile dünyanın belli başlı şelalelerinden olan Kapuzbaşı Şelaleleri, görenleri büyüleyen bir tabiat harikası. Şelaleler, Aladağlar parkurunun en güzel durak noktalarından biri. Yörede beş tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 40 ile 80 metreyi bulan ve her biri dereyi besleyecek güçte olan yedi tane şelale bulunuyor. Dağ kütlesinin bir yüzünden dört şelaleyi bir arada görebiliyorsunuz. Diğer üç şelale ise dağın diğer yüzünden çıkıyor.
Manzara büyülüyor Aladağ'ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile besleniyor ve ziyaretçilerini yazın sıcaklığında buz gibi çağlayan sularının serinliği ile karşılıyor. Debinin çok yüksek olması nedeniyle, su zerrecikleri çok geniş bir alana yayılıyor ve yaz aylarında keyifli bir serinlik duygusu yaratıyor. Bunun yanında şelalenin dökülüşü sırasında çıkardığı ürpertici ses ve görüntü karşısında etkilenmemek mümkün değil. Nehir şelalelerinden farklı bir şekilde, su birkaç yüz metrelik bir hat boyunca çok sayıda yerde kayalıkların ortasından fışkırarak şelaleye dönüşüyor.
Bir çok şelaleden büyük Kapuzbaşı Şelaleleri irtifa akışı itibariyle dünyadaki bir çok şelaleden daha büyük. Uganda'da bulunan 100 metrelik Victoria Çağlayanı'ndan sonra dünyanın ikinci büyük şelalesi olarak gösteriliyor. ABD'de bulunan Niagara Şelalesi 55 metre, Erzurum'daki Tortum 50 metre, Antalya'da yer alan Düden 25 metre yüksekliğinde bulunuyor. Şelale, Zamantı Irmağı'na karışarak Adana Seyhan Nehri'ne dökülüyor. İzlediği bu güzergahta ilk kez deneyecekler için biraz tehlikeli olsa da rafting de yapılıyor. Kapuzbaşı Şelaleleri'yle beraber Kayseri'yi de kesinlikle gezmeden dönmeyin.
Uygarlıkların merkezi Anadolu yollarına önemli bir kavşak oluşturan Kayseri'de geçmişte yaşayan pek çok uygarlıktan geriye çok sayıda tarihi eser kalmış durumda. Şehir merkezinde Kayseri Surları ve Kalesi, Türkiye'nin dört büyük kapalı çarşısından biri olan ve dört giriş kapısı bulunan Kayseri Kapalı Çarşısı, kentin önemli camilerinden Ulu Cami, Güllük, Han, Hacıkılıç, Kurşunlu, Sahabiye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Hunat Medresesi, Hatuniye Medresesi. Yerleşim yeri itibariyle Kültepe ve 50'ye yakın kaya kilisesi ve mağaranın bulunduğu Soğanlı Vadisi, Kayseri'nin güneyinde Develi-Yahyalı- Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu bir üçgen içinde bulunan 301 kuş türünün yaşadığı Sultan Sazlığı Kuş Cenneti görülmesi gereken yerler arasında.
Nasıl gidilir? Kayseri-Develi yoluyla Yahyalı'ya vardıktan sonra şelalelere ulaşım iki ayrı yoldan sağlanıyor. Yollardan birisi Yahyalı- Dikme-Çamlıca-Ulupınar-Kapuzbaşı güzergahı diğeri ise Yahyalı-Dikme- Deli Ali Uşağı-Yeşilköy-Balcıçakırı- Kapuzbaşı güzergahı. İlk yol 65 km, ikincisi ise 55 km. Yahyalı'dan itibaren aşağı yukarı 1.5-2 saat sürüyor.
Nerede kalınır? Son yıllarda trekkin yapanlarında artmasıyla nehir kenarlarına inşa edilmiş biraz derme çatma da olsa küçük bungalova benzeyen yerler var. Coşkun Zamantı Irmağı'nın sesinde uyumak oldukça huzur verici. Biraz rahatınıza düşkünseniz Kayseri'deki otellerde kalabilirsiniz.Almer Otel: 0 352 320 79 70, Konfor Otel: 0 352 320 01 84, Turan Otel: 0 352 222 55 37, Kadıoğlu Otel: 0 352 231 63 20, Çapari Otel: 0 352 231 49 91, Hattat Otel: 0 352 231 93 31, Tititz Otel: 0 352 231 71 39.
Ne yenir? Şelalelerin olduğu bölgede Zamantı ırmağı'nın kenarlarına kurulmuş bir çok kır lokantası bulunuyor. Alabalık ve saç kavurma favori yiyeceklerden. Ayrıca yufka ekmekli köy kahvaltılarını da mutkala deneyin.