Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 17 Eylül 2006

Acil servis



Diyet yaparsam çocuğum zarar görür mü?
Beş aylık hamileyim, aşırı kilo alıyorum ve diyet yapmak istiyorum. Diyet yaparsam çocuğuma zarar verir miyim? Seren Bozkurt/İstanbul Seren Hanım, gebeliğin ilk üç ayından sonraki dönemde bilinçli olarak kilo vermenizi önermiyorum. Bundan sonraki aylarda bebeğinizin büyüme ve gelişmesi daha da hızlanacak. Dolayısıyla ihtiyaçları artacak. Ancak aşırı kilo almamak için yapabileceğiniz önerileri almak için diyetisyene başvurmalısınız. Çünkü yüz yüze olan görüşmede sağlık durumunuz ve kilonuz, önerilecek yiyecek miktarlarını etkileyecektir. En kısa zamanda düz yolda yürüyüşe başlamanızı önerebilirim. Tabii eğer kadın doğum doktorunuz yasak getirmediyse... Her gün 1-2 kez yarım saat normal tempolu yürüyüş yapabilirsiniz.

Renkli lenslerin göze zararı var mıdır?

18 yaşındayım. Gözlerim bozuk değil ama renkli lens kullanmak istiyorum. Ailem lenslerin gözlerime zararverebileceğini söylüyor. Renkli lenslerin gözlere zararı var mı? İleride göz bozukluğuna neden olur mu? Bana bu konularda bilgi verirseniz sevinirim, saygılar. Sinan Eker/Konya Lensler normal şartlarda temiz kullanıldığı sürece herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak uzun süreli lens kullanımı gözlerde göz kuruluğu yapabilir. Uyumadan önce lensler mutlaka çıkartılmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki doğru kullanıldığı sürece hiçbir lens, göz bozukluğuna neden olmaz.

Uçuk izlerinden nasıl kurtulurum?
Geçen ay, dudağımda ve burnumda uçuk çıkardım. Sanırım ilk kez olduğu için oldukça ağır atlattım. Neyse ki uçuk geçti. Ancak, uçuğun izi, pembe-kahverengi bir biçimde kendini belli ediyor. Aynı zamanda uçuğun altında da daha önceden olmayan bir ben oluştu, bu geçici midir? Bu izlerin kalıcı olmaması için ne yapmalıyım. Teşekkürler. Feride Altın/İstanbul Uçuğun geçmiş olmasına rağmen kalan pembemtrak izlerin lekeye dönüşmemesi için uzun süreli güneşten korumanız, özellikle ten renginiz koyu ise, muhakkak gereklidir. Bunun için size güneş koruması yüksek kremler tavsiye ediyorum. Bene gelince, uçukla ilgili olabilir de olmayabilir de. Belki uçuk, oluşmakta olan beni körüklemiş olabilir. Onun da güneşten korunması gerekir ama bir cilt hastalıkları uzmanından bu konuda yardım almanız daha doğru olur. Geçmiş olsun.

Çocuk sahibi olabilir miyim?
15 yaşındayken yani altı yıl önce sol testisim sancılı bir biçimde şişti. Doktora gittim ve ilaç tedavisi gördüm. Ağrı ve şişlik de kayboldu. Şimdi 21 yaşındayım, sol testisimde zamanla küçülme oldu ve şu an bir fasulye tanesi büyüklüğünde. Bu durum kısırlığa yol açabilir mi? İleride çocuk sahibi olabilir miyim? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. İsmet Çakırca/İstanbul Rahatsızlığınız büyük bir ihtimalle testis iltihaplanmasıdır. Tıbbi ismi ise orşittir. Orşitin sebepleri arasında testise yapılan travmalar, bakteriyal ve virütik enfeksiyonlar (kabakulak vb), testis tüberkülozu ve bel soğukluğunu sayabiliriz. Orşitte testisin genellikle tamamı şişer ve ağrı olur. Testis iltihapları sonrasında sperm yollarında tıkanıklık görülebilir. Tüm bu sebepler dikkate alındığında testis iltihaplanması sonucunda kısırlık olabilir. Bu nedenle ürolog tarafından muayene edilmeniz ve özellikle sperm testi yaptırmanız gerekiyor.

Tedaviye ne zaman başlanmalı?
Oğlumun alt çenesi normalden geride. Bunun için nasıl bir tedavi şekli uygulanabilir? Oğlum şimdi 2 yaşında, kaç yaşında tedaviye başlanabilir? Şerife Atagun/İstanbul Çocukların çenelerinin birbiri ile ilişkisinde bir problem olup olmadığı (önde veya geride konumlanması gibi) bu yaşlarda henüz belli değildir. Alt çene biraz geride konumlanabilir. Fakat parmak emme, emzik kullanma bu durumu ileri yaşlarda bir problem haline getirebilir. Hem diş sağlığının takibi hem de kayıtların erken alınması için oğlunuzu çocuk diş hekimliği konusunda uzman olan bir diş doktoruna götürmeniz faydalı olur.

