ACiLSERViS Sağlığınızla ilgili her türlü sorunuzu konunun uzmanı doktorlarımız yanıtlıyor
***
Acil servis
Lazerli epilasyon kansere neden mi? Lazerle yapılan epilasyon zararlı mıdır? Kansere neden olur mu? Yıldırım Bayındır / İstanbul İngilizce (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation), cümlenin baş harflerinden oluşan bir terimdir. Lazer, epilasyonda son derece başarılı bir yöntemdir. Kıl köklerindeki boya maddesinin, ışık enerjisi kullanılarak ısı oluşturulması ve onların tahrip edilmesi esasına dayanır. Uzman tarafından yapılan tedavi son derecede başarılı sonuçlar verir. Kanser oluşma riski söz konusu değildir. Kaldı ki, bazı deri kanserleri de lazerle tedavi edilmektedir. Ancak lazer tedavileri güneşten bronzlaşmış ciltlere uygulanmaz. Her türlü lazer tedavisinden sonra da mutlaka güneşten korunmak gerekir. Dermotolog Dr. Erçin Özüntürk
Şişkinliğin nedeni ne olabilir? Ben 45 yaşında, ev hanımıyım. Son zamanlarda yemeklerden sonra sık sık karnımda şişkinlik hissi meydana gelmeye başladı. Acaba bu şişkinliğin sebebi nedir ve tedavisi mümkün müdür? Nasıl bir tedavi gerekir? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim. Ayla Dursun İstanbul Eğer şişkinlik son dönemlerde ortaya çıktıysa, öncelikle tam bir fizik muayene gerekir. Öncelikle gaz sancısı mı, yoksa başka bir sebep mi var, belirlenmelidir. Ardından parazit hastalıkları ve mide enfeksiyonları değerlendirilmelidir. Bulgulara göre farklı tedaviler uygulanmaktadır. Geçmiş olsun.
Bebeğim dışa doğru basıyor.... Bebeğim on aylıkken yürümeye başladı. Bir süre sonra farkettik ki, kızımızın ayakları dışa doğru basıyor. Bu problem tedavi edilebilir mi, yoksa zamanla düzelecek mi? Ayrıca bu konuda evde dikkat etmemiz gereken bir kural var mı? Bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler. Lale Çuhadar / İstanbul Bebeğinizin tedavi edilebilmesi için bir problemi olması gerekir. Öncelikle bu konuda bebeğinizi görmeden bir şey söyleyebilmem çok zor. Çünkü yanlış bir yönlendirme yapmış olmak istemem. Bu nedenle mutlaka bir ortopedi uzmanına giderek, bebeğinizi muayene ettirmenizi öneririm.
Devamlı üşüyorum... Hülya Hanım merhaba, benim en büyük sorunum sürekli olarak üşüyorum. Ne yapsam ısınamıyorum. Bulunduğum yerde doktora da gittim. Kansızlıktan olduğu söyleniyor. Ancak bunun için ilaç kullanmak istemiyorum. Kansızlığımı gidermek için neler tavsiye edersiniz? Hilal Büyükyurt Konya Öncelikle yaşınıza göre kansızlığınızın nedenini ve tipini bilmekte fayda var. Kadınlarda daha çok demir eksikliğine bağlı olan kansızlık görülmektedir. Genel olarak et, tavuk, pekmez, üzüm ve yeşil sebzelerde bol demir ve vitamin bulunmaktadır. Beslenirken bu gıdaları tüketmenizin çok faydası olabilir. Ayrıca vücudunuzda devamlı halsizlik, yorgunluk, kilo alma, saçlarda dökülme ve cilt kuruluğu gibi şikayetleriniz varsa tiroit fonksiyon testlerinize de baktırmanızı öneririm. Geçmiş olsun.
Oğlum 1 yaşında, kreşe gidebilir mi? 1 yaşında bir oğlum var ve bakıcılarıyla uyum problemi yaşıyor. Acaba bu yaşta kreşe göndermek sakıncalı mı olur? İlknur Baş / İstanbul Çocukların, psikolojik olgunluğu kazanmadan kreşe gönderilmeleri uygun olmaz. Bu olgunluğu kazanması, genellikle 3-4 yaşlarında olur. Özellikle bebekler sürekli olarak birinin ilgisine ihtiyaç duyar. Çalışan annelerin yerine, bebeğin bakımını bir bakıcı veya aile büyüğü alabilir. Çünkü bebekler sürekli takip, ilgi ve kontrole gereksinim duyar. Bu da hem fiziksel zarar görmemesi hem de zihinsel ve duygusal gelişiminin izlenmesi için gerekli müdahalelerin yapılmasında çok önemlidir. Bebekler, tek bir kişiyle bağ kurar ve ona bağımlı olur. Gideceği sosyal kurumların ortamı her ne kadar dikkatli hazırlansa da, fazla sayıda çocuğa hizmet verildiğinden ihtiyaç duyduğu bireysel ilgi ve bağlanma arzusunu gideremeyecektir. Bu nedenle ilk üç yılın uygun bir bakıcı ile geçirilmesi daha uygundur.
Kilomu korumak için ne yapmalıyım? 2 ayda 20 kilo verdim. Bu kiloları geri almaktan korkuyorum. Kilomu koruyabilmek için neler yapmalıyım, diyetime devam etmeli miyim? Bana bilgi verirseniz, mutlu olurum, saygılar. Fisun Tando- ğan / Edirne Fisun Hanım, 2 ayda 20 kilo verdiğinizi yazmışsınız, bunu isteyerek mi, yoksa istem dışı mı yaptınız bilmiyorum. Ama kendi isteğinizle yaptıysanız bu çok sağlıksız bir diyet programı olmuş. Benim size tavsiyem, öncelikle bir doktor kontrolünden geçin ve vücudunuzda bir hasar olup olmadığını kontrol edin. Bu arada bana kaç kilodan itibaren, kilo vermeye başladığınızı yazarsanız daha rahat değerlendirme yapabilirim. Şu anda nasıl bir diyet uyguladığınızı da belirtin ki, koruma önerilerinde bulunabileyim.
Dil iltihabı nasıl tedavi edilir? Dil iltihabı genellikle neden dolayı oluşur? Nasıl bir tedavi şekli uygulanır? Duygu Şahin / Bilecik Dil iltihabının pek çok nedeni olabileceği gibi, tedaviyi belirleyen koşullar da hastadan hastaya değişebilir. Bu nedenle böyle bir durum söz konusu ise, en kısa sürede bir ağız cerrahına ya da kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz. Çok sık adet oluyorum... Ben on sekiz yaşında bir genç kızım. İki yıl öncesine kadar adet tarihlerim düzenliydi. Son günlerde ise çok sık adet görmeye başladım. Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir? Tedavisi için sadece adet düzenleyici bir ilaç kullanmam yeterli olur mu? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla... Şengül Karadağ / İstanbul Şengül Hanım, öncelikle bu tip durumlar için ultrasonografik inceleme ve gerekli hormon tahlilleri yapılmalıdır. Eğer herhangi bir sorun bulunamazsa, on sekiz yaşını geçtiğiniz için doktor değerlendirmesiyle üç ay boyunca düzenleyici ilaç kullanıldığında olumlu sonuç alınabilir. Ancak bu tedavi mutlaka bir doktor kontrolünde olmalıdır.