Ramazan Ayı için beslenme önerileri
Oruç ile birlikte beslenme düzeni tamamen değişiyor ve yemek saatleri farklılaşıyor. Sahurdan başlayarak neler yapmamız gerektiğine değinelim. Tüm gün aç kalacağımızı düşünerek sahurda çok fazla yemek yersek ne olur? Ne kadar çok yemek yersek yiyelim 5-6 saat sonra hepsinin sindirimi tamamlanıp midemizi terk edecektir. Bu sebeple yemeğe fazla yüklenmek çok akıllıca olmayacaktır. Bu arada aşırı yediğimizde (özelliklekarbonhidratıyüksekbesinler;tatlı,hamurişigibi) kan şeker seviyemiz hızla yükselecek ve vücudumuz bunu dengelemek için normalden fazla insülin salgılayacaktır. Bu durum da daha çabuk acıkmamıza yol açar. Pekisahurdaneyemeliyiz: İlk tercihimizi kahvaltıdan yana kullanalım; peynir, 1-2 tatlı kaşığı bal/reçel, 23 dilim ekmek, seviyorsanız 1 bardak da süt. Bir başka seçenek de az yağlı yapılmış börek çeşitleri olabilir. Peynirli, ıspanaklı börek yanına komposto ya da taze meyve tüketilebilir. Bu tip kahvaltıların yanına haftada 1-2 gün 1 yumurta da ekleyebiliriz. Birdegeceyemekyemeğisevenlereöneridebulunalım. 1 porsiyon sebze, kurubaklagil, yanında 56 kaşık pilav ya da makarna ve 1-2 dilim ekmek uygun olur. Yemeğin yanına yakışıyorsa yoğurt da kullanırsak dengeli bir öğün tüketmiş oluruz. İftaragelince,uzunsürenbiraçlığınardındangüzelhazırlanmışyemekleredayanmakçokgüç. Bize düşen en önemli görev yemeğimizi mümkün olduğunca yavaş yemeğe çalışmaktır. Başlangıç için 1 kase çorba, sonrasında 1 porsiyon etli ya da etsiz sebze ya da kurubaklagil yemeği, istenirse de küçük bir porsiyon pilav ya da makarna, bazen cacık ya da komposto, 1-2 dilim ekmek ya da küçük bir parça pide iyi bir kombinasyon oluşturacaktır. Yemek sırasında unutulmaması gereken bir diğer besin grubu salatalardır. Gün içerisinde hiç tüketmediğimiz için hem doygunluğumuzu artırır hem de sindirim sorununu azaltır. Gelelimtatlılara. Ramazan ayında sofralarda çok önemli bir yer tutarlar. Baştacıolanisegüllaçtır. Güllaç sütlü bir tatlı olması sebebiyle hamur işi tatlılara göre daha sağlıklı ve hafiftir. Tatlı yeme sıklığı ne olmalıdır diye düşünürsek haftada 2-3 kez mümkün olduğunca da sütlü tatlı tercih etmeliyiz. Tekrar hatırlayacak olursak; iftarda en çok dikkat etmemiz gereken, yemekleri yavaş yemek ve uzun çiğnemektir. Ne kadar yavaş yersek, mide şikayeti o kadar az olur.