Bilimadamlarının tavsiye ettiği besinleri sofranızdan eksik etmeyin. Bunları tüketerek hem hastalıktan korunun hem de yaşlanmanın kırışıklıktan görme bozukluğuna kadar birçok olumsuz etkisiyle savaşın.
Birçok besin özellikle kadınların en büyük dileği olan genç kalmayı sağlıyor. İşte hem sağlıklı olup hem de genç kalmanızı sağlayan gıdalardan bazıları...
Kekik: Romatizma ağrılarını büyük oranda azaltan kekik yağının tüketilmesinin yanı sıra zencefilin de aynı alanda olumlu etkileri bulunuyor.
Kurufasulye: Lif açısından zengin bir besin kaynağı olan kurufasulye, diyabete yakalanma riskini büyük oranda azaltıyor.
Mercimek: Mercimek, çözünebilir lif içermesi sayesinde uzmanlarca diyabet ve kalp hastaları için kaçınılmaz bir besin olarak değerlendiriliyor.
Salatalık: Salatalığın kalbi güçlendirdiği, ancak kabuğunun kesinlikle soyulmaması gerektigi belirtiliyor.
Fındık: Her gün yenilen bir avuç fındık kansere yakalanma riskini azaltırken yaşlılık etkilerini önlüyor.
Karnabahar: Fosfat ve potasyum içeren kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren araştırmacılar, "Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyor.
Pırasa: Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderdiğini, hemoroidi olanlara da ferahlık sağladığını bildiriyor. Bilimadamları, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attığını ifade ediyor.
Mısır: Zeaksantin adlı bitkisel bileşim içeren mısırın tüketilmesi, yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarını azaltıyor. Sağlıklı gözler için betakaroten içerikli ıspanak da gerekiyor. Ama pişirildikten sonra hemen tüketilmezse içindeki yararlı maddeler, toksit maddelere dönüşebiliyor. Hamsi: Karadeniz'in ünlü hamsisi, Omega-3 yağı zenginliğiyle kolesterol seviyesini düşürüyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi, dolayısıyla felç geçirme riskini düşürüyor.
Kereviz: Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten bilimadamları, bu sebzenin mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştahı açtığını bildiriyor. Bilimadamları, kerevizin iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli görevleri olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kerevizin kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan araştırmacılar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaciğerin şişliğini giderip karaciğeri yoran maddelerden temizliyor. Sarılığı iyileştiriyor, böbrekleri çalıştırıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor. Vücutta biriken fazla suyu dışarı atıyor ve cinsel faaliyeti büyük oranda arttırıyor."