Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 25 Eylül 2006

Ramazan Ayı için beslenme önerileri

Oruç ile birlikte beslenme düzeni tamamen değişiyor ve yemek saatleri farklılaşıyor.
Sahurdan başlayarak neler yapmamız gerektiğine değinelim. Tüm gün aç kalacağımızı düşünerek sahurda çok fazla yemek yersek ne olur? Ne kadar çok yemek yersek yiyelim 5-6 saat sonra hepsinin sindirimi tamamlanıp midemizi terk edecektir. Bu sebeple yemeğe fazla yüklenmek çok akıllıca olmayacaktır. Bu arada aşırı yediğimizde (özellikle karbonhidratı yüksek besinler; tatlı, hamur işi gibi) kan şeker seviyemiz hızla yükselecek ve vücudumuz bunu dengelemek için normalden fazla insülin salgılayacaktır. Bu durum da daha çabuk acıkmamıza yol açar.
Peki sahurda ne yemeliyiz: İlk tercihimizi kahvaltıdan yana kullanalım; peynir, 1-2 tatlı kaşığı bal/reçel, 23 dilim ekmek, seviyorsanız 1 bardak da süt. Bir başka seçenek de az yağlı yapılmış börek çeşitleri olabilir. Peynirli, ıspanaklı börek yanına komposto ya da taze meyve tüketilebilir. Bu tip kahvaltıların yanına haftada 1-2 gün 1 yumurta da ekleyebiliriz.
Bir de gece yemek yemeği sevenlere öneride bulunalım. 1 porsiyon sebze, kurubaklagil, yanında 56 kaşık pilav ya da makarna ve 1-2 dilim ekmek uygun olur. Yemeğin yanına yakışıyorsa yoğurt da kullanırsak dengeli bir öğün tüketmiş oluruz.
İftara gelince, uzun süren bir açlığın ardından güzel hazırlanmış yemeklere dayanmak çok güç. Bize düşen en önemli görev yemeğimizi mümkün olduğunca yavaş yemeğe çalışmaktır. Başlangıç için 1 kase çorba, sonrasında 1 porsiyon etli ya da etsiz sebze ya da kurubaklagil yemeği, istenirse de küçük bir porsiyon pilav ya da makarna, bazen cacık ya da komposto, 1-2 dilim ekmek ya da küçük bir parça pide iyi bir kombinasyon oluşturacaktır. Yemek sırasında unutulmaması gereken bir diğer besin grubu salatalardır. Gün içerisinde hiç tüketmediğimiz için hem doygunluğumuzu artırır hem de sindirim sorununu azaltır.
Gelelim tatlılara. Ramazan ayında sofralarda çok önemli bir yer tutarlar. Baş tacı olan ise güllaçtır. Güllaç sütlü bir tatlı olması sebebiyle hamur işi tatlılara göre daha sağlıklı ve hafiftir. Tatlı yeme sıklığı ne olmalıdır diye düşünürsek haftada 2-3 kez mümkün olduğunca da sütlü tatlı tercih etmeliyiz.
Tekrar hatırlayacak olursak; iftarda en çok dikkat etmemiz gereken, yemekleri yavaş yemek ve uzun çiğnemektir. Ne kadar yavaş yersek, mide şikayeti o kadar az olur.
GÜNCEL
Bir Bir Türkiye klasiği
Üsküdar'da bir kooperatif, 86 daireyi tam 486 kişiye sattı. Bu...
Selden gece mesaisi
Oruç magandası
Ramazan insanı olun
Tek hata yakar
Parkı fuhuş kaptı
Son umutta zengin
SPOR
5 5 dakikada Beşiktaş: 2-1
Maça fırtına gibi giren Siyah-Beyazlı ekip, 12'nci dakikada Burak,...
Song yoksa felaket
Ran-ders verelim
Çarşı'ya baskın
Bunun cevabı yok
Yeni kral Ersen
V.Manisa zirveyi sevdi: 2-0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağmur 23 C,Yağ. Ola. 15 C
ANKARA - Yağmur 20 C,Yağmur 10 C
IZMİR - Yağ. Ola. 24 C,Yağmur 12 C
ANTALYA - Yağ. Ola. 23 C,Yağ. Ola. 18 C
ADANA - Yağmur 29 C,Yağmur 19 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.390,010 D:% -3,71
DOLAR S: 1,522 D:% 2,46
EURO S: 1,945 D:% 3,10
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu