Günün mönüsü
Sebzeli Güveç HAZIRLAMA: Önce etleri bir tencerede kendi bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. Biraz su ekleyip, hafif yumuşayana kadar pişirin. Sonra güvece alın. Soğan ve domatesleri küçük küçük doğrayın. Sarımsakları ince ince kıyın. Hepsini birlikte güvece ilave edin. 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyin. Tuzunu ayarlayın ve üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış fırında 1.5 saat pişirin. MALZEME: (2 Kişilik) 200 gr kuşbaşı et, 2 adet patlıcan, 2 adet kuru soğan, 4 diş sarımsak, 2 adet dolmalık biber, 1 adet domates, tuz, 1 çorba kaşığı tereyağı
*** Kırmızı Biber Sarması HAZIRLAMA: Kırmızıbiberleri közleyin ve kabuklarını soyun. Tohumlarını çıkarın. İkiye bölün. Patatesleri haşlayın ve rendeleyin. Çukur bir kaba alın. 1 çorba kaşığı beyaz peynir, tuz, karabiber ve 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız karışımı biberlerin bir ucuna koyup, rulo şeklinde sarın ve servis tabağına dizin. Bir kasenin içinde 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı limon, hardal ve sarımsakları karıştırın. Biberlerin üzerine dökün. Yarım saat dinlendirin. Sonra servis yapın. MALZEME (4 kişilik) 4 adet kırmızıbiber, 2 adet orta boy patates, 1 çorba kaşığı beyaz peynir, 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, 2 diş sarımsak, tuz, kara- biber, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 çorba ka- şığı sirke, limon, 1 çorba kaşığı hardal
*** Ispanaklı Börek HAZIRLAMA: Ispanağı ince ince doğrayın. Sarımsakları kıyın. 2 kaşık sıvı yağı tavada kızdırıp, ıspanak ve sarımsağı hafif sote edin. 1 tutam tuz ve karabiber serpip ocaktan alın. Beşamel sos için; margarini tencerede eritip unu ilave edin. Sütü azar azar yedirerek ekleyin ve koyulaşıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. 1 tutam tuz ve muskat serpin. Ateşten alıp üzerine kapak kapatın. Yufkanın birini ufak parçalara bölün. Bir bütün yufkayı kenarları dışa sarkacak şekilde fırın kabına yayın. Yufka parçalarını yerleştirin. Hazırladığınız ıspanaklı karışıma pastırma ve beşameli ekleyip karıştırın. Yufkanın içine yayın. Dışa sarkan yufkayı üzerine kapatın. Kenarına yumurta sarısı sürün. Isıtılmış 180 derece fırında pişirin. MALZEME (6 kişilik): 700 gr ıspanak, 2 diş sarımsak, 2 yufka, tuz, karabiber, 4 çorba kaşığı sıvı yağ, 4 dilim pastırma, 3 çorba kaşığı kaşar peyniri, 1 yumurta sarısı Beşa- mel sos için: 50 gr margarin, 1.5 su bardağı süt, Yarım su bardağı un, 1 tutam muskat
*** Erik Kremalı Kek HAZIRLAMA: 1 yumurtayı şekerle çırpın. Süt, kabartma tozu ve unu ilave edin. 20 cm çapında bir kalıbı yağlayıp hamuru kalıba boşaltın. Erikleri dilimleyip, hamurun üzerine dizin. 180 derecede pişirin. Krema için; şekerin üzerine çok az su koyup, koyu bir şerbet kıvamına gelene dek karıştırarak pişirin. Yumurta sarılarını çırpın. Şerbeti, yumurta sarılarına ekleyip, beyaz renk alana kadar karıştırın. Margarini robotta çırpın. Ardından yumurtalı karışımı ekleyin. Kakaoyu ve marmelatı katıp, iyice çırpın. Bu karışımı buzdolabında bekletin. Kek soğuyunca enlemesine ikiye ayırın. Kremayı arasına sürüp, yarısını üzerine kapatın. Afiyet olsun. MALZEME (6 kişilik) 1 yumurta, su bardağı şeker, su bardağı süt, 2 su bardağı un, 2 çay kaşığı kabartma tozu, 6 adet erik Krema için: 1 su bardağı toz şeker, 4 adet yumurta sarısı, paket margarin, 2 çorba kaşığı kakao, 1.5 su bardağı erik marmelatı
|