Horlama hormonbozukluğundan mıkaynaklanır?

Horlamak bir hormon bozukluğumudur? Test yaptırmam gerekir mi?Bilgi verirseniz sevinirim, teşekkürler.Remzi Küçük- bakkal/Samsun Horlama, hor-monal hastalıklaraeşlik edebilir. Bu-nun en tipik örneğitiroit bezinin az ça-lışması durumudur.Horlama, her koşulda az ya da çok solu-num güçlüğüne işaret eder ki, bu nedenlehafife alınmaması gereken bir durumdur.Horlama eğer düzenli ise mutlaka uzmanbir doktora başvurmanızı öneririm.

35 yaşında kabakulak zararlı mı?
Ben 35 yaşında bir erkeğim. Daha önce kabakulak geçirmedim. Kabakulak hastalığını bu yaşlarda geçirmek gerçekten sakıncalı mıdır? Ne gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir? Kabakulak olup olmadığımı nasıl anlayabilirim? Hasan Batur/Isparta Kabakulak kimi zaman fark edilmeden geçirilmiş bir hastalıktır. Durumu anlamak için kan tahlili yaptırmanız yerinde olacaktır. Kabakulak hastalığı hangi yaşta geçirilirse geçirilsin sonuçta son derece önemli bir hastalıktır. Tükürük bezlerini tutabildiği gibi, pankreası, iç kulak işitme organını da zedeleyebilir. Bu sebeple hastalık sırasında çok dikkatli olmalı ve doktorunuzun uyarılarını mutlaka dikkate almalısınız.

Kızım saldırgan davranıyor...
Dört yaşındaki kızım saldırgan davranışlarda bulunuyor. Bundan çok rahatsız oluyorum. Bu davranışını engellemek için neler yapmalıyım? Hatice Gül/Bolu Başka çocuklara, kişilere ve eşyalara zarar verici tarzda bir saldırganlık söz konusuysa çocuğunuzu mutlaka engellenmeniz ve ondan beklenen davranışın ne olduğunu net olarak açıklamanız gerekir. Size vurma eğilimindeyse, vurduğunda canınızın nasıl acıdığını ona anlatmalı ve ne hissettiğinizi anlamasına yardımcı olmalısınız. Bir başka önemli kural da çocuğun istemediğiniz davranışını eleştirmek kadar istenen davranışları da ödüllendirmektir. Olumlu davranışlarını sık sık sözel olarak ödüllendirmeniz yararlı olacaktır.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Büyük kavgaYüzü artık gülüyor
Takıldık gidiyoruzO tam bir külkedisi
Nem reçetesiKoçlara layık Doç
Düzenli tüketim şartOnlar hep şık
Evli evine döndü Ece...Kendini izlemeye tahammülü yok
Bebeğin ismi Nazlı olacak'Sanal ortamda buluşalım'
Aşkı anlatan en tuhaf şiirDavut çocuğu istemedi mi?
Demet 'koç' gibiÇalışmaları iptal olabilir
Ter kokusuna sonGenç bakan gözler
Buğulu gözlerHavalı ve eğlenceli
Enerjik kadınlaraSaçlarınız fark yaratsın
Doğadan gelen güzellikTeknoloji takvimi
'Güzel şeyler yapmak için...Hamile kadınlara ağrı...
"Bizden önce eşcinseller...Paraya para demiyor
Evinizi yeniliyoruzDenizden gelen kapaklar
Şimdi örgü zamanıEviniz İçin Parlak Fikirler
Rengarenk eşya modasıSonbahar kampanyası
Yatak odaları güzelleşiyorGünün Mönüsü
Rüya YorumlarıAşk mesajları
GÜNCEL
500 500 milyarlık sorular
İşte, yıllardır milyonlarca kişinin merak ve heyecanla izlediği 'Kim...
Öldüren evlat
İlerleyelim beyler
Eğitime Japon işi iyilik
Şehirden indik köye
Maket bıçaklı dehşet
Acı işaret çantadan geldi
SPOR
Trabzon'a Trabzon'a ret Fener'e evet
Bordo-Mavililer'in Lazaroni'yi kovup, Ziya Doğan'la anlaşmadan önce...
Hakan'la vuracak
Süper Kupa taktiği
Yakın markaj!
Trabzon hat-trick peşinde
Antalya coştu: 3-2
Sakarya'da sessizlik: 0-0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 25 C,Açık 17 C
ANKARA - Par. Bul. 26 C,Par. Bul. 10 C
IZMİR - Açık 32 C,Açık 17 C
ANTALYA - Açık 33 C,Açık 22 C
ADANA - Açık 32 C,Açık 22 C
EKONOMİ
IMKB E: 38.143,910 D:% 1,77
DOLAR S: 1,468 D:% -0,51
EURO S: 1,858 D:% -1,09
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu